Ki ne ismerné azt a helyzetet, amikor a kenyér megkeményedik, és már nem olyan csábító, mint frissen? A legtöbben ilyenkor a kukába száműzik, pedig óriási hibát követnek el! A száraz kenyér ugyanis kincset ér a konyhában, főleg, ha édesszájúak vagyunk. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan varázsolhatsz belőle mennyei desszerteket, amelyekkel elkápráztathatod a családot és a vendégeket is.
Miért ne dobd ki a száraz kenyeret?
A kidobott étel nemcsak pazarlás, hanem környezetkárosító is. A száraz kenyér újrahasznosítása nem csupán pénzt takarít meg, hanem a fenntartható életmód felé tett fontos lépés is. Ráadásul, a száraz kenyér textúrája és íze tökéletesen alkalmassá teszi bizonyos desszertek elkészítéséhez. Gondoljunk csak a máglyarakásra, a kenyérpudingra, vagy akár a zsemlemorzsára, ami tökéletes alapanyag lehet süteményekhez.
Klasszikus desszertek száraz kenyérből
Kezdjük a klasszikusokkal! Ezek a receptek szinte minden háztartásban megtalálhatóak, és biztosan sikert aratnak.
Máglyarakás – A nagyi kedvence modern köntösben
A máglyarakás egy igazi nosztalgia desszert, amit nagymamáink is előszeretettel készítettek. A száraz kenyér, a lekvár és a tejes-tojásos öntet kombinációja egyszerűen ellenállhatatlan.
Hozzávalók:
- 8-10 szelet száraz kenyér
- Lekvár (ízlés szerint, pl. barack, szilva, málna)
- 5 dl tej
- 2 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- Rum aroma (elhagyható)
- Vaj vagy olaj a tepsi kikenéséhez
- Porcukor a szóráshoz (opcionális)
Elkészítés:
- A kenyeret vágd kisebb kockákra vagy szeletekre.
- Egy tepsit kenj ki vajjal vagy olajjal.
- A kenyérszeleteket vagy kockákat mártsd bele a tejbe, amit előzőleg elkevertél a tojásokkal, cukorral, vaníliás cukorral és rum aromával (ha használsz).
- Rétegezd a kenyereket a tepsibe, minden réteget kenj meg lekvárral.
- A legfelső réteg kenyér legyen.
- Öntsd a maradék tejes-tojásos öntetet a tetejére.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd kb. 30-40 percig, amíg aranybarna nem lesz.
- Hagyd hűlni, majd szórd meg porcukorral.
Kenyérpuding – Angol elegancia a konyhádban
A kenyérpuding egy másik klasszikus, amely a száraz kenyér felhasználásának egyik legnépszerűbb módja. Az angolok kedvence, de világszerte elterjedt. Gazdag, krémes, és tökéletes desszert a hideg napokra.
Hozzávalók:
- 8-10 szelet száraz kenyér
- 5 dl tej
- 2 dl tejszín
- 3 tojás
- 5 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- Aszalt gyümölcsök (mazsola, áfonya, stb.) – opcionális
- Csokoládé darabok – opcionális
- Vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
- A kenyeret vágd kisebb kockákra.
- Egy tepsit kenj ki vajjal.
- Keverd össze a tejet, tejszínt, tojásokat, cukrot, vaníliás cukrot és fahéjat.
- Add hozzá a kenyérkockákat, az aszalt gyümölcsöket és a csokoládé darabokat (ha használsz).
- Jól keverd össze, és hagyd állni legalább 30 percig, hogy a kenyér megszívja magát.
- Öntsd a keveréket a tepsibe.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd kb. 45-50 percig, amíg aranybarna nem lesz.
- Hagyd hűlni, mielőtt felszeleteled.
Kreatív desszertek száraz kenyérből
Ha szeretnél valami különlegesebbet kipróbálni, akkor ezek a receptek neked szólnak! Mutatunk néhány kreatív ötletet, hogyan varázsolhatsz a száraz kenyérből igazán egyedi és finom desszerteket.
Rumos diókrémes kenyértekercs
Ez a desszert nem csak finom, de látványos is! A rumos diókrém és a kenyér kombinációja egyszerűen tökéletes.
Hozzávalók:
- 8-10 szelet száraz kenyér (lehetőleg toast kenyér)
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 5 evőkanál rum (vagy rum aroma)
- 5 evőkanál tej
- Lekvár (a kenéshez)
- Porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
- Keverd össze a darált diót, a porcukrot, a rumot és a tejet egy sűrű krémmé.
- A kenyérszeleteket sodrófával nyújtsd el vékonyra.
- Kend meg a kenyérszeleteket lekvárral, majd oszlasd el rajta a diókrém egy részét.
- Tekerd fel a kenyérszeleteket, mint egy rétest.
- Vágd a tekercseket kisebb szeletekre.
- Szórd meg porcukorral.
Zsemlemorzsa alapú sütemények
A száraz kenyérből készített zsemlemorzsa nem csak panírozáshoz használható! Remekül helyettesítheti a lisztet bizonyos süteményekben, így különleges textúrát és ízt kölcsönözve nekik.
Receptötlet: Almás zsemlemorzsa süti
- Hozzávalók: Zsemlemorzsa (száraz kenyérből), alma, cukor, fahéj, tojás, vaj.
- Elkészítés: A reszelt almát keverd össze a zsemlemorzsával, cukorral, fahéjjal és a tojással. Add hozzá az olvasztott vajat. Öntsd egy kivajazott tepsibe, és süsd készre.
Tippek a száraz kenyér tárolásához és felhasználásához
- A száraz kenyeret tárold légmentesen záródó dobozban vagy zacskóban.
- A kenyérszárítás felgyorsítható, ha a szeleteket a sütőben alacsony hőfokon (kb. 50 fokon) szárítod.
- Ha nem szeretnél rögtön sütni belőle, a száraz kenyeret fagyaszthatod is.
- A száraz kenyér felhasználása előtt érdemes tejbe vagy vízbe áztatni, hogy puhább legyen.
- Kísérletezz bátran a receptekkel! Adj hozzá kedvenc fűszereidet, gyümölcseidet vagy csokoládédat.
Végszó
Láthatod, hogy a száraz kenyér nem hulladék, hanem egy értékes alapanyag, amellyel számtalan finom desszertet készíthetsz. Ne dobd ki többé, hanem használd fel kreatívan a konyhádban! Kíméled a pénztárcádat, a környezetedet és még finomakat is eszel. Jó sütést!