Ki ne emlékezne a nagyi padlizsánkrémjére? Az a füstös, krémes íz, ami felidézi a nyári estéket, a kerti sütéseket és a családi összejöveteleket. Bár a boltok polcain is találunk padlizsánkrémet, az sosem érhet a nagyi féle, házi készítésű verzió nyomába. Most eláruljuk a titkot, hogyan készítheted el te is a tökéletes, nagyi-féle padlizsánkrémet!
A tökéletes padlizsán kiválasztása
A jó padlizsánkrém alapja a minőségi padlizsán. Válassz kemény, fényes héjú, súlyos darabokat. Kerüld a ráncos, puha, vagy sérült padlizsánokat, mert azok valószínűleg keserűek lesznek. Érdemes a szezonban vásárolni a termelői piacon, ahol friss, helyi termékhez juthatsz.
A hagyományos sütési módszer
A nagyi valószínűleg a tűzhelyen, közvetlenül a láng fölött sütötte a padlizsánt. Ez adja a jellegzetes, füstös ízt. Ha van lehetőséged, próbáld ki te is! Ha nincs, ne csüggedj, a sütőben is remek eredményt érhetsz el.
Sütés tűzhelyen:
- Szurkáld meg a padlizsánt villával több helyen.
- Helyezd a padlizsánt közvetlenül a gáztűzhely lángja fölé.
- Forgasd a padlizsánt folyamatosan, amíg a héja teljesen fekete és összeesik. Ez kb. 20-30 percet vesz igénybe.
- Tedd a megsült padlizsánt egy tálba, fedd le fóliával, és hagyd hűlni, hogy könnyebben le tudd hámozni.
Sütés sütőben:
- Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
- Szurkáld meg a padlizsánt villával több helyen.
- Helyezd a padlizsánt egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Süsd a padlizsánt kb. 45-60 percig, amíg teljesen összeesik és puha lesz.
- Tedd a megsült padlizsánt egy tálba, fedd le fóliával, és hagyd hűlni, hogy könnyebben le tudd hámozni.
A nagyi titka: A füstös aroma megőrzése
A nagyi sosem mosta le a padlizsánt a sütés után! A füstös héj adja a padlizsánkrém különleges ízét. Óvatosan hámozd meg a padlizsánt, ügyelve arra, hogy a füstös, égett héjból minél több maradjon a húson.
A tökéletes krém elkészítése
A meghámozott padlizsán húsát alaposan törd össze villával. A nagyi sosem használt turmixgépet, mert úgy szerinte túl sima lett a krém. Ha szereted a rusztikusabb állagot, kövesd a példáját!
Hozzávalók:
- 2 nagy padlizsán
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2-3 evőkanál majonéz (vagy tejföl, ha könnyedebb krémet szeretnél)
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
- Fél citrom leve (elhagyható, de frissítő ízt ad)
- Egy csokor friss petrezselyem (apróra vágva)
Elkészítés:
- A megsült és meghámozott padlizsán húsát törd össze villával.
- Add hozzá a zúzott fokhagymát, a majonézt (vagy tejfölt), az olívaolajat, a sót, a borsot és a citromlevet (ha használod).
- Alaposan keverd össze az összes hozzávalót.
- Kóstold meg, és igazítsd a fűszerezést ízlésed szerint.
- Keverd bele az apróra vágott petrezselymet.
- Tedd a padlizsánkrémet hűtőbe legalább 30 percre, hogy az ízek összeérjenek.
Tippek és trükkök a nagyi konyhájából
- Ha túl sok levet ereszt a padlizsán, tedd egy szűrőbe, és hagyd lecsöpögni.
- A fokhagymát ne nyomd át, hanem zúzd össze késsel, hogy jobban kijöjjön az aromája.
- Ha pikánsabb krémet szeretnél, adj hozzá egy csipetnyi csilit.
- Tálalás előtt locsold meg egy kevés olívaolajjal, és szórd meg apróra vágott petrezselyemmel.
- A padlizsánkrém kiváló pirítóssal, friss kenyérrel, zöldségekkel, de húsok mellé is remek kísérő.
A nagyi üzenete
A nagyi mindig azt mondta: „A padlizsánkrém a szeretetből készül. Ne siess, szánj rá időt, és élvezd a folyamatot!” Reméljük, ez a recept segít neked felidézni a nagyi ízeit, és megosztani a szeretetet a családoddal és barátaiddal.