A citrom egy igazi jolly joker a konyhában. Élénk savanykássága feldobja az édes és sós ételeket egyaránt, ráadásul tele van C-vitaminnal, ami jót tesz az immunrendszernek. A vegán konyhában pedig különösen értékes, hiszen a tejtermékek hiányát pótolva, friss, üde ízeket varázsolhatunk az asztalra. Ebben a cikkben bemutatunk néhány fantasztikus vegán citromos receptet, melyekkel garantáltan elkápráztatod a családodat és a barátaidat!
Miért érdemes citromot használni a vegán étrendben?
A citrom nem csak az íze miatt nagyszerű. A citromlé és a citromhéj remekül helyettesíthetik a tojást vagy a tejet bizonyos receptekben. A citromlé például segít a tészták lazításában, a citromhéj pedig aromát ad, így gazdagabbá tehetjük a növényi alapú ételeket. Emellett a citrom élénkítő hatással van az emésztésre, ami a rostban gazdag vegán étrend mellett különösen előnyös.
Sós Vegán Citromos Receptek
Citromos-Fokhagymás Vegán Tészta
Egy egyszerű, mégis nagyszerű étel, amely villámgyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
- 250g tészta (pl. spagetti)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1/4 csésze friss petrezselyem, aprítva
- 1/4 csésze citromlé
- 2 evőkanál citromhéj
- Só, bors ízlés szerint
- Vegán parmezán (opcionális)
Elkészítés:
- Főzd meg a tésztát a csomagoláson található utasítások szerint.
- Közben egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd addig, amíg illatos nem lesz.
- Add hozzá a petrezselymet, a citromlevet és a citromhéjat. Főzd még 1-2 percig.
- Szűrd le a tésztát, és add hozzá a serpenyő tartalmához. Keverd össze alaposan.
- Ízesítsd sóval és borssal. Tálaláskor szórd meg vegán parmezánnal, ha szeretnéd.
Citromos Szezámmagos Tofu
Ropogós tofu, friss citromos mártással – tökéletes ebédre vagy vacsorára.
Hozzávalók:
- 400g extra kemény tofu, lecsöpögtetve és kockákra vágva
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál szezámolaj
- 1/4 csésze kukoricakeményítő
- 1/4 csésze citromlé
- 2 evőkanál juharszirup vagy agavé szirup
- 1 evőkanál szezám mag
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma, aprítva
Elkészítés:
- Keverd össze a tofut a szójaszósszal és a szezámolajjal. Forgasd bele a kukoricakeményítőbe.
- Egy serpenyőben hevíts kevés olajat. Pirítsd meg a tofu kockákat minden oldalról, amíg aranybarnák nem lesznek. Vedd ki a serpenyőből, és tedd félre.
- Ugyanabban a serpenyőben keverd össze a citromlevet, a juharszirupot, a szezám magot, a gyömbért és a fokhagymát. Főzd addig, amíg a mártás besűrűsödik.
- Add hozzá a tofut a mártáshoz, és forgasd össze. Tálald rizzsel vagy zöldségekkel.
Édes Vegán Citromos Receptek
Vegán Citromos Muffin
Puha és ízletes muffin, tökéletes reggelihez vagy délutáni teához.
Hozzávalók:
- 1 1/2 csésze liszt
- 3/4 csésze cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 1 csésze növényi tej (pl. mandulatej)
- 1/4 csésze olaj
- 2 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál citromhéj
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Bélelj ki egy muffinformát papírkapszlikkal.
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
- Egy másik tálban keverd össze a növényi tejet, az olajat, a citromlevet, a citromhéjat és a vanília kivonatot.
- Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és keverd össze, amíg éppen csak összeáll. Ne keverd túl!
- Töltsd a tésztát a muffinformákba.
- Süsd 18-20 percig, vagy amíg a muffinok aranybarnák nem lesznek, és egy fogpiszkáló tisztán jön ki a közepükből.
- Hagyd hűlni a formában 5 percig, majd vedd ki a muffinokat, és hagyd teljesen kihűlni egy rácson.
Vegán Citromos Túrótorta (Nincs sütés!)
Egy frissítő és könnyű desszert, ami tökéletes a meleg napokra. A „túrót” kesudióból készítjük!
Hozzávalók (Alap):
- 1 csésze datolya
- 1/2 csésze dió
- Csipet só
Hozzávalók (Krém):
- 2 csésze nyers kesudió (legalább 4 órára beáztatva)
- 1/2 csésze citromlé
- 1/4 csésze agavé szirup vagy juharszirup
- 1/4 csésze kókuszolaj (olvasztva)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/4 csésze növényi tej
- Reszelt citromhéj egy citromból
Elkészítés:
- Az alaphoz: A datolyát, a diót és a sót robotgéppel aprítsd morzsásra. Nyomkodd egy tortaformába.
- A krémhez: A beáztatott kesudiót szűrd le. Tedd a robotgépbe a többi krém hozzávalóval együtt, és turmixold addig, amíg teljesen sima nem lesz.
- Öntsd a krémet az alapra.
- Tedd a tortát a hűtőbe legalább 4 órára, hogy megdermedjen.
- Tálalás előtt díszítsd friss gyümölcsökkel vagy citromhéjjal.
Tippek a citrom használatához a vegán konyhában
- Vásárolj bio citromot, ha a héját is szeretnéd használni.
- A citromlé kinyerése előtt görgesd meg a citromot a pulton, így több levet tudsz kinyerni.
- A maradék citromlevet fagyaszd le jégkockatartóban, így bármikor használhatod.
- A citromhéj remekül illik a salátákhoz, szószokhoz és süteményekhez.
Kísérletezz bátran a citrommal a vegán receptjeidben! A friss, üde ízek garantáltan feldobják az ételeidet, és új dimenziókat nyitnak meg a növényi konyhában.