A chili con carne, azaz a „chili hússal” egy olyan étel, ami szinte mindenki szívébe belopta magát. Különböző variációi léteznek, és szinte ahány ház, annyi recept. De mi az eredeti titok, és hogyan lehet ezt még egy kicsit felturbózni?
A Chili Con Carne Története
A chili con carne eredete a 19. századi Texasba nyúlik vissza. Egyes legendák szerint a „chili queens” nevű mexikói nők árulták először San Antonio utcáin, ízletes és olcsó ételként. A recept hamar elterjedt, és a cowboyok, valamint a szegényebb rétegek körében vált népszerűvé. A kezdeti változatok valószínűleg egyszerűbbek voltak, főként húsból, chilipaprikából és talán egy kevés fűszerből álltak.
Érdekes vita folyik a bab használatáról. Sokan, különösen Texasban, úgy vélik, hogy az igazi chili con carne nem tartalmaz babot. Ezzel szemben mások, különösen az Egyesült Államok más részein, a babot elengedhetetlen hozzávalónak tartják. Mi a cikkben a „sok babbal” verziót fogjuk bemutatni, mert szerintünk ez egy nagyszerű módja annak, hogy az étel tartalmasabb és laktatóbb legyen, ráadásul a bab hozzáad egy extra dimenziót az ízhez és a textúrához.
Az Eredeti Recept (Sok Babbal)
Ez a recept a hagyományos ízekre épül, de egy kis csavarral, hogy még finomabb legyen.
Hozzávalók:
- 1 kg darált marhahús (lehetőleg zsírosabb, pl. nyak vagy lapocka)
- 2 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 4-5 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2-3 piros húsú paprika (pl. kaliforniai paprika), apróra kockázva
- 2 konzerv (kb. 800g) hámozott, darabolt paradicsom
- 2 konzerv (kb. 800g) vörösbab, leöblítve és lecsepegtetve
- 1 konzerv (kb. 400g) feketebab, leöblítve és lecsepegtetve
- 2-3 evőkanál chili por (ízlés szerint)
- 1 evőkanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1/2 teáskanál füstölt paprika
- 1/4 teáskanál cayenne bors (ízlés szerint)
- 1 marhahúsleves kocka (opcionális)
- Só és frissen őrölt fekete bors
- Olívaolaj
- 1 lime leve (a tálaláshoz)
- Friss koriander (a tálaláshoz)
- Tejföl vagy görög joghurt (a tálaláshoz)
Elkészítés:
- Egy nagy, vastag aljú edényben (pl. öntöttvas lábasban) hevíts olívaolajat közepes lángon.
- Add hozzá a darált húst, és pirítsd le alaposan, amíg minden oldala megbarnul. Törj össze nagyobb darabokat egy fakanállal. Vedd ki a húst az edényből, és tedd félre.
- Az edényben maradt zsiradékban párold meg a vöröshagymát és a paprikát, amíg megpuhulnak (kb. 5-7 perc).
- Add hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsd még 1 percig, amíg illatozni kezd.
- Szórd meg a hagymás-paprikás alapot a chili porral, római köménnyel, korianderrel, füstölt paprikával és cayenne borssal. Pirítsd 1-2 percig, hogy a fűszerek kiadják az aromájukat.
- Öntsd hozzá a darabolt paradicsomot, a marhahúsleves kockát (ha használod), és keverd össze.
- Add vissza a lepirított húst az edénybe.
- Forrald fel, majd vedd vissza a lángot alacsonyra, fedd le az edényt, és főzd legalább 2 órán át, vagy amíg a hús teljesen megpuhul. Minél tovább fő, annál finomabb lesz!
- Keverd hozzá a vörösbabot és a feketebabot, és főzd még 20-30 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- Kóstold meg, és ízesítsd sóval és borssal.
A Csavar: Egy Kis Kávé és Csokoládé
Az igazi ínyencek egy kis kávét és étcsokoládét is adnak a chili con carne-hoz. Ez mélyebb, komplexebb ízeket kölcsönöz az ételnek. Főzés közben, körülbelül 1 órával a vége előtt, adj hozzá 1/2 csésze erős feketekávét és 2-3 kocka (kb. 20-30g) magas kakaótartalmú étcsokoládét. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy még különlegesebbé tedd a chilit!
Tálalás
Tálald a chili con carne-t forrón, rizzsel, kukoricachipsszel vagy tortillával. A tetejére tegyél egy kanál tejfölt vagy görög joghurtot, friss koriandert és egy cikk lime-ot. A lime leve frissességet ad az ételnek, és remekül kiegészíti a fűszeres ízeket.
Tippek és Trükkök
- Használj minőségi alapanyagokat. A jó minőségű darált hús és a friss fűszerek sokat számítanak.
- Ne sajnáld az időt a főzésre. Minél tovább fő a chili, annál finomabb lesz.
- Kísérletezz a fűszerekkel. Ha szereted a csípőset, adj hozzá több cayenne borsot vagy egy kis habanero paprikát.
- A maradék chili a hűtőben 3-4 napig eláll, és akár le is fagyasztható.
Reméljük, ez a recept inspirál arra, hogy elkészítsd a saját, tökéletes chili con carne változatodat! Jó étvágyat!