Ki ne szeretné a fánkot? Az a puha, édes finomság, ami pillanatok alatt képes feldobni a napunkat. De valljuk be, a hagyományos fánk, a maga olajban tocsogó, cukorral borított valójában, nem éppen a legegészségesebb választás. Azonban mi lenne, ha azt mondanám, létezik egy olyan fánk, ami nem csak finom, de még a lelkiismeretünket sem terheli meg? Bemutatom a sütőben sült tönkölyfánkot, a bűntudatmentes édességek koronázatlan királyát!
Miért éppen tönköly?
Mielőtt belevágnánk a receptbe, nézzük meg, miért is a tönkölyliszt az egyik főszereplője ennek az egészségesebb fánkváltozatnak. A tönkölybúza egy ősi gabonafajta, ami a közönséges búzánál jóval több rostot, fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz. Lassabban emészthető, így kevésbé emeli meg a vércukorszintet, és hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosít. Ez különösen fontos szempont, ha valaki odafigyel a súlyára vagy a cukorbetegségére.
Ráadásul a tönkölyliszt íze is kiváló. Enyhén diós aromája van, ami remekül passzol a fánk édességéhez. Tehát nem csak egészségesebb, de ízletesebb is! Szóval, ha eddig nem próbáltad, itt az ideje, hogy barátságot köss ezzel a fantasztikus liszttel.
Sütőben sült fánk: Kevesebb olaj, több élvezet
A hagyományos fánk titka (és egyben Achilles-sarka) a bő olajban sütés. Bár ettől lesz kívül ropogós, belül puha, sajnos rengeteg felesleges zsírt szív magába. A sütőben sült változat ezzel szemben sokkal kevesebb zsiradékot tartalmaz, így lényegesen könnyebb és emészthetőbb. Ne aggódj, nem kell lemondanod a finom ízről és a puha állagról! A megfelelő recepttel és technikával ugyanolyan ínycsiklandó fánkokat készíthetsz, csak éppen a lelkiismereted is nyugodt maradhat.
A tökéletes sütőben sült tönkölyfánk receptje
Most pedig jöjjön a lényeg: a recept! Ez a recept nem csak egyszerű, de nagyon sokoldalú is. Ízlésed szerint variálhatod a fűszereket, a mázat, vagy akár a tölteléket is. Merüljünk is bele!
Hozzávalók:
* 250 g tönkölyliszt (lehet finom vagy teljes kiőrlésű, ízlés szerint)
* 1 tk sütőpor
* 1/2 tk szódabikarbóna
* 1/4 tk só
* 1/2 tk őrölt fahéj (opcionális, de nagyon ajánlott)
* 50 g vaj (olvasztott) vagy kókuszolaj (olvasztott)
* 80 ml méz vagy juharszirup
* 1 tojás
* 200 ml író vagy kefir (ha nincs, helyettesítheted joghurttal vagy tejföllel)
* 1 tk vanília kivonat
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Kenj ki egy fánk sütőformát, vagy használd szilikon formát (azt nem kell kenni).
- Egy nagy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: a tönkölylisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót és a fahéjat (ha használsz).
- Egy másik tálban keverd össze a nedves hozzávalókat: az olvasztott vajat (vagy kókuszolajat), mézet (vagy juharszirupot), tojást, írót (vagy kefirt) és a vanília kivonatot.
- Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és keverd össze, amíg éppen csak összeáll. Ne keverd túl!
- Töltsd a tésztát egy habzsákba (vagy egy zacskóba, aminek levágtad a sarkát), és nyomd a tésztát a fánkformákba. Ne töltsd tele, hagyd ki a tetejéből kb. 1 cm-t.
- Süsd a fánkokat 12-15 percig, vagy amíg aranyszínűek nem lesznek, és egy fogpiszkáló tisztán jön ki belőlük.
- Hagyd a fánkokat 5-10 percig hűlni a formában, majd óvatosan vedd ki őket, és tedd egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
Mázak és díszítések: Engedd szabadjára a fantáziádat!
A fánk nem fánk máz nélkül! Szerencsére a máz elkészítése is rendkívül egyszerű, és rengeteg variáció létezik. Íme néhány ötlet:
* Egyszerű porcukormáz: Keverj össze porcukrot egy kevés vízzel vagy citromlével, amíg sima, folyékony mázat nem kapsz. Mártsd bele a fánkok tetejét, és szórd meg színes cukorkával vagy aprított dióval.
* Csokoládémáz: Olvassz fel étcsokoládét (legalább 70%-os kakaótartalommal) egy kevés vajjal vagy kókuszolajjal. Mártsd bele a fánkokat, és szórd meg kókuszreszelékkel vagy aprított mandulával.
* Joghurtmáz: Keverj össze sűrű görög joghurtot egy kevés mézzel vagy juharsziruppal, és adj hozzá egy kis vanília kivonatot. Mártsd bele a fánkokat, és szórd meg friss gyümölcsökkel.
* Karamellmáz: Készíts házi karamellmázat (cukorból, vajból és tejszínből) vagy használj bolti karamellszószt. Mártsd bele a fánkokat, és szórd meg tengeri sóval.
A díszítés terén pedig a határ a csillagos ég! Használhatsz színes cukorkát, csokireszeléket, aprított diót, kókuszreszeléket, magvakat, friss gyümölcsöket, vagy akár ehető virágokat is. Engedd szabadjára a fantáziádat, és alkoss valami igazán különlegeset!
Tippek és trükkök a tökéletes sütőben sült tönkölyfánkhoz
Bár a recept egyszerű, van néhány apró trükk, amivel még tökéletesebbé teheted a sütőben sült tönkölyfánkodat:
* Ne keverd túl a tésztát! A túlkeverés miatt a fánk kemény és rágós lehet. Csak addig keverd, amíg éppen össze nem állnak az összetevők.
* Használj szilikon formát! A szilikon formából sokkal könnyebben ki tudod venni a fánkokat, és nem kell őket kikenni sem.
* Hagyd a fánkokat teljesen kihűlni! A meleg fánkok könnyebben törnek, és a máz is jobban folyik rajtuk.
* Kísérletezz a fűszerekkel! A fahéj mellett kipróbálhatsz gyömbért, szegfűszeget, szerecsendiót vagy kardamomot is.
* Adj hozzá egy kis citrushéjat! A citrom- vagy narancshéj frissítő ízt ad a fánknak.
* Tárold a fánkokat légmentesen záródó edényben! Így tovább megőrzik a frissességüket.
A sütőben sült tönkölyfánk: Több, mint egy édesség
A sütőben sült tönkölyfánk nem csupán egy finom édesség. Ez egy lehetőség arra, hogy anélkül élvezzük az élet apró örömeit, hogy a lelkiismeretünkkel kellene harcolnunk. Ez egy bizonyíték arra, hogy léteznek egészséges édességek, és hogy nem kell lemondanunk a kedvenceinkről ahhoz, hogy odafigyeljünk az egészségünkre. Próbáld ki ezt a receptet, és győződj meg róla magad! Jó étvágyat!