Előfordult már veled, hogy nekiállnál sütni, de rájössz, hogy elfogyott az élesztő? Ne ess kétségbe! Nem kell azonnal a boltba rohanni. Van egy nagyszerű megoldásunk: házi élesztő készítése! Ráadásul ehhez mindössze 3 filléres hozzávalóra van szükséged, amik szinte biztosan megtalálhatóak a konyhádban.
Miért Jó a Házi Élesztő?
Sokan idegenkednek a házi élesztő gondolatától, pedig rengeteg előnye van:
- Költséghatékony: Sokkal olcsóbb, mint a bolti élesztő.
- Mindig kéznél van: Ha elfogyott a bolti, akkor is tudsz sütni.
- Természetes: Nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot.
- Ízletesebb: A házi élesztővel készült pékáru sokkal karakteresebb ízű lehet.
- Fenntartható: Csökkenti a bolti termékek vásárlásának szükségességét, így környezetbarát megoldás.
A Három „Filléres” Hozzávaló
A házi élesztő készítéséhez mindössze a következőkre lesz szükséged:
- Liszt: Lehet fehér liszt (BL55), teljes kiőrlésű liszt, vagy akár rozsliszt is. A teljes kiőrlésű és rozsliszt általában gyorsabban beindul, de a fehér liszt is tökéletesen megfelel.
- Víz: Fontos, hogy klórmentes vizet használj. A csapvizet forrald fel és hagyd kihűlni, vagy használj szűrt vizet.
- Idő: Ez a legfontosabb „hozzávaló”. A türelem rózsát terem, ebben az esetben pedig finom pékárut!
A Házi Élesztő Készítésének Lépései – Részletesen
Nézzük meg lépésről lépésre, hogyan készíthetsz saját élesztőt!
1. Nap: Az Alap
Egy tiszta üvegbe vagy kerámia edénybe (ne használj fém edényt) keverj össze:
- 50 gramm lisztet
- 50 ml klórmentes vizet
Alaposan keverd össze, amíg egy sűrű palacsintatészta állagot nem kapsz. Fontos, hogy ne maradjon benne lisztcsomó. Takard le az edényt egy konyharuhával vagy gézzel (rögzítsd gumival), és hagyd szobahőmérsékleten (22-25°C) pihenni 24 órán keresztül. Ne zárd le légmentesen, mert a fermentáció során gázok keletkeznek.
2. Nap: Az Ébredés
24 óra elteltével valószínűleg még nem fogsz látványos változást tapasztalni, de ez teljesen normális. A lényeg, hogy a vadélesztők és baktériumok elkezdtek szaporodni. Keverd meg alaposan a keveréket, és hagyd pihenni további 24 órán át.
3. Nap: Az Első Etetés
Ezen a napon már észrevehetsz apró buborékokat a keverékben, ami a fermentáció jele. Most etetni kell a kovászt (így hívjuk a házi élesztő alapot). Ehhez vegyél ki a keverékből 50 grammot (a többit kidobhatod), és keverd össze:
- 50 gramm liszttel
- 50 ml klórmentes vízzel
Ismét alaposan keverd össze, takard le, és hagyd pihenni 24 órán át.
4-7. Nap: A Folyamatos Etetés
A következő napokban ismételd meg a 3. napi etetést. Minden nap vegyél ki 50 gramm kovászt, dobd ki a többit, és keverd össze 50 gramm liszttel és 50 ml vízzel. A 4-5. napon már jelentős buborékosodást kell látnod, és a kovásznak édeskés, enyhén savanykás illata lesz. Ha nem látod a buborékokat, vagy kellemetlen szaga van, akkor valami nem stimmel. Próbáld meg újra egy másik liszttel, vagy melegebb helyen tartsd.
Az 5-7. napon a kovász megduplázza a térfogatát etetés után 4-6 órával. Ez azt jelenti, hogy készen áll a sütésre!
Használat és Tárolás
Használat: A receptjeidben szereplő élesztőt váltsd ki a házi élesztővel. Általában 1 gramm friss élesztő = 1-2 gramm aktív kovász. Fontos, hogy a kovászt akkor használd, amikor a legaktívabb, azaz etetés után 4-6 órával, amikor a térfogata megduplázódott.
Tárolás: Ha nem használod a kovászt naponta, akkor tárold a hűtőszekrényben. Ebben az esetben hetente egyszer etesd meg (vedd ki, keverd össze 50 gramm liszttel és 50 ml vízzel, hagyd szobahőmérsékleten 2-3 órát, majd tedd vissza a hűtőbe). Sütés előtt vedd ki a hűtőből, etesd meg, és hagyd felfrissülni, amíg aktív nem lesz (megduplázza a térfogatát).
Tippek és Trükkök a Tökéletes Házi Élesztőhöz
- A liszt minősége: A jó minőségű, magas fehérjetartalmú liszt segít a kovásznak erősebbé válni.
- A hőmérséklet: A 22-25°C az ideális hőmérséklet a fermentációhoz. Ha hidegebb van, hosszabb időre lesz szükséged.
- A türelem: Ne add fel! Néha több időbe telik, mire a kovász beindul.
- A higiénia: Használj tiszta edényeket és eszközöket a kovász készítése során.
- Kísérletezz: Próbálj ki különböző liszteket és vízhőmérsékleteket, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb kombinációt.
Receptek Házi Élesztővel
Számos recept létezik, amelyeket házi élesztővel is elkészíthetsz. Kezdd egyszerű kenyérrel, zsemlével, vagy pizzatésztával. A kovászos kenyér különösen népszerű, mivel sokkal ízletesebb és egészségesebb, mint a bolti.
Összefoglalás
A házi élesztő készítése egy nagyszerű módja annak, hogy spórolj, természetesebb ételeket készíts, és élvezd a sütés örömét. Ne félj kísérletezni, és hamarosan te is finomabbnál finomabb pékárukat készíthetsz a saját készítésű vadkovászoddal!