Nincs is szebb, mint a ropogós kenyérre kent, mézédes, illatos birsalma lekvár, ami a hideg téli napokon a nyár ízeit idézi. A boltok polcain sorakozó termékek azonban sokszor messze állnak attól a zamattól, amit a nagymamáink féltve őrzött receptjei garantálnak. Ebben a cikkben megosztom veletek a mi családi titkunkat, a tökéletes birsalma lekvár receptjét, lépésről lépésre.
Miért pont a birsalma?
A birsalma egy igazi különlegesség. Nemcsak az íze egyedi, hanem a textúrája is, ami lekvárként igazán különleges élményt nyújt. Gazdag pektinben, ami segít a lekvár sűrűsödésében, így nem kell hozzá zselésítő anyagot adni. Emellett magas a C-vitamin tartalma, így a téli immunrendszer erősítésére is kiváló.
A nagymama titka: a tökéletes birsalma lekvár hozzávalói
A nagymama mindig azt mondta: „A jó lekvár titka a minőségi alapanyagokban rejlik!” Ezért fontos, hogy friss, érett, hibátlan birsalmát válasszunk. Íme a mi receptünk:
- 1 kg birsalma
- 500-700 g kristálycukor (ízlés szerint)
- 1 citrom leve (elhagyható, de jót tesz az ízének és a tartósításnak)
- Kb. 2 dl víz (a birsalma puhításához)
- 1 csipet fahéj (opcionális)
Előkészületek: A birsalma megmunkálása
A birsalma előkészítése a legmunkásabb része a folyamatnak, de ne ijedj meg, megéri a fáradságot! Először is, alaposan mossuk meg a birsalmákat, majd egy éles késsel hámozzuk meg őket. A héját ne dobd ki! Tehetsz belőle birsalma teát, ami nagyon finom és egészséges, vagy használhatod a lekvár főzése során, hogy még intenzívebb legyen az íze.
A meghámozott birsalmákat vágjuk negyedekbe, távolítsuk el a magházukat. A magház szintén felhasználható! Csomagoljuk be egy gézlapba, és tegyük a főzőedénybe a birsalma mellé, mert rengeteg pektint tartalmaz, ami segít a lekvár sűrűsödésében.
A felkockázott birsalmát tegyük egy nagy fazékba, öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és kezdjük el főzni. Ha a héját és a magházat is használjuk, akkor most tegyük be őket egy kis gézzacskóban a fazékba. Főzzük a birsalmát közepes lángon, amíg megpuhul, ez kb. 20-30 percet vesz igénybe. Időnként keverjük meg, hogy ne ragadjon le.
A lekvár főzése: A türelem rózsát terem
Ha a birsalma megpuhult, szűrjük le a vizet róla (de ne öntsük ki teljesen, hagyjunk meg egy keveset, ha túl sűrű lenne a lekvár). Ha használtuk a héját és a magházat, vegyük ki őket a fazékból. A birsalmát pürésítsük botmixerrel vagy krumplinyomóval, amíg sima állagot nem kapunk. Add hozzá a cukrot, a citrom levét és a fahéjat (ha használjuk), majd keverd össze alaposan.
Tedd vissza a fazékot a tűzre, és forrald fel a lekvárt. Amikor forr, vedd lejjebb a lángot, és főzd tovább, gyakran kevergetve, hogy le ne ragadjon. A főzési idő a birsalma fajtájától és a kívánt sűrűségtől függ, általában 45-60 percet vesz igénybe.
A lekvár sűrűségét egyszerűen ellenőrizhetjük: tegyünk egy kiskanálnyi lekvárt egy hideg tányérra. Ha a lekvár hamar megdermed és nem folyik szét, akkor elkészült. Ha még folyós, főzzük tovább néhány percig, és ismételjük meg a tesztet.
Sterilizálás és töltés: A tartósítás alapja
Amíg a lekvár fő, készítsük elő a sterilizált üvegeket. Az üvegeket és a kupakokat alaposan mossuk el mosogatószerrel, majd öblítsük ki őket. A sterilizáláshoz több módszer is létezik: sütőben, mikróban vagy forró vízben is sterilizálhatjuk az üvegeket.
A forró lekvárt azonnal töltsük a sterilizált üvegekbe, hagyjunk kb. 1 cm helyet a tetején. Zárjuk le az üvegeket szorosan, majd fordítsuk fejre őket néhány percre, hogy légmentesen záródjanak. Ezután fordítsuk vissza őket, és hagyjuk őket teljesen kihűlni.
Tárolás és élvezet: A megérdemelt jutalom
A kihűlt birsalma lekvárt hűvös, sötét helyen tároljuk. Megfelelő tárolás mellett akár egy évig is eláll. Fogyaszthatjuk kenyérrel, kaláccsal, süteményekkel, vagy akár húsételek mellé is kínálhatjuk.
Variációk egy témára: Kísérletezz bátran!
A birsalma lekvár receptjét bátran variálhatjuk ízlésünk szerint. Készíthetjük például gyömbérrel, szegfűszeggel, vaníliával, vagy akár chilivel is. A lényeg, hogy kísérletezzünk, és megtaláljuk a számunkra legfinomabb kombinációt!
A nagymama receptje nemcsak egy lekvár elkészítésének módja, hanem egy családi hagyomány továbbvitele is. Készítsük el mi is ezt a finomságot, és osszuk meg a szeretteinkkel! Jó étvágyat!