Szereted a padlizsánkrémet, de utálod a sütőben való pepecselést, a füstöt és a plusz hőt, amit a konyhában generál? Jó hírem van: van megoldás! A finom, krémes padlizsánkrém elkészítéséhez nem feltétlenül kell sütő. Lássuk, hogyan varázsolhatsz ínycsiklandó krémet sütés nélkül!
Miért jó a padlizsánkrém?
Mielőtt belevágunk a sütés nélküli technikákba, nézzük meg, miért is olyan népszerű a padlizsánkrém. Először is, isteni finom! A füstös íz, a krémes textúra és a fokhagyma tökéletes harmóniája szinte mindenkit levesz a lábáról. Másodszor, a padlizsán tele van hasznos tápanyagokkal. Harmadszor, sokoldalú – fogyaszthatod pirítóssal, pitával, zöldségekkel, vagy akár húsok mellé is.
A hagyományos módszer: Padlizsán sütőben sütve
A klasszikus padlizsánkrém recept általában a padlizsán sütőben történő sütésével kezdődik. A sütés során a padlizsán húsa megpuhul, a héja pedig megfeketedik, és kialakul az a jellegzetes füstös íz. A megsült padlizsánt ezután meghámozzuk (vagy kikaparjuk a húsát), majd összeturmixoljuk vagy késsel aprítjuk, fokhagymával, olajjal, sóval és borssal ízesítve. Esetenként citromlé vagy majonéz is kerülhet bele.
Sütés nélküli alternatívák: A megoldás neve főzés!
De mi van, ha nincs kedved bekapcsolni a sütőt? Nos, a padlizsánt főzni is lehet! A főzés ugyan nem adja meg azt a mély, füstös ízt, mint a sütés, de megfelelő fűszerezéssel és némi kreativitással így is nagyszerű padlizsánkrémet készíthetsz.
1. Főzés egészben: A legkényelmesebb módszer
Az egyik legegyszerűbb módszer, ha a padlizsánt egészben, héjastól főzöd meg. Ehhez mosd meg alaposan a padlizsánokat, szurkálj bele néhány helyen villával (hogy ne robbanjanak fel a főzés során), és tedd fel egy nagy lábasba. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje őket, és forrald fel. Csökkentsd a lángot, és főzd addig, amíg a padlizsánok teljesen puhák nem lesznek (kb. 20-30 perc). Azt ellenőrizheted, hogy megfőttek-e, ha villával könnyen beleszúrsz.
Amikor megfőttek, vedd ki őket a vízből, és hagyd egy kicsit hűlni, amíg meg tudod fogni őket. Ezután hámozd meg őket (a héja könnyen le fog jönni), és a padlizsán húsát tedd egy tálba. A továbbiakban ugyanúgy járj el, mint a sült padlizsánnál: ízesítsd fokhagymával, olajjal, sóval, borssal, és turmixold vagy aprítsd össze.
2. Főzés kockákra vágva: A gyorsabb megoldás
Ha sietsz, a padlizsánt kockákra vágva is megfőzheted. Ebben az esetben mosd meg a padlizsánt, vágd le a végét, és kockázd fel kb. 2-3 cm-es darabokra. Tedd a kockákat egy lábasba, öntsd fel vízzel, és forrald fel. Főzd addig, amíg a padlizsán megpuhul (kb. 10-15 perc). Szűrd le a vizet, és hagyd a padlizsánt kicsit hűlni. Ezután ízesítsd és turmixold vagy aprítsd össze.
3. Füstös íz főzés után? Lehetséges!
Bár a főzés önmagában nem ad füstös ízt, van néhány trükk, amivel becsaphatod az ízlelőbimbóidat. Az egyik lehetőség, hogy füstölt paprikát adsz a padlizsánkrémhez. Egy kiskanál füstölt paprika csodákat tehet! Emellett használhatsz füstölt fokhagymát is, ha van otthon. A másik lehetőség, hogy a kész krémet egy serpenyőben, kevés olajon egy kicsit megpirítod, ami szintén ad neki egy kis füstös ízt. Vigyázz, hogy ne égesd meg!
Padlizsánkrém recept sütés nélkül (főzéssel)
Íme egy alaprecept, amit kedvedre variálhatsz:
Hozzávalók:
* 2 közepes méretű padlizsán
* 2-3 gerezd fokhagyma
* 3-4 evőkanál olívaolaj
* 1 evőkanál citromlé (opcionális)
* Só, bors ízlés szerint
* Füstölt paprika (opcionális)
* Petrezselyem vagy koriander a díszítéshez
Elkészítés:
1. Mosd meg a padlizsánokat, és válaszd ki a főzési módszert (egészben vagy kockázva).
2. Főzd meg a padlizsánokat puhára.
3. Hámozd meg a padlizsánokat (ha egészben főzted), vagy szűrd le a vizet (ha kockázva főzted).
4. Tedd a padlizsánhúst egy tálba.
5. Add hozzá a zúzott fokhagymát, az olívaolajat, a citromlevet (ha használod), a sót, a borsot és a füstölt paprikát (ha használod).
6. Turmixold össze vagy aprítsd késsel a kívánt állagúra.
7. Kóstold meg, és ízesítsd, ha szükséges.
8. Díszítsd petrezselyemmel vagy korianderrel, és tálald pirítóssal, pitával, vagy zöldségekkel.
Tippek és trükkök a tökéletes padlizsánkrémhez
* A padlizsán kiválasztása: Válassz fényes, feszes héjú, súlyos padlizsánokat.
* A fokhagyma mennyisége: A fokhagyma mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha szereted a fokhagymás ízt, használj többet.
* Az olívaolaj minősége: Használj jó minőségű extra szűz olívaolajat, mert ez nagyban befolyásolja a krém ízét.
* A krém állaga: Ha krémesebb állagot szeretnél, használj több olívaolajat.
* A tárolás: A padlizsánkrémet hűtőszekrényben, légmentesen záródó edényben tárolhatod 3-4 napig.
* Variációk: Kísérletezz bátran! Adhatsz hozzá tahinit, joghurtot, majonézt, vagy más fűszereket is.
A padlizsánkrém sütés nélkül is elkészíthető, így ha nincs kedved a sütőhöz, ne keseredj el. A főzés egy remek alternatíva, amivel ugyanúgy finom és egészséges krémet varázsolhatsz az asztalra. Jó étvágyat!