Gyerekkorom legszebb emlékei közé tartoznak a nagymamám konyhájában töltött órák. A sütemények illata, a tészta gyúrásának zaja, és a közös nevetés – mindez örökre a szívembe vésődött. Különösen emlékszem a fánk sütés napjaira. A nagyi titkos receptje generációról generációra szállt, és most végre én is megoszthatom veletek, hogy hogyan készül a tökéletes, foszlós fánk!
A nagymama titka: a hozzávalók minősége és a türelem
A nagyi mindig azt mondta, hogy a jó fánk titka a minőségi alapanyagokban rejlik. Nem mindegy, hogy milyen lisztet, vajat, vagy élesztőt használunk. De emellett legalább ilyen fontos a türelem. A tészta keléséhez idő kell, nem szabad siettetni. Ezt mindig észben kell tartani.
A tökéletes fánk hozzávalói:
- 50 dkg finomliszt (BL55)
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg kristálycukor
- 2,5 dl tej
- 5 dkg vaj (olvasztva)
- 2 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál rum (elhagyható)
- Bő olaj a sütéshez
- Porcukor és baracklekvár a tálaláshoz
A fánk elkészítése lépésről lépésre:
- Az élesztő felfuttatása: A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot és egy evőkanál lisztet. Keverjük össze, majd hagyjuk állni meleg helyen kb. 10 percig, amíg felfut.
- A tészta összeállítása: A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, adjuk hozzá a cukrot, a sót, a citromhéjat és a rumot (ha használunk). Készítsünk egy mélyedést a közepébe, és öntsük bele a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojássárgákat.
- A tészta dagasztása: Kezdjük el összegyúrni a hozzávalókat. Először egy villával keverjük, majd kézzel dagasszuk sima, fényes tésztává. Fontos, hogy alaposan kidolgozzuk a tésztát, legalább 10-15 percig dagasszuk. Ha a tészta túl ragacsos, adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Ha túl száraz, akkor egy kevés tejet.
- A tészta kelesztése: Takarjuk le a tálat egy konyharuhával, és tegyük meleg helyre kb. 1 órára, vagy amíg a tészta a duplájára nem nő. A nagyi a radiátor közelébe tette, ez egy bevált módszer.
- A fánkok formázása: Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagságúra. Szaggassunk ki belőle kb. 6-8 cm átmérőjű köröket. A nagyi mindig egy bögrét használt erre a célra.
- A fánkok kelesztése másodszor: Helyezzük a fánkokat egy lisztezett tepsire, takarjuk le őket egy konyharuhával, és hagyjuk kelni még kb. 30 percig. Ez a második kelesztés elengedhetetlen ahhoz, hogy a fánkok igazán foszlósak legyenek.
- A fánkok sütése: Melegítsünk fel bő olajat egy lábasban vagy serpenyőben. Az olaj hőmérséklete legyen kb. 170-180°C. Óvatosan helyezzük a fánkokat az olajba, egyszerre csak néhányat. Sütés közben figyeljünk, hogy a fánkok mindkét oldala aranybarnára süljön. Ez kb. 2-3 perc oldalanként.
- A fánkok lecsepegtetése: Szedjük ki a megsült fánkokat egy papírtörlővel bélelt tányérra, hogy lecsepegjen róluk a felesleges olaj.
- Tálalás: Szórjuk meg a fánkokat porcukorral, és kínáljuk baracklekvárral. A nagyi néha egy kis tejszínhabot is tett rájuk.
A tökéletes fánk titkai:
- A liszt: Mindig friss, jó minőségű lisztet használjunk. A BL55-ös finomliszt a legalkalmasabb a fánk készítéséhez.
- Az élesztő: Friss élesztőt használjunk, és győződjünk meg róla, hogy még aktív.
- A hőmérséklet: A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek. Ez segít a tésztának a kelésben.
- A dagasztás: Alaposan dagasszuk ki a tésztát, hogy a glutén megfelelően kialakuljon. Ez teszi a fánkot foszlóssá.
- A kelesztés: Ne siettessük a kelesztést. Hagyjuk a tésztát nyugodtan kelni meleg helyen.
- A sütési hőmérséklet: Az olaj hőmérséklete legyen megfelelő. Ha túl forró, a fánkok kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak. Ha túl hideg, akkor pedig megszívják magukat olajjal.
Tippek és trükkök a nagymamától:
- A fánk gyűrű: Ha szeretnénk, hogy a fánkokon szép gyűrű alakuljon ki, akkor sütés közben óvatosan locsolgassuk a tetejüket az olajjal.
- A töltelék: Ha szeretnénk töltött fánkot készíteni, akkor a megsült fánkokat töltsük meg lekvárral, pudinggal, vagy bármilyen más krémmel.
- A fánk tárolása: A friss fánk a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban 1-2 napig eláll.
Miért pont a nagymama receptje?
A nagymamám receptje nem csak egy recept. Ez egy emlék, egy szeretetnyelv, egy darabka a gyerekkoromból. És ami a legfontosabb: ez a recept tényleg működik! Ha követitek a leírást, garantáltan tökéletes, foszlós fánkokat fogtok sütni, amivel mindenkit levesztek a lábáról.
Remélem, hogy tetszett ez a bejegyzés. Ha kipróbáljátok a receptet, ne felejtsetek el megosztani velem a végeredményt! Jó sütést!