Ismerős az az érzés, amikor a konyhában sürögve-forogva valami igazán finomra vágysz, de a bonyolult receptek hallatán inkább lemondanál a sütésről? Én pontosan tudom! Épp ezért hoztam ma el nektek ezt a szedres-túrós süteményt, ami nem csak hihetetlenül ízletes, de a elkészítése is pofonegyszerű. Garantálom, hogy ez a recept hamar a kedvenceitek közé fog kerülni!
Miért éppen a szedres-túrós kombináció?
A válasz egyszerű: mert tökéletes harmóniát alkotnak! A túró lágy krémessége és a szedrek édes-savanykás íze fantasztikusan kiegészítik egymást. A túró egyben a sütemény könnyedségét is biztosítja, míg a szeder a frissesség és a vitaminok forrása. Ez a sütemény nem csak finom, de a lelkiismereted sem fog bántani, ha egy-két szelettel többet falatozol belőle.
A tökéletes szedres-túrós sütemény receptje
Most pedig lássuk a lényeget, a receptet! A következő hozzávalókra lesz szükséged:
- A tésztához:
- 250 g liszt
- 125 g hideg vaj
- 50 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál hideg víz
- A túrós töltelékhez:
- 500 g tehéntúró
- 100 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- A szederhez:
- 300 g friss vagy fagyasztott szeder
- 1 evőkanál liszt (ha fagyasztott a szeder)
Elkészítés:
- A tészta elkészítése: A lisztet, a porcukrot és a hideg vajat morzsold el egy tálban. Add hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Csomagold fóliába és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.
- A túrós töltelék elkészítése: A túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a citromhéjat keverd össze egy tálban. Fontos, hogy a túró sima és krémes legyen.
- A sütemény összeállítása: A tésztát vedd ki a hűtőből és nyújtsd ki egy lisztezett felületen. Bélelj ki vele egy kivajazott és lisztezett piteformát.
- A töltelék ráhelyezése: Öntsd a túrós tölteléket a tésztára, majd szórd rá a szedret. Ha fagyasztott szedret használsz, előtte forgasd meg egy evőkanál lisztben, hogy ne áztassa el a tésztát.
- Sütés: Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd kb. 35-40 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz, és a töltelék megszilárdul.
- Hűtés és tálalás: Hagyd a süteményt teljesen kihűlni, mielőtt felszeleteled. Porcukorral megszórva tálalhatod.
Tippek és trükkök a tökéletes szedres-túrós süteményhez
- A tészta titka: A hideg vaj és a gyors gyúrás a kulcsa a ropogós tésztának. Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz.
- A túró minősége: Használj jó minőségű, zsíros tehéntúrót. Ha túl száraz a túró, adhatsz hozzá egy kis tejfölt vagy tejszínt.
- Variációk szeder helyett: Ha éppen nincs szeder a szezonban, használhatsz más bogyós gyümölcsöket is, például áfonyát, málnát vagy ribizlit.
- Cukorhelyettesítők: Ha szeretnéd csökkenteni a cukortartalmat, használhatsz eritritet vagy más természetes édesítőszert.
- A sütés időtartama: A sütési idő a sütőtől függően változhat. Figyeld a süteményt, és vedd ki a sütőből, ha a tészta aranybarna, és a töltelék megszilárdult.
Miért érdemes elkészíteni ezt a süteményt?
Mert ez a szedres-túrós sütemény maga a tökély! Könnyen elkészíthető, finom, frissítő, és minden alkalomra illik. Legyen szó egy családi ebédről, egy baráti összejövetelről, vagy csak egy egyszerű hétköznapi desszertről, ezzel a süteménnyel biztosan sikert aratsz. Ráadásul a szeder jótékony hatásai miatt a lelkiismereted sem fog bántani, ha egy kicsit többet eszel belőle. Próbáld ki te is, és meglátod, hogy ez a recept örökre a kedvenceid közé fog tartozni!