Szereted a padlizsánt? A grillezett, sült, vagy töltött padlizsán sokak kedvence, de valljuk be, sokszor csalódást okoz, amikor ahelyett, hogy finom és könnyed lenne, inkább olajos és nehéz lesz. Vajon miért történik ez, és mit tehetünk ellene? Ebben a cikkben mindenre választ találsz!
Miért szívja magába a padlizsán az olajat?
A válasz egyszerű: a padlizsán szerkezete. A padlizsán húsa szivacsos, tele van levegővel és vízzel. Amikor a padlizsán hőkezelésnek van kitéve, a benne lévő víz elpárolog, és a helyét levegő buborékok töltik ki. Amikor olajba kerül, ezek a buborékok olajjal telítődnek, mintegy magukba szívják azt. Minél több a víz a padlizsánban, annál több olajat fog felszívni.
Képzeld el úgy, mint egy szivacsot: ha száraz, azonnal magába szívja a vizet, ha viszont már nedves, kevésbé vagy egyáltalán nem képes többet felszívni. A padlizsánnal is hasonló a helyzet.
Hogyan előzheted meg az olajszívást? 5 bevált módszer
Szerencsére van megoldás! Nem kell lemondanod a finom padlizsánról, csak be kell vetned néhány trükköt. Íme a legnépszerűbb és leghatékonyabb módszerek:
1. Sózás és áztatás
Ez a legelterjedtebb módszer, és nem véletlenül! A sózás segít eltávolítani a felesleges vizet a padlizsánból.
- Szeleteld fel a padlizsánt a kívánt vastagságra (kb. 1 cm).
- Helyezd a szeleteket egy szűrőbe vagy tálba, és szórd meg őket alaposan sóval (durva só a legjobb).
- Hagyd állni legalább 30 percig, de akár egy óráig is. Ez idő alatt a só „kiszívja” a vizet a padlizsánból.
- Öblítsd le a szeleteket hideg vízzel, hogy eltávolítsd a sót.
- Nyomkodd ki a szeleteket papírtörlővel, hogy minél több vizet eltávolíts.
A sózás nem csak a víztartalmat csökkenti, hanem a padlizsán kesernyés ízét is enyhíti.
2. Előfőzés vagy gőzölés
Egy másik módszer a víztartalom csökkentésére az előfőzés vagy gőzölés. Ez a módszer különösen akkor jó, ha nagyobb darabokban szeretnéd elkészíteni a padlizsánt.
- Vágd fel a padlizsánt a kívánt darabokra.
- Főzd vagy gőzöld a darabokat kb. 5-10 percig, amíg kissé megpuhulnak.
- Hagyd lecsepegni és kihűlni a darabokat.
- Nyomkodd ki a felesleges vizet papírtörlővel.
3. Olajos ecsetelés
Ha nem szeretnéd, hogy a padlizsán túl sok olajat szívjon magába a sütés során, ecseteld be vékonyan olajjal a szeleteket, ahelyett, hogy bő olajban sütnéd. Ez egyrészt kevesebb olajat használ, másrészt megakadályozza, hogy a padlizsán túl sok olajat szívjon magába.
4. Magas hőfokon sütés
A magas hőfok gyorsan lezárja a padlizsán felületét, így kevesebb ideje lesz olajat felszívni. A sütőben vagy serpenyőben süsd a padlizsánt magas hőfokon, és ne zsúfold túl a serpenyőt, mert akkor a hőmérséklet leesik, és a padlizsán párolódni kezd, és több olajat fog felszívni.
5. Grillezés
A grillezés remek módszer a padlizsán elkészítésére, mert a grillezés során a felesleges nedvesség elpárolog, és a padlizsán kevésbé lesz olajos. Fontos, hogy a grillrácsot olajozd be, mielőtt a padlizsánt ráhelyezed, hogy ne ragadjon le.
További tippek a tökéletes padlizsánhoz
- Válassz fiatalabb padlizsánokat, mert azok kevesebb magot tartalmaznak és kevésbé keserűek.
- A padlizsán héját ne hámozd meg, mert az tartást ad a zöldségnek, és segít megakadályozni, hogy szétessen a sütés során.
- Használj jó minőségű olajat, mert az befolyásolja a kész étel ízét.
- Kísérletezz különböző fűszerekkel és ízesítőkkel, hogy megtaláld a kedvenc kombinációdat.
A padlizsán egy sokoldalú zöldség, amit sokféleképpen el lehet készíteni. Ne hagyd, hogy az olajszívás elrontsa az élményt! A fent említett módszerekkel könnyedén elkerülheted ezt a problémát, és finom, egészséges ételeket készíthetsz.