A tócsni, más néven krumpliprósza, röszti vagy lapcsánka, egy igazi klasszikus a magyar konyhában. Ki ne szeretné a ropogós, kívül aranybarna, belül puha krumplis finomságot? De mi lenne, ha ezt a jól bevált receptet egy kicsit megbolondítanánk, és egy egészségesebb, zöldebb verziót készítenénk? Bemutatjuk a brokkoli tócsnit, a hagyományos recept újragondolt, vitaminokban gazdag változatát!
Miért érdemes brokkoli tócsnit készíteni?
A válasz egyszerű: mert finom, egészséges és variálható! A brokkoli egy igazi szuperélelmiszer, tele van vitaminokkal (C, K, A), ásványi anyagokkal (kálium, kalcium) és rostokkal. Ráadásul a brokkoli tócsni elkészítése remek módja annak, hogy a gyerekek (és a felnőttek is!) több zöldséget fogyasszanak, anélkül, hogy éreznék, hogy „egészségesen kell étkezniük”.
A brokkoli tócsni nemcsak egészségesebb, mint a hagyományos krumplis verzió, de ízében is egy izgalmas új dimenziót nyit. A brokkoli enyhe, édeskés íze remekül harmonizál a fokhagymával, a fűszerekkel és a sajttal, így egy igazán ízletes és változatos ételt kapunk.
A tökéletes brokkoli tócsni receptje
Íme, egy alaprecept, amit kedvedre variálhatsz:
Hozzávalók:
- 500g brokkoli rózsáira szedve
- 2 közepes méretű burgonya
- 1 tojás
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 50g reszelt sajt (pl. cheddar, mozzarella, trappista)
- 3-4 evőkanál liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
- Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A brokkolit párold meg puhára (kb. 5-7 perc). Lehet gőzben vagy sós vízben is. Hagyd kihűlni.
- A burgonyát hámozd meg és reszeld le. Nyomkodd ki belőle a felesleges vizet.
- A kihűlt brokkolit aprítsd fel késsel vagy villával törd össze. Ne legyen pépes, maradjon benne textúra!
- Egy tálban keverd össze a brokkolit, a reszelt burgonyát, a tojást, a reszelt fokhagymát és a sajtot.
- Add hozzá a lisztet és a fűszereket. Jól keverd össze. A masszának sűrűnek kell lennie, hogy formázható legyen. Ha túl lágy, adj hozzá még egy kis lisztet.
- Forrósíts olajat egy serpenyőben.
- A masszából formázz kis pogácsákat és tedd a forró olajba.
- Süsd mindkét oldalát aranybarnára (kb. 3-4 perc oldalanként).
- Szedd ki a tócsnikat papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
- Tálald melegen, tejföllel, joghurttal vagy bármilyen mártogatóssal.
Tippek és trükkök a tökéletes brokkoli tócsnihoz
- A brokkoli előkészítése: Fontos, hogy a brokkoli ne legyen túlfőzve, mert akkor pépes lesz, és a tócsni nem fog jól összeállni.
- A burgonya lecsepegtetése: Ha a reszelt burgonyából nem nyomod ki a felesleges vizet, a massza túl lágy lesz.
- A liszt mennyisége: A liszt mennyisége függ a burgonya nedvességtartalmától és a tojás méretétől. Érdemes fokozatosan adagolni a lisztet, amíg el nem éred a megfelelő állagot.
- A sajt: Bátran kísérletezz különböző sajtokkal! A füstölt sajt például különleges ízt ad a tócsninak.
- A fűszerezés: A só, bors és szerecsendió alapkellék, de kipróbálhatod a fokhagymaport, a pirospaprikát, a köményt vagy a majoránnát is.
- Sütési technika: Fontos, hogy az olaj elég forró legyen, különben a tócsni megszívja magát olajjal. Ugyanakkor ne legyen túl forró, mert akkor kívül megég, belül pedig nyers marad.
- A tálalás: A brokkoli tócsni remekül illik tejföllel, joghurttal, tzatzikivel vagy bármilyen más mártogatóssal. Kínálhatod köretként húsokhoz vagy önálló fogásként salátával.
Variációk egy témára – Brokkoli tócsni másképp
A brokkoli tócsni egy nagyon sokoldalú étel, amit könnyedén a saját ízlésedre szabhatsz. Íme, néhány ötlet:
- Cukkini hozzáadásával: Reszelj le egy cukkinit is a burgonya mellé. A cukkini még lédúsabbá teszi a tócsnit.
- Sárgarépa hozzáadásával: A sárgarépa édesebb ízt ad a tócsninak.
- Zöldfűszerekkel: Adj a masszához apróra vágott petrezselymet, snidlinget vagy kaprot.
- Csípős paprikával: Ha szereted a csípőset, adj a masszához apróra vágott chili paprikát.
- Gluténmentes verzió: A liszt helyett használj rizslisztet, kukoricalisztet vagy mandulalisztet.
- Vegán verzió: A tojást helyettesítheted lenmaggal (1 evőkanál lenmagőrlemény + 3 evőkanál víz, elkeverve és 5 percig állni hagyva).
Összegzés
A brokkoli tócsni egy fantasztikus módja annak, hogy a klasszikus tócsnit egészségesebb és ízletesebb formában tálaljuk. Próbáld ki a receptet, kísérletezz a különböző variációkkal, és találd meg a kedvenced! Jó étvágyat!