A nyár ízei… ki ne szeretné újra és újra átélni őket a hideg téli napokon? A friss paradicsom, a lédús paprika és természetesen a padlizsán – mind-mind a napfényes hónapokra emlékeztetnek. De mit tegyünk, ha a piacokon már csak halvány emlékük van? Ne csüggedjünk! A padlizsánt ügyesen eltéve, üvegbe zárva, a tél fénypontjává varázsolhatjuk!
Miért érdemes padlizsánt eltenni télre?
Sokan azért tartanak el zöldségeket, mert szeretnék megőrizni a szezonális termékek frissességét és ízét a hidegebb hónapokra. A padlizsán ráadásul rendkívül sokoldalú zöldség, amely számos ételben felhasználható, és a tél folyamán a boltokban kapható példányok gyakran ízetlenek és drágák. A saját készítésű padlizsánkrém, padlizsánlecsó vagy akár grillezett padlizsán télen is elérhetővé teszi a nyár ízeit, ráadásul biztosak lehetünk abban, hogy tartósítószer-mentes és pontosan a mi ízlésünknek megfelelő terméket fogyasztunk.
A tökéletes padlizsán kiválasztása
Mielőtt belevágnánk az eltevésbe, elengedhetetlen a megfelelő alapanyag kiválasztása. Keressünk kemény, fényes héjú padlizsánokat. A zöldségnek ne legyen puha foltja, és a szára is frissnek kell tűnjön. A túl nagy méretű padlizsánok gyakran kesernyés ízűek lehetnek, ezért inkább a közepes méretűeket részesítsük előnyben. A bio vagy helyi termelőktől származó padlizsánok általában ízletesebbek és kevesebb vegyszert tartalmaznak.
Előkészületek az eltevéshez
Az eltevéshez a következőkre lesz szükségünk:
- Friss padlizsán
- Nagyobb edények a főzéshez, sütéshez
- Sterilizált üvegek és fedők
- Alapanyagok a recepthez (pl. olaj, fokhagyma, fűszerek, ecet, cukor)
- Konyharuha, fogó
- (Opcionális) hőkezelő edény a biztonságosabb tartósításhoz
Az üvegeket és fedőket alaposan ki kell mosni és sterilizálni. Ezt többféleképpen is megtehetjük: forraljuk őket vízben 10 percig, vagy tegyük be a sütőbe 120 Celsius fokra 20 percre. Fontos, hogy az üvegek és fedők tiszták és hibátlanok legyenek, különben a tartósítás nem lesz sikeres.
Padlizsán eltevési módszerek
Számos módszer létezik a padlizsán tartósítására. Nézzünk néhány népszerű és bevált receptet:
1. Sült padlizsán krém (zakuszka)
A zakuszka egy klasszikus román és balkáni étel, melyet Magyarországon is sokan ismernek és szeretnek. A sült padlizsánkrém alapja a sült padlizsán, melyet paprikával, hagymával és fűszerekkel teszünk még ízletesebbé.
Hozzávalók:
- 2 kg padlizsán
- 1 kg piros húsú paprika
- 500 g hagyma
- 200 ml napraforgó olaj
- 2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
- Só, bors, őrölt pirospaprika (ízlés szerint)
- (Opcionális) 1-2 paradicsom
Elkészítés:
- A padlizsánokat és a paprikákat süssük meg sütőben vagy parázson, amíg a héjuk meg nem feketedik.
- Hagyjuk őket kihűlni, majd húzzuk le a héjukat.
- A hagymát aprítsuk fel és dinszteljük meg az olajon.
- Adjuk hozzá a felaprított padlizsánt, paprikát és (ha használunk) paradicsomot.
- Fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával és a zúzott fokhagymával.
- Főzzük addig, amíg a zöldségek össze nem esnek és a krém sűrű nem lesz (kb. 1-2 óra).
- Töltsük a forró krémet a sterilizált üvegekbe, zárjuk le a fedővel és fordítsuk fejre 5 percre.
- Hűlés után tegyük hűvös, sötét helyre.
2. Padlizsán lecsó
A padlizsán lecsó egy másik nagyszerű módja a padlizsán eltevésének. A hagyományos lecsóhoz hasonlóan készítjük, de a padlizsán különleges ízt ad hozzá.
Hozzávalók:
- 1 kg padlizsán
- 1 kg paprika
- 500 g paradicsom
- 200 g hagyma
- 100 ml napraforgó olaj
- Só, bors, őrölt pirospaprika (ízlés szerint)
Elkészítés:
- A padlizsánt, paprikát és paradicsomot kockázzuk fel.
- A hagymát aprítsuk fel és dinszteljük meg az olajon.
- Adjuk hozzá a paprikát, majd a paradicsomot és a padlizsánt.
- Fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával.
- Főzzük addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak (kb. 30-40 perc).
- Töltsük a forró lecsót a sterilizált üvegekbe, zárjuk le a fedővel és fordítsuk fejre 5 percre.
- Hűlés után tegyük hűvös, sötét helyre.
3. Grillezett padlizsán olajban
A grillezett padlizsán olajban egy egyszerű, de nagyszerű módja a padlizsán ízének megőrzésére. A grillezett íz remekül passzol az olajhoz és fűszerekhez.
Hozzávalók:
- 1 kg padlizsán
- Olívaolaj
- Fokhagyma, aprítva
- Szárított oregánó, bazsalikom
- Chili pehely (opcionális)
- Só, bors
Elkészítés:
- A padlizsánt szeleteljük fel kb. 1 cm vastagságúra.
- Sózzuk be a szeleteket és hagyjuk állni 30 percig, hogy a felesleges nedvesség távozzon.
- Grillezzük a padlizsán szeleteket mindkét oldalukon, amíg meg nem puhulnak és enyhén meg nem pirulnak.
- Rétegezzük az üvegekbe a grillezett padlizsánt, a fokhagymát, a fűszereket és a chili pelyhet.
- Öntsük fel olívaolajjal, hogy a padlizsán teljesen ellepje.
- Zárjuk le az üvegeket és tegyük hűtőbe.
- Fogyasztás előtt hagyjuk legalább egy hetet érlelődni.
Tippek a sikeres tartósításhoz
- Mindig használjunk sterilizált üvegeket és fedőket.
- A forró ételt forró üvegekbe töltsük.
- Zárjuk le az üvegeket szorosan.
- Fordítsuk fejre az üvegeket 5 percre, hogy vákuum keletkezzen.
- Tároljuk a kész termékeket hűvös, sötét helyen.
- Felbontás után hűtőben tároljuk és fogyasszuk el rövid időn belül.
- Ha a fedő nem vákuumosan záródik, ne fogyasszuk el a terméket.
A padlizsán felhasználása télen
A télire eltett padlizsán számos módon felhasználható:
- Kenhetjük pirítósra, szendvicsbe.
- Használhatjuk tésztaszószokhoz.
- Készíthetünk belőle mártogatóst.
- Főzelékekhez, levesekhez adhatjuk.
- Húsok mellé köretként kínálhatjuk.
A padlizsán eltevésével nemcsak a nyár ízeit zárhatjuk üvegbe, hanem egészséges és ízletes alapanyagokkal gazdagíthatjuk téli étrendünket. Próbáljuk ki bátran a különböző recepteket, és élvezzük a padlizsán sokoldalúságát egész évben!