A cukkini egy igazi jolly joker a konyhában. Szinte bármilyen ételbe beilleszthető, ráadásul nagyon egészséges és könnyen elkészíthető. Sütőben sütve pedig különösen finom, ráadásul időt spórolhatunk, hiszen amíg a cukkini a sütőben sül, mi más dolgokra is koncentrálhatunk. Ebben a cikkben bemutatunk néhány egyszerű és nagyszerű cukkini receptet, amelyek tökéletesek lehetnek egy gyors vacsorához, vagy akár egy hétvégi ebédhez is.
Miért érdemes sütőben sütni a cukkinit?
Sokan a cukkinit inkább serpenyőben sütik vagy párolják, pedig a sütőben sütés számos előnnyel jár:
- Kevesebb olaj: A sütőben sütéshez sokkal kevesebb olajra van szükség, így az ételünk egészségesebb lesz.
- Egyszerűbb elkészítés: Nincs szükség folyamatos kevergetésre, forgatásra, a sütő elvégzi a munka nagy részét.
- Intenzívebb ízek: A sütőben a cukkini karamellizálódik, ami mélyebb, gazdagabb ízt eredményez.
- Sokoldalúság: A cukkinit sütőben sokféleképpen elkészíthetjük, variálhatjuk a fűszereket, más zöldségekkel kombinálhatjuk.
Egyszerű cukkini receptek sütőben
1. Szeletelt sült cukkini fokhagymával és parmezánnal
Ez a recept hihetetlenül egyszerű, de annál finomabb. Tökéletes köret húsokhoz, de akár önmagában is fogyasztható.
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű cukkini
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
- 50 g reszelt parmezán
- Friss petrezselyem (opcionális)
Elkészítés:
- A cukkinit alaposan mossuk meg és vágjuk kb. 0,5 cm vastag szeletekre.
- A fokhagymát zúzzuk össze vagy aprítsuk fel.
- Egy tálban keverjük össze a cukkinit az olívaolajjal, a fokhagymával, sóval és borssal.
- Terítsük el a cukkini szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsiben.
- Szórjuk meg a tetejüket reszelt parmezánnal.
- Süssük előmelegített sütőben 200°C-on kb. 15-20 percig, amíg a cukkini megpuhul és a sajt aranybarnára sül.
- Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel.
2. Töltött cukkini
A töltött cukkini egy laktató és ízletes főétel, amit számtalan módon variálhatunk.
Hozzávalók:
- 2 nagyobb méretű cukkini
- 200 g darált hús (csirke, sertés vagy marha)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 csésze főtt rizs
- 1/4 csésze reszelt sajt (pl. mozzarella, cheddar)
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só, bors, pirospaprika ízlés szerint
- Paradicsomszósz (opcionális)
Elkészítés:
- A cukkinit mossuk meg és vágjuk félbe hosszában. Kanállal vájjuk ki a belsejét, vigyázva, hogy ne sértsük meg a héját. A kivájt belsejét aprítsuk fel és tegyük félre.
- A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk fel.
- Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat és pirítsuk meg a darált húst. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és pirítsuk tovább, amíg a hagyma üveges nem lesz.
- Adjuk hozzá a felaprított cukkini belsejét, a főtt rizst, a sót, a borsot és a pirospaprikát. Keverjük össze és főzzük pár percig.
- Töltsük meg a cukkini csónakokat a húsos keverékkel.
- Helyezzük a megtöltött cukkinit egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Szórjuk meg a tetejüket reszelt sajttal.
- Süssük előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30-40 percig, amíg a cukkini megpuhul és a sajt aranybarnára sül.
- Tálalhatjuk paradicsomszósszal.
3. Cukkini rakott
A cukkini rakott egy nagyszerű módja annak, hogy sok zöldséget becsempésszünk az étrendünkbe. Bármilyen zöldséggel variálhatjuk, ami éppen van otthon.
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű cukkini
- 1 padlizsán
- 1 paprika (piros vagy sárga)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g darabolt paradicsom konzerv
- 150 g reszelt sajt (pl. mozzarella, cheddar)
- Olívaolaj
- Só, bors, oregano, bazsalikom ízlés szerint
Elkészítés:
- A cukkinit, a padlizsánt és a paprikát vágjuk kb. 0,5 cm vastag szeletekre. A vöröshagymát aprítsuk fel, a fokhagymát zúzzuk össze.
- Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat és pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot, a sót, a borsot, az oreganót és a bazsalikomot. Forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről.
- Egy tepsibe rétegezzük a zöldségeket: először egy sor cukkinit, majd egy sor padlizsánt, végül egy sor paprikát. Öntsük rá a paradicsomszósz egy részét. Ismételjük meg a rétegezést, amíg a zöldségek el nem fogynak.
- Szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal.
- Süssük előmelegített sütőben 180°C-on kb. 40-45 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és a sajt aranybarnára sül.
Tippek a tökéletes sült cukkinihez
- Ne sózzuk túl korán: A só kivonja a vizet a cukkinitől, így a sütés során pépes lehet. A sózást csak közvetlenül sütés előtt végezzük.
- Ne zsúfoljuk tele a tepsit: A zöldségeknek helyre van szükségük ahhoz, hogy szépen megpiruljanak. Ha túl sok zöldséget teszünk a tepsibe, azok inkább párolódni fognak, mint sülni.
- Kísérletezzünk a fűszerekkel: A cukkini íze remekül passzol a fokhagymához, a parmezánhoz, a pirospaprikához, az oreganóhoz és a bazsalikomhoz is. Próbáljunk ki különböző kombinációkat, hogy megtaláljuk a kedvencünket.
Reméljük, hogy ezek a cukkini receptek inspirációt adtak a konyhában való kísérletezéshez. Jó étvágyat!