A petrezselyem, ez a sokoldalú fűszernövény, szinte minden konyhában megtalálható. Legyen szó levesekről, salátákról vagy húsételekről, a petrezselyem friss, üde íze feldobja az ételeinket. De vajon mikor a legfinomabb a saját termesztésű petrezselymünk? Mikor érdemes szüretelni, hogy a legtöbbet hozhassuk ki belőle? Ebben a cikkben mindenre választ kapsz!
Miért érdemes saját petrezselymet termeszteni?
A bolti petrezselyem gyakran hervadt, íztelen, és persze nem tudjuk, hogy milyen körülmények között termesztették. A saját termesztésű petrezselyem viszont mindig friss, illatos és zamatos lesz. Ráadásul a petrezselyem termesztése nem bonyolult, akár egy balkonládában is nevelhetjük. Így mindig kéznél lesz a friss fűszer.
A petrezselyem fajtái és jellemzőik
A petrezselyemnek két fő típusa létezik: a fodros petrezselyem és a simalevelű petrezselyem. A fodros petrezselyem dekoratívabb, de a simalevelű petrezselymet sokan aromásabbnak tartják. Mindkét fajtát ugyanúgy kell termeszteni és szüretelni.
Mikor szüreteljük a petrezselymet?
A petrezselyem szüretelésének időpontja nagymértékben befolyásolja az ízét és az aromáját. A legfontosabb szempont, hogy a növény legalább 15-20 cm magas legyen, mielőtt elkezdenénk a szüretet. Ekkor már elegendő levélzet fejlődött ahhoz, hogy a növény ne szenvedjen kárt, és az íze is intenzív lesz.
A legjobb időpont a szüretre
A petrezselymet a reggeli órákban a legérdemesebb szüretelni, miután a harmat felszáradt. Ilyenkor a növény a legfrissebb és a leghidratáltabb, így a levelek tele vannak aromával. Kerüljük a délutáni, tűző napsütésben való szüretelést, mert ilyenkor a levelek könnyen megéghetnek, és veszthetnek az ízükből.
Hogyan szüreteljük a petrezselymet?
A petrezselymet soha ne tépjük le, hanem vágjuk le a szárakat. Használjunk éles ollót vagy kést, és vágjuk le a szárakat a tövénél, kb. 2-3 cm-re a talajtól. Mindig a külső, idősebb leveleket szüreteljük le először, így ösztönözhetjük a növényt az új levelek növesztésére. Fontos, hogy a növény legalább 1/3-át hagyjuk meg, hogy tovább tudjon fejlődni.
Mit tegyünk a leszüretelt petrezselyemmel?
A leszüretelt petrezselyem felhasználása számtalan lehetőség kínálkozik. A legfontosabb, hogy a lehető leggyorsabban felhasználjuk, hogy megőrizze a frissességét és az ízét.
Friss felhasználás
A friss petrezselyem a legfinomabb. Használhatjuk levesek, saláták, szószok, mártások, húsételek és zöldséges fogások ízesítésére. A petrezselyem remekül passzol a fokhagymához, a citromhoz és a vajhoz.
Tárolás
Ha nem tudjuk azonnal felhasználni a petrezselymet, akkor tárolhatjuk a hűtőszekrényben. Ehhez tegyük a petrezselymet egy nedves papírtörlőbe csomagolva egy műanyag zacskóba. Így akár egy hétig is eláll a hűtőben. Egy másik módszer, ha a petrezselyem szárait vízbe állítjuk, mint a virágokat. Így még tovább megőrizhetjük a frissességét.
Fagyasztás
A petrezselymet le is fagyaszthatjuk. Ehhez aprítsuk fel a petrezselymet, és tegyük jégkockatartóba. Öntsünk rá vizet vagy olívaolajat, és fagyasszuk le. A jégkockákat később könnyen hozzáadhatjuk a levesekhez és a szószokhoz.
Szárítás
A petrezselymet szárítva is tárolhatjuk, bár a szárított petrezselyem íze kevésbé intenzív, mint a friss. A petrezselymet száríthatjuk a sütőben alacsony hőfokon, vagy egy szárítógépben.
Gondozás a szüret után
A petrezselyem szüretelése után fontos, hogy gondozzuk a növényt, hogy továbbra is bőségesen teremjen. Öntözzük rendszeresen, és távolítsuk el az elszáradt leveleket. A petrezselymet érdemes tápoldatozni is, hogy biztosítsuk a számára szükséges tápanyagokat. Ha a növény felmagzik, vágjuk le a virágokat, hogy a növény az energiáját a levéltermelésre fordítsa.
Összefoglalás
A petrezselyem egy egyszerűen termeszthető fűszernövény, amelynek friss íze feldobja az ételeinket. A legzamatosabb petrezselymet a reggeli órákban szüretelhetjük, amikor a levelek a legfrissebbek és a legaromásabbak. Ügyeljünk arra, hogy a növény legalább 15-20 cm magas legyen a szüret előtt, és mindig vágjuk le a szárakat a tövénél. A leszüretelt petrezselymet felhasználhatjuk frissen, tárolhatjuk a hűtőben, lefagyaszthatjuk vagy száríthatjuk. A szüret után pedig gondozzuk a növényt, hogy továbbra is bőségesen teremjen. Reméljük, hogy ezekkel a tippekkel te is a legzamatosabb petrezselymet szüretelheted a saját kertedből!