Unod már a szokásos vacsorákat? Valami gyorsra, egyszerűre és mégis ízletesre vágysz? Akkor a padlizsán lepény tökéletes választás! Ez a recept nem csak pofonegyszerű elkészíteni, de remekül felhasználhatod a kertből származó padlizsán termést is, vagy a piacról frissen beszerzett zöldségeket. Ráadásul rengeteg variációs lehetőség rejlik benne, így biztosan megtalálod a számodra legkedvezőbb ízkombinációt.
Miért pont padlizsán lepény?
A padlizsán lepény rengeteg előnnyel bír. Először is, nagyon gyorsan elkészül. A teljes folyamat, a hozzávalók előkészítésétől a tálalásig, mindössze 30-40 percet vesz igénybe. Másodszor, kevés hozzávaló kell hozzá, melyek nagy része valószínűleg már ott lapul a kamrádban. Harmadszor, szinte bármilyen feltéttel kombinálható, így a vegetáriánusok és a húsevők is egyaránt megtalálják a számításaikat. Végül, de nem utolsósorban, a padlizsán rendkívül egészséges zöldség, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
A tökéletes padlizsán lepény receptje
Lássuk a receptet! Ez az alaprecept, amit aztán kedved szerint variálhatsz.
Hozzávalók:
- 1 nagy padlizsán
- 2 tojás
- 5 evőkanál liszt (lehet sima, teljes kiőrlésű, vagy akár gluténmentes is)
- 5 evőkanál reszelt sajt (pl. trappista, mozzarella, cheddar)
- 2 gerezd fokhagyma
- Petrezselyem (ízlés szerint, apróra vágva)
- Só, bors (ízlés szerint)
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A padlizsánt alaposan mosd meg, és vágd le a két végét. Reszeld le nagy lyukú reszelőn.
- A lereszelt padlizsánt sózd be, és hagyd állni kb. 15 percig, hogy kiengedje a levét. Ez fontos, hogy ne legyen túl vizes a lepény.
- Nyomkodd ki a padlizsánból a felesleges vizet. Ezt megteheted a kezeddel, vagy egy konyharuhával.
- Egy tálban keverd össze a kinyomkodott padlizsánt, a tojásokat, a lisztet, a reszelt sajtot, az apróra vágott fokhagymát és petrezselymet. Sózd és borsozd ízlés szerint.
- Forrósíts olajat egy serpenyőben.
- Evőkanállal adagolj a padlizsán masszából a serpenyőbe, és lapítsd el őket kissé.
- Süsd a lepényeket mindkét oldalukon aranybarnára, kb. 3-4 percig oldalanként.
- Tálald melegen, kínálhatod magában, vagy salátával, joghurttal, tejföllel.
Variációk a padlizsán lepényre
Ahogy említettem, a padlizsán lepény remekül variálható. Íme néhány ötlet:
- Fűszerezés: Próbáld ki a lepényt más fűszerekkel is! Nagyon jól illik hozzá a majoránna, a kakukkfű, a bazsalikom, vagy akár egy kis chili is.
- Zöldségek: Adj a masszához más zöldségeket is! Reszelhetsz bele cukkinit, sárgarépát, paprikát.
- Hús: Ha nem vagy vegetáriánus, adhatsz a lepényhez apró darált húst, sonkát, vagy kolbászt is.
- Sajt: Kísérletezz különböző sajtokkal! A feta sajt, a parenyica, vagy a camembert is különleges ízt ad a lepénynek.
- Mártás: Tálald a lepényt kedvenc mártásoddal! A joghurtos-fokhagymás mártás, a paradicsomszósz, vagy a tzatziki is remekül passzol hozzá.
- Gluténmentes verzió: A lisztet helyettesítsd gluténmentes lisztkeverékkel, vagy rizsliszttel.
Tippek és trükkök a tökéletes padlizsán lepényhez
- A padlizsán sózása és a felesleges víz kinyomkodása elengedhetetlen ahhoz, hogy ne legyen túl vizes a lepény.
- Ne süsd a lepényeket túl magas hőfokon, mert könnyen megégnek.
- Ha szeretnéd, a lepényeket sütheted sütőben is. Ebben az esetben bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és süsd a lepényeket 180 fokon kb. 20 percig.
- A maradék padlizsán lepényeket hűtőben tárolhatod, és másnap hidegen is fogyaszthatod, vagy melegítsd fel őket.
Összefoglalás
A padlizsán lepény egy fantasztikus vacsoraötlet, ami gyorsan, egyszerűen elkészíthető, és rengeteg variációs lehetőséget rejt magában. Próbáld ki ezt a receptet, és meglátod, hogy hamarosan a kedvenc ételeid közé fog tartozni!
Jó étvágyat!