Minden családnak van egy titkos, féltve őrzött receptje, ami generációról generációra száll. Nálunk ez az omlós almás lepény. Egyszerű, nagyszerű, és soha nem okoz csalódást. Legyen szó egy vasárnapi ebédről, egy baráti összejövetelről vagy csak egy kis édességre vágyó pillanatról, ez a lepény mindig tökéletes választás.
Miért éppen ez a recept?
Talán az az oka, hogy az elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, a hozzávalók pedig szinte mindig megtalálhatók a konyhában. Talán a nagymama titkos összetevője, egy csipetnyi fahéj, ami még varázslatosabbá teszi. Vagy talán egyszerűen csak azért, mert az alma és az omlós tészta kombinációja örök klasszikus. Bármi is legyen a titok, egy biztos: ez a recept bevált és tökéletes.
A tökéletes omlós tészta titka
Az omlós tészta a lepény lelke. Sokaknak fejtörést okoz, pedig valójában nem ördöngösség elkészíteni. A legfontosabb a hideg vaj használata és a gyors munka. A vaj ne olvadjon meg a tésztában, mert akkor rágós lesz a végeredmény. A lisztet, vajat, cukrot és egy csipet sót gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a hideg vizet vagy tejfölt. Gyúrjuk össze gyorsan, amíg össze nem áll, majd csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. Ez idő alatt a gluténszálak ellazulnak, és a tészta könnyebben nyújtható, illetve omlósabb lesz.
Hozzávalók a tésztához:
- 300 g liszt
- 200 g hideg vaj, kockákra vágva
- 100 g porcukor
- 1 csipet só
- 2-3 evőkanál hideg víz vagy 2 evőkanál tejföl
Elkészítés:
- A lisztet, porcukrot és sót szitáljuk egy tálba.
- Adjuk hozzá a hideg vajat, és kézzel vagy egy késes aprítóval morzsoljuk össze, amíg morzsalékos állagot nem kapunk.
- Adjuk hozzá a hideg vizet vagy tejfölt, és gyúrjuk össze gyorsan, amíg össze nem áll. Ne gyúrjuk túl!
- Csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.
Az almás töltelék varázsa
Az almás töltelék az omlós almás lepény szíve. A legjobb, ha többféle almafajtát használunk, így még izgalmasabb lesz az íze. A savanykás és édes almák keveréke tökéletes harmóniát alkot. A fahéj és a citromlé pedig elengedhetetlenek, hogy még finomabb legyen a töltelék.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 kg alma (pl. Jonatán, Golden Delicious, Idared)
- 50 g cukor (ízlés szerint)
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 citrom leve
- 2 evőkanál zsemlemorzsa (elhagyható, de segít felszívni a nedvességet)
Elkészítés:
- Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk.
- Egy tálban összekeverjük a szeletelt almát a cukorral, fahéjjal és citromlével.
- Ha szeretnénk, hozzáadhatjuk a zsemlemorzsát is.
A lepény összeállítása és sütése
A hűtőből kivett tésztát osszuk ketté. Az egyik felét nyújtsuk ki lisztezett felületen, és helyezzük egy kivajazott, lisztezett piteformába. Szurkáljuk meg villával az alját, hogy ne púposodjon fel sütés közben. Öntsük a tésztára az almás tölteléket, majd a tészta másik felét is nyújtsuk ki, és fedjük be vele a tölteléket. A tetejét is szurkáljuk meg villával, hogy a gőz távozni tudjon. A lepény tetejét kenjük meg felvert tojással vagy tejjel, hogy szép fényes legyen. Sütés előtt szórhatunk rá egy kevés kristálycukrot is.
A lepényt előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 40-50 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
Tippek és trükkök:
- A tészta készítésekor használjunk hideg alapanyagokat, hogy omlós legyen a végeredmény.
- Az almás töltelékbe tehetünk egy kevés reszelt narancshéjat is, hogy még izgalmasabb legyen az íze.
- A lepény tetejére szórhatunk mandulapehelyet vagy dióval is, sütés előtt.
- A megsült lepényt hagyjuk kihűlni, mielőtt felszeleteljük.
- A maradék lepényt légmentesen záródó dobozban tároljuk szobahőmérsékleten.
Variációk egy témára
Az omlós almás lepény receptje remek alapot ad a kísérletezéshez. Készíthetjük más gyümölcsökkel is, például körtével, szilvával vagy barackkal. A fahéjat helyettesíthetjük gyömbérrel vagy szegfűszeggel, hogy még ünnepibb legyen az íze. A tésztába keverhetünk darált diót vagy mandulát, hogy még gazdagabb legyen. A lehetőségek száma végtelen!
Miért pont ez a családi kedvenc?
Az omlós almás lepény nem csupán egy sütemény, hanem egy emlék. Emlék a nagymama vasárnapi ebédjeiről, a családi ünnepekről és a közös pillanatokról. Ez a recept a szeretet és a törődés megtestesítője, és bármikor elővesszük, újra átélhetjük ezeket a csodálatos emlékeket. Próbáljátok ki ti is, és alkossátok meg a saját családi emlékeiteket ezzel a nagyszerű recepttel!