Vannak ízek, amik egyszerűen többek, mint ételek. Ízek, amik emlékeket hordoznak, amik összekötnek a múlttal, amik egyetlen falattal képesek visszarepíteni a gondtalan gyerekkorba. Számomra ilyen íz a nagymamám almás lepénye. A ropogós tészta, a fahéjas almaillat, az a semmihez sem fogható melegség, ami betölti a szívet – ez maga a tökéletesség.
A recept, ami generációkon átível
A nagymamám receptje egy igazi családi kincs. Nem található meg szakácskönyvekben, nem szerepel internetes fórumokon. Ez egy féltve őrzött titok, ami anyáról lányra szállt, és most végre megosztom veletek is. Persze, ahogy minden családi receptnél, itt is van egy kis csavar: a mennyiségek sosem voltak pontosan meghatározva. „Annyi kell bele, amennyit a tészta felvesz” – hangzott a válasz, amikor a pontos mennyiségekről kérdeztem. De ne aggódjatok, én megpróbáltam a lehető legpontosabban leírni az arányokat, hogy ti is elkészíthessétek ezt a csodát.
A tökéletes almás lepény hozzávalói
Lássuk, mire lesz szükségünk a nagymama almás lepényéhez:
A tésztához:
- 30 dkg liszt (lehetőleg finomliszt)
- 15 dkg vaj (hideg, kockázva)
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- Csipet só
- 3-4 evőkanál hideg tejföl (vagy tej)
A töltelékhez:
- 1 kg alma (lehetőleg savanykás fajta, pl. jonatán, golden delicious)
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- Fél citrom leve
- Darált dió (opcionális)
A tetejére:
- 1 tojás a lekenéshez
- Kristálycukor (vagy porcukor) a szóráshoz
Az elkészítés lépései
Most pedig lássuk, hogyan készül a nagymama féltve őrzött almás lepénye:
- A tészta elkészítése: A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a kockázott, hideg vajat, a porcukrot, a tojást és a sót. Az ujjainkkal morzsoljuk össze a vajat a liszttel, amíg morzsás állagot nem kapunk. Adjuk hozzá a hideg tejfölt (vagy tejet), és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ne gyúrjuk túl, csak addig, amíg összeáll. Formáljunk belőle egy gombócot, csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe legalább 30 percre (de akár 1-2 órára is).
- A töltelék elkészítése: Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a cukrot, és karamellizáljuk enyhén. Dobjuk rá az almaszeleteket, és pároljuk őket, amíg kicsit megpuhulnak, de még tartják a formájukat. Adjuk hozzá a fahéjat és a citromlevet. Keverjük össze, és hagyjuk kihűlni. (Ha szeretjük, egy kis darált diót is szórhatunk a töltelékbe).
- A lepény összeállítása: A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses sütőnél 160 fokra). A tésztát kivesszük a hűtőből, és két részre osztjuk (kb. 2/3-1/3 arányban). A nagyobbik tésztadarabot lisztezett felületen kinyújtjuk akkora méretűre, hogy beleférjen a sütőformába (kb. 24-26 cm átmérőjű). A tésztát belehelyezzük a formába, a széleit egy kicsit felnyomjuk. Villával megszurkáljuk az alját, hogy sütés közben ne púposodjon fel.
- A töltelék elhelyezése: Az almás tölteléket egyenletesen elterítjük a tésztán.
- A lepény befedése: A kisebbik tésztadarabot kinyújtjuk, és csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat rácsosan elhelyezzük a töltelék tetején. A tészta széleit összenyomkodjuk a formában lévő tésztával.
- Sütés: A lepény tetejét megkenjük felvert tojással, és megszórjuk kristálycukorral (vagy porcukorral). Betesszük az előmelegített sütőbe, és kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Hűtés és tálalás: A megsült almás lepényt hagyjuk kihűlni a formában, mielőtt szeletekre vágnánk. Porcukorral meghintve tálaljuk. Langyosan a legfinomabb!
Tippek és trükkök a tökéletes almás lepényhez
- Ha nincs időnk a tésztával bajlódni, használhatunk készen kapható leveles tésztát is. Ebben az esetben a sütési idő rövidebb lehet, figyeljünk rá!
- Az alma töltelékbe tehetünk egy kevés mazsolát vagy kandírozott narancshéjat is.
- A tésztába reszelhetünk egy kis citromhéjat, hogy még finomabb legyen.
- Ha a tészta nagyon ragad, adjunk hozzá egy kevés lisztet.
- Ha a teteje túl hamar barnulna, takarjuk le alufóliával.
Az almás lepény, ami összeköt minket
Ez a recept számomra sokkal több, mint egy egyszerű süteményrecept. Ez egy darabka a gyerekkoromból, egy emlék a nagymamámról, egy érzés, amit szeretnék átadni a gyerekeimnek is. Remélem, hogy ti is megszeretitek ezt a családi receptet, és hogy a ti családotokban is hagyomány lesz az elkészítése. Jó étvágyat!
És ne feledjétek: a legjobb almás lepény az, amit szeretettel készítünk!