Rohamosan közeledik a hét vége, és a gondolat, hogy órákat töltsünk a konyhában, nem igazán csábító? Szeretnél valami finomat, laktatót, de villámgyorsan elkészíthetőt? Akkor a tészta kelbimbóval és szalonnával a te ételed! Ez a recept nem csak gyors, de tápláló is, és a legválogatósabb ízlésűeket is leveszi a lábáról.
Miért pont ez a recept?
Több okból is: Először is, elkészítése mindössze 20 percet vesz igénybe, ami ideális a dolgos hétköznapokon. Másodszor, kevés hozzávalóból áll, melyek szinte mindig megtalálhatók a hűtőben vagy a kamrában. Harmadszor, a kelbimbó és a szalonna kombinációja egy igazi ízbomba, ami garantáltan felpörgeti az ízlelőbimbóidat. Végül, de nem utolsósorban, a tészta egy igazi jolly joker, hiszen szinte mindenki szereti!
A hozzávalók listája
Az alábbi hozzávalók egy két személyre szóló adag elkészítéséhez elegendőek:
- 200g tészta (penne, farfalle, fusilli – a választás a tiéd!)
- 200g kelbimbó, félbevágva vagy negyedelve (mérettől függően)
- 150g füstölt szalonna, felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Reszelt parmezán sajt a tálaláshoz (elhagyható, de ajánlott!)
- Chilipaprika pehely (opcionális, a pikáns ízek kedvelőinek)
Lépésről lépésre: az elkészítés menete
- A tészta főzése: Forralj fel sós vizet egy nagy fazékban. Add hozzá a tésztát, és főzd al dente állagúra a csomagoláson feltüntetett idő szerint. Főzés után szűrd le a tésztát, de egy kevés főzővizet tegyél félre! Ez később jól jöhet a mártáshoz.
- A szalonna pirítása: Amíg a tészta fő, hevíts fel olívaolajat egy serpenyőben. Add hozzá a felkockázott szalonnát, és pirítsd ropogósra.
- A kelbimbó hozzáadása: Add a serpenyőbe a félbevágott kelbimbót a szalonnához. Pirítsd közepes lángon körülbelül 5-7 percig, amíg a kelbimbó megpuhul és enyhén karamellizálódik. Ha szükséges, adj hozzá egy kis olívaolajat.
- A fokhagyma és a fűszerek: Add hozzá a serpenyőbe az apróra vágott fokhagymát, és pirítsd még 1 percig, vigyázva, hogy ne égjen meg. Ízesítsd sóval, borssal és, ha szereted a csípőset, chilipaprika pehellyel.
- A tészta és a mártás összekeverése: Add a leszűrt tésztát a serpenyőbe a szalonnás-kelbimbós mártáshoz. Keverd össze alaposan, hogy a tészta mindenhol bevonja a mártás. Ha a mártás túl sűrű, adj hozzá egy kevés félretett főzővizet, amíg el nem éred a kívánt állagot.
- Tálalás: Tálald a tésztát azonnal, reszelt parmezán sajttal megszórva.
Tippek és trükkök a tökéletes tésztához
- A tészta főzővize: Ne felejtsd el sós vízben főzni a tésztát! Ez segít, hogy a tészta ízesebb legyen.
- A főzővíz megmentése: A tészta főzővizét ne öntsd ki! A keményítőtartalma segít selymesebbé tenni a mártást.
- A kelbimbó előkészítése: A kelbimbót alaposan mosd meg, és távolítsd el a külső leveleket, ha sérültek vagy fonnyadtak.
- A szalonna kiválasztása: Használj minőségi, füstölt szalonnát a legjobb ízélményért. Ha vegetáriánus vagy, a szalonnát helyettesítheted füstölt tofuval.
- A fokhagyma: Ne égesd meg a fokhagymát! Ha megég, keserű ízt kölcsönöz az ételnek.
- A parmezán sajt: A frissen reszelt parmezán sajt a legjobb, de használhatsz előre reszeltet is, ha nincs időd.
- Variációk: Kísérletezz bátran! Adhatsz a tésztához más zöldségeket is, például gombát, brokkolit vagy spenótot.
Élvezd a gyors és finom vacsorát!
Reméljük, hogy ez a recept elnyeri a tetszésedet, és te is hamarosan a tészta kelbimbóval és szalonnával nagy rajongója leszel. Jó étvágyat!