Unod már a hagyományos karácsonyi fogásokat? Szeretnél valami újat, valami különlegeset az ünnepi asztalra varázsolni? Akkor a licsivel töltött pulykamell a tökéletes választás! Ez az egzotikus ízekkel teli étel garantáltan feldobja a karácsonyi hangulatot, és elkápráztatja a vendégeidet.
Miért a licsi és a pulyka párosítása?
Elsőre talán furcsának tűnhet a licsi és a pulyka kombinációja, de hidd el, tökéletes összhangot alkotnak. A pulyka húsának lágy ízét remekül kiegészíti a licsi édes-savanykás aromája. Ráadásul a licsi gyümölcsössége frissességet és könnyedséget kölcsönöz a nehezebb, hagyományos karácsonyi ételek mellé. Ez egy igazi ínyenc fogás, ami emlékezetessé teszi az ünnepi vacsorát.
Hozzávalók a licsivel töltött pulykamellhez
Az alábbi hozzávalók egy kb. 6-8 személyes adaghoz elegendőek:
- 1,5 kg pulykamell filé
- 500 g friss licsi (vagy konzerv licsi, de a friss sokkal finomabb)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 100 g bacon (opcionális, de sokat dob az ízén)
- 50 g zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 1 csokor petrezselyem
- Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- 1 dl száraz fehérbor (a pácoláshoz és a sütéshez)
- 2 evőkanál méz (opcionális, a mázhoz)
- 1 evőkanál szójaszósz (opcionális, a mázhoz)
A licsivel töltött pulykamell elkészítése lépésről lépésre
Az elkészítés nem bonyolult, csak egy kis időt és odafigyelést igényel. Kövesd az alábbi lépéseket, és garantáltan sikerélményed lesz!
1. A pulykamell előkészítése
Először is, alaposan mosd meg és töröld szárazra a pulykamell filét. Vágd be a pulykamellet hosszában úgy, hogy egy nagy „zsebet” kapj. Ügyelj arra, hogy ne vágd át teljesen a húst! Enyhén klopfold ki a húst, hogy egyenletesebb legyen.
2. A töltelék elkészítése
Hámozd meg és magozd ki a friss licsit (ha konzerv licsit használsz, csepegtesd le). A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel. A bacont vágd apró kockákra (ha használsz). Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, és pirítsd meg a vöröshagymát, fokhagymát és a bacont. Add hozzá a licsit, és párold pár percig. Vedd le a tűzről, és hagyd hűlni.
Egy tálban keverd össze a pirított licsis keveréket a zsemlemorzsával, a tojással, az apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval. Kóstold meg, és ízesítsd szükség szerint.
3. A pulykamell töltése
Töltsd meg a pulykamell „zsebét” a licsis töltelékkel. Ne töltsd túl, mert a sütés során kifolyhat a töltelék. Zárdd le a nyílást hústűvel vagy fogpiszkálóval.
4. A pulykamell pácolása (opcionális, de ajánlott)
A pácolás még finomabbá és szaftosabbá teszi a húst. Egy tálban keverd össze a fehérbort, sót, borsot és egy kevés olívaolajat. Öntsd a páclét a pulykamellre, és forgasd meg, hogy mindenhol befedje. Takard le, és tedd a hűtőbe legalább 2 órára, de legjobb, ha egy éjszakát állni hagyod.
5. A pulykamell sütése
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és helyezd rá a licsivel töltött pulykamellet. Öntsd alá a páclét (ha használtál), és fedd le alufóliával. Süsd kb. 60-75 percig. Az utolsó 15 percben vedd le az alufóliát, hogy a hús szépen megpiruljon.
6. Máz készítése (opcionális)
A máz még ízletesebbé és mutatósabbá teszi a pulykamellet. Egy kis tálban keverd össze a mézet és a szójaszószt. Kend meg a mázzal a pulykamellet az utolsó 10 percben.
7. Tálalás
Szeleteld fel a licsivel töltött pulykamellet, és tálald friss salátával, párolt zöldségekkel vagy sült burgonyával. A mártáshoz használd a tepsiben maradt szaftot.
Tippek és trükkök
- Ha friss licsit használsz, a legjobb, ha előre meghámozod és kimagozod, hogy ne kelljen a sütés napján ezzel foglalkoznod.
- A töltelékbe tehetsz más gyümölcsöket is, például ananászt vagy mangót.
- A mázhoz használhatsz narancslekvárt vagy áfonyalekvárt is.
- A sütési idő a pulykamell méretétől függ. Használj hőmérőt, hogy ellenőrizd, a hús teljesen átsült-e. A belső hőmérsékletnek el kell érnie a 75°C-ot.
- A sütés után hagyd pihenni a pulykamellet 10-15 percig, mielőtt felszeleteled. Így a szaft benne marad, és a hús omlósabb lesz.
A licsivel töltött pulykamell egy igazán különleges és finom karácsonyi fogás. Próbáld ki Te is, és lepd meg a családodat ezzel az egzotikus ízbombával!