A padlizsán muszaka a görög konyha egyik legikonikusabb és legkedveltebb fogása. Ez a rétegzett étel, amely padlizsánból, darált húsból és egy krémes besamel mártásból áll, tökéletes egy családi vacsorához vagy egy különleges alkalomra. Habár az elkészítése időigényes lehet, az eredmény magáért beszél. Ebben a cikkben bemutatjuk az eredeti, klasszikus receptet lépésről lépésre, hogy te is elkészíthesd otthon ezt a mennyei görög specialitást.
Mi teszi a muszakát igazán különlegessé?
A muszaka titka a minőségi alapanyagokban és a gondos elkészítésben rejlik. A friss, érett padlizsán alapvető fontosságú, ahogy a jó minőségű darált hús és a gazdag, krémes besamel mártás is. A fűszerezés is kulcsfontosságú, a fahéj és a szegfűszeg finom, meleg aromát kölcsönöz a húsmártásnak, ami tökéletesen kiegészíti a padlizsán ízét.
Hozzávalók
Az alábbi hozzávalók egy kb. 6-8 személyes muszakához elegendőek:
- 3 nagy padlizsán
- 500g darált hús (marha vagy bárány, vagy a kettő keveréke)
- 1 nagy fej hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 400g hámozott, darabolt paradicsom konzerv
- 1 dl vörösbor (opcionális)
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál szegfűszeg (őrölt)
- Olívaolaj
- Só
- Bors
- Petrezselyem, apróra vágva
- Reszelt sajt (pl. kefalotyri vagy parmezán) a tetejére (opcionális)
A besamel mártáshoz:
- 100g vaj
- 100g liszt
- 1 liter tej
- 2 tojás, felverve
- Só
- Fehérbors
- Szerecsendió (őrölt)
Elkészítés
- A padlizsán előkészítése: Szeleteljük fel a padlizsánt kb. 1 cm vastagságú szeletekre. Sózzuk be alaposan, és hagyjuk állni legalább 30 percig, hogy a keserű leve kifolyjon. Ezután öblítsük le, és itassuk szárazra.
- A padlizsán sütése: Melegítsünk fel olívaolajat egy serpenyőben, és süssük ki a padlizsánszeleteket mindkét oldalukon aranybarnára. A padlizsánokat sütőben is süthetjük 200°C-on kb. 20-25 percig, amíg megpuhulnak. Sütés után tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
- A húsmártás elkészítése: Egy nagy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, és pirítsuk meg a darált húst. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és pároljuk, amíg a hagyma üveges nem lesz. Öntsük fel a vörösborral (ha használjuk), és hagyjuk elpárologni az alkoholt. Keverjük hozzá a paradicsompürét, a darabolt paradicsomot, a fahéjat, a szegfűszeget, a sót és a borsot. Forraljuk fel, majd vegyük le a hőfokot, és főzzük kb. 45-60 percig, amíg a mártás besűrűsödik. Végül keverjük hozzá a petrezselymet.
- A besamel mártás elkészítése: Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet. Keverjük folyamatosan, amíg sima, sárgás roux-t nem kapunk. Lassan, folyamatosan kevergetve öntsük hozzá a tejet, és forraljuk fel. Vegyük le a hőfokot, és főzzük kb. 5-10 percig, amíg a mártás besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni pár percig. Keverjük hozzá a felvert tojásokat (fontos, hogy a mártás ne legyen túl forró, mert a tojások összeugorhatnak). Ízesítsük sóval, fehérborssal és szerecsendióval.
- A muszaka összeállítása: Kenjünk ki egy nagy tűzálló tálat olívaolajjal. Rétegezzük az aljára a padlizsán szeleteket, majd egyenletesen oszlassuk el a húsmártás felét. Erre ismét padlizsán következik, majd a maradék húsmártás. A tetejére a maradék padlizsán kerüljön. Öntsük a besamel mártást a tetejére, és egyenletesen oszlassuk el. Szórjuk meg reszelt sajttal (opcionális).
- Sütés: Süssük a muszakát 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 45-60 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
- Pihentetés: Hagyjuk a muszakát legalább 30 percig pihenni, mielőtt felszeletelnénk és tálalnánk. Ez azért fontos, hogy a rétegek összeálljanak, és könnyebb legyen szeletelni.
Tippek és trükkök
- A padlizsán sózása és állni hagyása segít eltávolítani a keserű ízt, és megakadályozza, hogy túl sok olajat szívjon magába sütés közben.
- A húsmártásba tehetünk egy kis cukrot, hogy ellensúlyozzuk a paradicsom savasságát.
- A besamel mártásba keverhetünk egy kis reszelt sajtot a még gazdagabb ízért.
- A muszakát előre is elkészíthetjük, és sütés előtt hűtőben tárolhatjuk.
- Tálaljuk friss görög salátával és egy pohár hűtött görög borral.
Jó étvágyat! (Kali Orexi! – Καλή Όρεξη!)