A brokkoli krémleves egy igazi klasszikus, ami nem csak finom, de tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. Ez a recept a tejszín és a szerecsendió hozzáadásával egy még krémesebb, még ízletesebb verziót kínál, ami tökéletes egy hideg őszi vagy téli napon. Elkészítése egyszerű, és garantáltan leveszi a lábáról a család minden tagját. Készülj fel, mert most megosztom veled a titkot, hogyan készítheted el a legfinomabb brokkoli krémlevest!
Miért éppen brokkoli krémleves?
A brokkoli nem csak egy zöldség, hanem egy igazi szuperélelmiszer. Tele van C-vitaminnal, K-vitaminnal, rostokkal és antioxidánsokkal. A belőle készült krémleves pedig egy tökéletes módja annak, hogy ezeket az előnyöket élvezzük, miközben egy meleg, laktató ételt fogyasztunk. A tejszín hozzáadása pedig a krémes állag és a gazdag ízélmény záloga, míg a szerecsendió egy csipetnyi eleganciát és mélységet kölcsönöz az ízvilágnak. Ráadásul, a gyerekek is szívesebben megeszik a brokkolit krémleves formájában, még akkor is, ha egyébként nem rajonganak érte.
A tökéletes brokkoli krémleves receptje
Lássuk, hogyan készítheted el a tökéletes brokkoli krémlevest tejszínnel és szerecsendióval. A recept egyszerű, de néhány apró trükk segíthet abban, hogy igazán különleges legyen.
Hozzávalók:
- 1 kg brokkoli
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldségleves alaplé (vagy víz és zöldségleveskocka)
- 2 dl főzőtejszín (legalább 30%-os)
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
- 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
- Opcionális: pirított kenyérkockák, reszelt sajt a tálaláshoz
Elkészítés:
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A brokkolit rózsáira szedjük, és alaposan megmossuk.
- Egy nagy fazékban hevítsük fel az olívaolajat, és dinszteljük meg rajta a hagymát üvegesre. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk még egy percig.
- Tegyük a fazékba a brokkolit, és öntsük fel a zöldségleves alaplével. Forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot, és főzzük kb. 15-20 percig, amíg a brokkoli megpuhul.
- Ha a brokkoli megpuhult, vegyük le a tűzről, és botmixerrel pürésítsük a levest simára. Ha nincs botmixerünk, óvatosan adagolva, turmixgépben is pürésíthetjük.
- Tegyük vissza a levest a tűzre, és öntsük hozzá a tejszínt. Keverjük össze, és forraljuk fel újra.
- Ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá még fűszereket.
- Tálaljuk melegen, pirított kenyérkockákkal és reszelt sajttal.
Tippek és trükkök a tökéletes brokkoli krémleveshez
- A még krémesebb állag érdekében használj zsírosabb tejszínt (30% feletti).
- Ha nincs zöldségleves alaplé kéznél, használhatsz vizet és zöldségleveskockát, de figyelj a sótartalomra.
- A szerecsendió frissen reszelve a legfinomabb, de az őrölt változat is tökéletesen megfelel.
- A levesbe tehetünk egy kis darabka krumplit is a főzés elején, ez tovább sűríti a levest.
- A tálalásnál egy kiskanál tejszínt csepegtethetünk a tetejére, és megszórhatjuk egy kevés friss petrezselyemmel.
- A vegetáriánus változatért használj növényi tejszínt.
- Ne főzd túl a brokkolit, mert elveszíti a színét és az ízét.
Brokkoli krémleves variációk
Ez a recept egy alap, amit kedved szerint variálhatsz. Íme néhány ötlet:
- Sajtos brokkoli krémleves: Adj a leveshez egy kis reszelt cheddar vagy parmezán sajtot a főzés végén.
- Csípős brokkoli krémleves: Adhatsz a leveshez egy csipetnyi chilipelyhet vagy egy kis darabka apróra vágott chilit.
- Gombás brokkoli krémleves: Piríts meg egy kis gombát a hagymával együtt, mielőtt hozzáadod a brokkolit.
- Brokkoli krémleves pirított mandulával: Tálaláskor szórd meg a levest pirított mandulával.
Végszó
A brokkoli krémleves tejszínnel és szerecsendióval egy egyszerű, de annál finomabb étel, ami tökéletes választás egy hideg napon. Készítsd el ezt a receptet, és élvezd a krémes, ízletes levest a családoddal vagy a barátaiddal. Jó étvágyat!