A padlizsánkrém egy igazi jolly joker a konyhában! Lehet előétel, mártogatós, szendvicskrém, vagy akár köret is. Ráadásul elkészítése rendkívül egyszerű, és számtalan módon variálható. Ebben a cikkben bemutatunk 5 különböző padlizsánkrém receptet, melyek garantáltan elnyerik majd a tetszésedet. Készülj fel, mert utazásra indulunk a padlizsán ízek világában!
Miért pont padlizsánkrém?
A padlizsán nem csak finom, de rendkívül egészséges is. Gazdag rostokban, vitaminokban (különösen B-vitaminokban), és antioxidánsokban. Alacsony a kalóriatartalma, így remek választás a diétázók számára is. Ráadásul a padlizsánkrém elkészítése során sokféle fűszert és egyéb hozzávalót használhatunk, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének leginkább megfelelő változatot.
A tökéletes padlizsánkrém elkészítésének titkai
Mielőtt belevágnánk a receptekbe, érdemes néhány dolgot tisztázni a padlizsán előkészítésével kapcsolatban. A legfontosabb, hogy a padlizsánt alaposan megsüssük vagy süssük meg. Ezt tehetjük sütőben, grillen, vagy akár nyílt lángon is. A lényeg, hogy a húsa teljesen megpuhuljon, és a héja megpörkölődjön. Ez utóbbi adja a jellegzetes füstös ízt a krémnek. Sütés után érdemes a padlizsánt egy tálba tenni, letakarni folpackkal, és hagyni kicsit hűlni. Így könnyebben le tudjuk húzni a héját.
A padlizsánkrém ízét nagyban befolyásolja a felhasznált olaj minősége is. Érdemes jó minőségű, hidegen sajtolt olívaolajat használni. A fűszerezés terén pedig szinte bármi jöhet: fokhagyma, petrezselyem, koriander, római kömény, csili – csak a képzeleted szab határt!
5 kihagyhatatlan padlizsánkrém recept
1. A klasszikus padlizsánkrém
Ez az alap recept, amit mindenképp érdemes kipróbálni. Egyszerű, de nagyszerű!
- Hozzávalók:
- 2 db padlizsán
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A padlizsánokat megsütjük vagy sütjük.
- A kihűlt padlizsánokat meghámozzuk, és a húsukat egy tálba tesszük.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az olívaolajat, a citromlevet, a sót és a borsot.
- Botmixerrel vagy villával összetörjük a krémet.
- Hűtőben legalább 30 percig pihentetjük.
2. Görög padlizsánkrém (Melitzanosalata)
Egy mediterrán csavar a klasszikus recepten.
- Hozzávalók:
- 2 db padlizsán
- 1/2 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vörösborecet
- 1/4 csokor petrezselyem
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A padlizsánokat megsütjük vagy sütjük.
- A kihűlt padlizsánokat meghámozzuk, és a húsukat egy tálba tesszük.
- Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, az olívaolajat, a vörösborecetet, az aprított petrezselymet, a sót és a borsot.
- Botmixerrel vagy villával összetörjük a krémet.
- Hűtőben legalább 30 percig pihentetjük.
3. Közel-keleti padlizsánkrém (Baba Ghanoush)
Ez a változat tahinivel készül, ami egy szezámkrém.
- Hozzávalók:
- 2 db padlizsán
- 2 evőkanál tahini
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A padlizsánokat megsütjük vagy sütjük.
- A kihűlt padlizsánokat meghámozzuk, és a húsukat egy tálba tesszük.
- Hozzáadjuk a tahinit, a zúzott fokhagymát, a citromlevet, az olívaolajat, a sót és a borsot.
- Botmixerrel vagy villával összetörjük a krémet.
- Hűtőben legalább 30 percig pihentetjük.
4. Csípős padlizsánkrém
Aki szereti a pikáns ízeket, annak ez a recept kötelező!
- Hozzávalók:
- 2 db padlizsán
- 1/2 piros chili paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A padlizsánokat megsütjük vagy sütjük.
- A kihűlt padlizsánokat meghámozzuk, és a húsukat egy tálba tesszük.
- Hozzáadjuk az apróra vágott chili paprikát, a zúzott fokhagymát, az olívaolajat, a citromlevet, a sót és a borsot.
- Botmixerrel vagy villával összetörjük a krémet.
- Hűtőben legalább 30 percig pihentetjük.
5. Padlizsánkrém sült paprikával
A sült paprika édessége remekül harmonizál a padlizsán füstös ízével.
- Hozzávalók:
- 2 db padlizsán
- 1 db piros paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A padlizsánokat és a paprikát megsütjük vagy sütjük.
- A kihűlt padlizsánokat és paprikát meghámozzuk, és a húsukat egy tálba tesszük.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az olívaolajat, a citromlevet, a sót és a borsot.
- Botmixerrel vagy villával összetörjük a krémet.
- Hűtőben legalább 30 percig pihentetjük.
Tálalási javaslatok
A padlizsánkrémet tálalhatjuk friss kenyérrel, pirítóssal, pitával, vagy akár zöldségekkel is. Remekül illik húsokhoz, halakhoz, és grillezett ételekhez is. Díszíthetjük friss petrezselyemmel, olívaolajjal, vagy egy kis pirospaprikával.
Tárolás
A padlizsánkrém hűtőben tárolva 3-4 napig eláll. Fontos, hogy légmentesen záródó edényben tároljuk, hogy ne szívja magába a hűtő szagait.
Reméljük, hogy ez a cikk inspirált, és kedvet kaptál a padlizsánkrém készítéshez! Jó étvágyat!