Ki ne emlékezne a nagymama konyhájának illatára, amikor csörögefánk készült? A ropogós, aranybarna finomság, ami szinte elolvad a szádban, egy szelet a gondtalan gyerekkorból. Ma elhozzuk azt a receptet, ami nálunk évek óta bevált, és amivel garantáltan Te is a tökéletes csörögefánkot sütheted meg otthon!
Miért éppen ez a recept?
Sok csörögefánk recept kering a neten, de ez azért különleges, mert a hozzávalók aránya pontosan ki van egyensúlyozva ahhoz, hogy a tészta könnyű és légies legyen, a végeredmény pedig ropogós és nem olajos. Ráadásul a lépésről lépésre bemutatóval még a kezdőknek is sikerélménye lesz!
A tökéletes csörögefánk receptje
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt (BL55)
- 3 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 3 db tojássárgája
- 3 dkg puha vaj
- 2 dl tejföl (20%-os)
- 1 evőkanál rum (elhagyható, de ajánlott)
- Olaj a sütéshez (lehetőleg napraforgó)
- Porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
- A tészta összeállítása: A lisztet, porcukrot és sót egy nagy tálban keverjük össze. Adjuk hozzá a tojássárgákat, a puha vajat, a tejfölt és a rumot.
- A tészta gyúrása: Kezdjük el kézzel összedolgozni az alapanyagokat. Addig gyúrjuk, amíg egy sima, rugalmas tésztát kapunk. Ha a tészta túl ragacsos, adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Ha túl száraz, egy kevés tejfölt.
- A tészta pihentetése: Takarjuk le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni legalább 30 percig, de akár 1 órán át is a hűtőben. Ez idő alatt a gluténszálak ellazulnak, és a tészta könnyebben nyújtható lesz.
- A tészta nyújtása és formázása: A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, kb. 2-3 mm vastagságúra. Egy derelyevágóval vagy éles késsel vágjunk belőle kb. 3×10 cm-es téglalapokat. A téglalapok közepén ejtsünk egy hosszanti vágást, és bújtassuk át rajta az egyik végét. Ez adja a csörögefánk jellegzetes formáját.
- A sütés: Egy serpenyőben vagy lábasban hevítsünk olajat. Az olaj hőmérséklete legyen kb. 170-180°C. Ha nincs hőmérőnk, dobjunk egy pici tésztadarabot az olajba. Ha azonnal elkezd sülni, és aranybarnára színeződik, akkor megfelelő a hőmérséklet. A csörögefánkokat óvatosan helyezzük az olajba, egyszerre csak annyit, hogy ne hűljön le az olaj. Süssük őket mindkét oldalukon aranybarnára, kb. 1-2 percig oldalanként.
- A felesleges olaj eltávolítása: A kész csörögefánkokat szedjük ki papírtörlővel bélelt tányérra, hogy a felesleges olajat felitassuk.
- Tálalás: Még melegen szórjuk meg bőven porcukorral, és azonnal tálaljuk.
Tippek és trükkök a tökéletes csörögefánkhoz
- A liszt minősége: Használjunk jó minőségű, finomlisztet (BL55). A liszt minősége nagyban befolyásolja a tészta állagát.
- A vaj hőmérséklete: A vaj legyen puha, de ne olvadjon meg. A túl meleg vaj nehezíti a tészta összeállítását.
- A tejföl zsírtartalma: Használjunk 20%-os zsírtartalmú tejfölt. A magasabb zsírtartalom puhábbá és omlósabbá teszi a tésztát.
- Az olaj hőmérséklete: Nagyon fontos, hogy az olaj hőmérséklete megfelelő legyen. Ha túl alacsony, a csörögefánk megszívja magát olajjal. Ha túl magas, kívül megég, belül pedig nyers marad.
- A tészta vastagsága: A tésztát vékonyra kell nyújtani, különben a csörögefánk nem lesz ropogós.
- A formázás: Bár a klasszikus csörögefánk téglalap alakú, nyugodtan kísérletezhetünk más formákkal is.
- Az ízesítés: A tésztába tehetünk egy kevés citromhéjat vagy vaníliás cukrot is.
- A tárolás: A csörögefánk frissen a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban néhány napig eláll.
Gyakori kérdések a csörögefánkkal kapcsolatban
Miért kemény a csörögefánkom?
Több oka is lehet. Lehet, hogy túl sok lisztet adtál a tésztához, vagy túl sokáig sütötted. Az is előfordulhat, hogy az olaj hőmérséklete túl magas volt.
Miért olajos a csörögefánkom?
Valószínűleg az olaj hőmérséklete túl alacsony volt, és a tészta megszívta magát olajjal. Figyelj oda, hogy az olaj mindig megfelelő hőmérsékletű legyen.
Meddig áll el a csörögefánk?
A csörögefánk frissen a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban néhány napig eláll.
Végső gondolatok
A csörögefánk sütés nem ördöngösség, csak egy kis odafigyelést igényel. Ezzel a recepttel és a tippjeinkkel garantáltan Te is a tökéletes, ropogós csörögefánkot sütheted meg, és idézheted fel a gyerekkor édes emlékeit! Jó sütést kívánunk!