Ki ne szeretné a krémes, laktató, meleg pásztorpitét vagy cottage pie-t? Ez a két étel annyira hasonló, hogy sokszor keverik őket. Pedig van különbség! Ebben a cikkben felfedjük a titkot, hogy pontosan miben is különböznek, és segítünk, hogy Te is elkészíthesd a tökéletes változatot, legyen az akár cottage pie, akár pásztorpite!
Mi is az a Cottage Pie és Pásztorpite?
Mindkét étel egy rakott, sütőben sült fogás, melynek alapja egy szaftos, ízletes húsos ragu, melyet krémes burgonyapüré fed be. A tetejét gyakran megpirítják, hogy aranybarna és ropogós legyen. Mindkettő tökéletes választás egy hideg téli estére, vagy egy családi ebédre.
A Legfontosabb Különbség: Milyen Húsból Készülnek?
A legnagyobb és leglényegesebb különbség a két étel között a hús típusa. A pásztorpite (Shepherd’s Pie) hagyományosan bárányhúsból készül. A „shepherd” szó ugyanis pásztort jelent, így a név utal a bárányhúsra.
Ezzel szemben a cottage pie (vagy cottage pie) marhahúsból készül. A „cottage” szó vidéki házikót jelent, és régen a marhahús olcsóbb alapanyag volt, ami elérhető volt a vidéki emberek számára.
A Különbség Eredete és Története
A pásztorpite és a cottage pie története az 1700-as évekre nyúlik vissza Nagy-Britanniában. Ebben az időben a burgonya olcsó és könnyen hozzáférhető volt, így a háziasszonyok elkezdték használni a maradék húsok befedésére és megsütésére. Így születtek meg ezek a finom, tápláló ételek.
Érdekesség, hogy kezdetben mindkét ételt egyszerűen „cottage pie”-nak hívták, függetlenül attól, hogy milyen húsból készült. Később, ahogy a bárányhúsból készült változat egyre népszerűbb lett, elkezdték pásztorpitének hívni, hogy megkülönböztessék a marhahúsból készült változattól.
Hozzávalók és Elkészítés: A Tökéletes Cottage Pie Recept
Most pedig nézzük, hogyan készíthetünk el egy igazán finom cottage pie-t!
Hozzávalók:
- 500g darált marhahús
- 1 nagy fej hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 sárgarépa, apró kockára vágva
- 2 szál zellerszár, apró kockára vágva (elhagyható)
- 2 evőkanál liszt
- 500ml marhahúsleves
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál Worcestershire szósz
- Só, bors ízlés szerint
- Olívaolaj
- A burgonyapüréhez:
- 1 kg burgonya, meghámozva és felkockázva
- 100ml tej
- 50g vaj
- Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés:
- A burgonyapüré elkészítése: Főzzük puhára a burgonyát sós vízben. Szűrjük le, majd törjük össze. Keverjük hozzá a tejet, a vajat, a sót, a borsot és a szerecsendiót. Tegyük félre.
- A húsos ragu elkészítése: Melegítsünk olívaolajat egy nagy serpenyőben. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg megbarnul. Vegyük ki a húst a serpenyőből, és tegyük félre.
- A serpenyőben pirítsuk meg a hagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a zellert (ha használunk) kb. 5-7 percig, amíg megpuhulnak.
- Szórjuk meg a zöldségeket a liszttel, és keverjük jól össze. Főzzük 1 percig.
- Lassan öntsük hozzá a marhahúslevest, folyamatosan kevergetve, hogy elkerüljük a csomókat. Adjuk hozzá a paradicsompürét és a Worcestershire szószt.
- Tegyük vissza a serpenyőbe a darált marhahúst. Fűszerezzük sóval és borssal. Forraljuk fel, majd vegyük le a lángot, és főzzük lassú tűzön 20-30 percig, amíg a szósz besűrűsödik.
- Öntsük a húsos ragut egy hőálló edénybe.
- Kenjük el egyenletesen a tetején a burgonyapürét.
- Húzzunk villával mintákat a burgonyapüré tetejére, hogy szép aranybarna legyen sütés közben.
- Süssük előmelegített sütőben 200°C-on (légkeveréses sütőben 180°C-on) 20-25 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
- Tálaljuk forrón.
Hozzávalók és Elkészítés: A Tökéletes Pásztorpite Recept
És most lássuk, hogyan készíthetünk el egy igazi, autentikus pásztorpitét!
Hozzávalók:
- 500g darált bárányhús
- 1 nagy fej hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 sárgarépa, apró kockára vágva
- 1 szál zellerszár, apró kockára vágva (elhagyható)
- 2 evőkanál liszt
- 500ml bárányhúsleves (vagy marhahúsleves)
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál Worcestershire szósz
- 100g zöldborsó (fagyasztott is jó)
- Só, bors, rozmaring ízlés szerint
- Olívaolaj
- A burgonyapüréhez:
- 1 kg burgonya, meghámozva és felkockázva
- 100ml tej
- 50g vaj
- Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés:
- A burgonyapüré elkészítése: Ugyanaz, mint a cottage pie esetében.
- A húsos ragu elkészítése: Ugyanaz, mint a cottage pie esetében, csak bárányhússal készítjük. A hús pirítása után adjuk hozzá a rozmaringot is.
- A zöldborsót a ragu főzési idejének utolsó 5 percében keverjük bele.
- A többi lépés megegyezik a cottage pie elkészítésével.
Tippek és Trükkök a Tökéletes Ételért
- Használjunk jó minőségű húst a legjobb ízhatás érdekében.
- Ne spóroljunk a vajjal és a tejjel a burgonyapürében, hogy igazán krémes legyen.
- A burgonyapürébe keverhetünk reszelt sajtot is, hogy még gazdagabb legyen az íze.
- A tetejére szórhatunk egy kevés reszelt sajtot is sütés előtt, hogy még finomabb legyen.
- A zöldségeket variálhatjuk ízlés szerint. Hozzáadhatunk gombát, kukoricát vagy más zöldségeket is.
- Ha nincs időnk, használhatunk kész burgonyapürét is.
- A maradék pásztorpitét vagy cottage pie-t hűtőben tárolhatjuk, és másnap felmelegíthetjük.
Konklúzió: Melyik a Finomabb?
A végső kérdés: melyik a finomabb? A válasz egyszerű: ízlés kérdése! Mindkét étel nagyon finom és laktató. Ha szereted a bárányhúst, akkor a pásztorpite lesz a kedvenced. Ha pedig a marhahúst részesíted előnyben, akkor a cottage pie a tökéletes választás.
Kísérletezz a receptekkel, variáld a hozzávalókat, és találd meg a saját, tökéletes verziódat! Jó étvágyat!