Szereted a mangót? Képzeld el, hogy a nyár ízét, a trópusok napfényét őrzöd meg egy üvegben, hogy a téli hidegben is bármikor elővarázsolhasd. A mangó befőtt pontosan ezt nyújtja: egy kis napsütést a sötét napokon. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan készíthetsz te is otthon, egyszerűen és biztonságosan mangó befőttet, hogy egész télen élvezhesd ezt a különleges gyümölcsöt.
Miért érdemes mangót befőzni?
Számos oka van annak, hogy a mangóbefőtt remek választás. Először is, a mangó szezonális gyümölcs, és bár ma már szinte egész évben kapható, a legjobb minőséget és ízt a szezonjában élvezhetjük. Befőzéssel megőrizhetjük a friss mangó ízét és tápértékét, így a téli hónapokban is hozzájuthatunk ehhez az egzotikus finomsághoz. Másodszor, a házi készítésű mangóbefőtt garantáltan tartósítószer-mentes, így pontosan tudjuk, mi kerül az üvegbe. Harmadszor, nagyszerű ajándékötlet is lehet! Ki ne örülne egy gondosan elkészített, finom befőttnek?
Milyen mangót válasszunk a befőzéshez?
A tökéletes mangóbefőtt titka a megfelelő mangó kiválasztásában rejlik. Érdemes érett, de nem túlérett gyümölcsöt választani. A mangó legyen illatos, enyhén puha tapintású, de ne legyen sehol sem sérült vagy foltos. Többféle mangófajta létezik, mindegyik más ízű és textúrájú. A leggyakrabban használt fajták a következők:
- Tommy Atkins: Keményebb húsú, kevésbé édes, de jól tartja a formáját befőzés közben.
- Kent: Édes, lédús, de könnyebben szétfő.
- Alphonso: Indiai eredetű, rendkívül édes és aromás, de nehezebben beszerezhető.
A lényeg, hogy válassz olyan fajtát, amelyik ízlik neked, és amelyiknek megfelelő a textúrája a befőzéshez.
A mangóbefőtt készítésének lépései
Most pedig nézzük meg részletesen, hogyan készíthetsz mangóbefőttet otthon!
Hozzávalók:
- 1 kg érett mangó
- 500 g cukor (ízlés szerint állítható)
- 500 ml víz
- 1 citrom leve (opcionális, de segít megőrizni a színt és ízt)
- Egy csipetnyi fahéj vagy szegfűszeg (opcionális)
Elkészítés:
- Készítsd elő a mangót: Hámozd meg a mangókat, majd vágd őket kockákra vagy szeletekre.
- Készítsd el a szirupot: Egy lábasban forrald fel a vizet a cukorral. Add hozzá a citrom levét és a fűszereket (ha használsz). Főzd addig, amíg a cukor teljesen feloldódik, és a szirup kissé besűrűsödik.
- Add hozzá a mangót: Óvatosan add a mangódarabokat a sziruphoz. Forrald fel, majd vedd le a tűzről.
- Pihentesd a mangót a szirupban: Hagyd a mangót a szirupban kihűlni. Ez segít abban, hogy a mangó átvegye a szirup ízét.
- Töltsd üvegekbe: Mosd ki alaposan az üvegeket és a kupakokat, majd sterilizáld őket (pl. sütőben 120 fokon 10 percig). Óvatosan töltsd a mangót és a szirupot a sterilizált üvegekbe. Ügyelj arra, hogy a mangó teljesen ellepje a szirup. Hagyj kb. 1 cm helyet az üveg tetején.
- Zárd le az üvegeket: Szorosan zárd le az üvegeket a kupakokkal.
- Dunsztold a befőttet: Helyezd az üvegeket egy nagy lábasba, és öntsd fel annyi vízzel, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen. Forrald fel a vizet, majd vedd vissza a lángot, és lassú tűzön dunsztold a befőttet kb. 20-25 percig.
- Hagyd kihűlni: Kapcsold le a tűzhelyet, és hagyd az üvegeket a vízben kihűlni.
- Ellenőrizd a vákuumot: Miután az üvegek teljesen kihűltek, ellenőrizd, hogy a kupakok be vannak-e horpadva. Ha igen, akkor a befőtt sikeresen lezáródott, és biztonságosan tárolható.
- Tárold a befőttet: Tárold a mangóbefőttet hűvös, sötét helyen.
Tippek és trükkök a tökéletes mangóbefőtthöz
- Ha szeretnéd még ízletesebbé tenni a mangóbefőttet, adhatsz hozzá egy kis rumot vagy brandy-t.
- A dunsztolási idő függ az üvegek méretétől. Minél nagyobb az üveg, annál hosszabb a dunsztolási idő.
- Ha nincs időd dunsztolni, akkor használhatsz sütőt is a befőttek tartósítására. Helyezd az üvegeket egy tepsibe, önts alájuk egy kevés vizet, és süsd őket 120 fokon kb. 30-40 percig.
- Ne felejtsd el felcímkézni az üvegeket a dátummal, hogy tudd, mikor készült a befőtt.
A mangóbefőtt felhasználása
A mangóbefőtt önmagában is finom csemege, de felhasználhatod süteményekhez, desszertekhez, joghurtokhoz, fagylaltokhoz, vagy akár húsételekhez is. Készíthetsz belőle mangós piskótát, mangós pohárkrémet, vagy akár grillezett csirkemellhez is kínálhatod. A lehetőségek végtelenek!
Reméljük, hogy ez a cikk segített abban, hogy elkészítsd a saját mangóbefőttdet. Kívánunk sok sikert és jó étvágyat!