Erdély ízei, a hagyományok tisztelete, és a generációról generációra öröklődő receptek teszik igazán különlegessé a vidéket. Most egy igazi kulináris kincset osztunk meg veletek: egy erdélyi háziasszony titkos ecetes paradicsompaprika receptjét! Irénke néni, ahogy a faluban mindenki ismeri, évtizedek óta készíti ezt a savanyúságot, és most végre hajlandó volt megosztani a titkait.
Miért pont az ecetes paradicsompaprika?
Az ecetes paradicsompaprika nem csupán egy savanyúság. Ez egy ízélmény, egy emlék a nagymama kamrájából, egy tökéletes kiegészítője a téli vacsoráknak. A ropogós paprika, a fűszeres lé, és a paradicsom édes-savanyú összhangja ellenállhatatlan. De mi teszi Irénke néni receptjét ennyire különlegessé? A válasz az egyszerűségben és a minőségi alapanyagokban rejlik.
Irénke néni titkos receptje: A hozzávalók
A siker kulcsa a friss, helyi alapanyagokban rejlik. Irénke néni szerint a legjobb paprikát a helyi termelőktől lehet beszerezni, a paradicsomot pedig a saját kertjéből szedi. Íme a lista:
- 2 kg paradicsompaprika (lehetőleg vastaghúsú, zöld vagy piros)
- 1 kg paradicsom (érett, lédús)
- 1 liter víz
- 5 dl 10%-os ecet
- 15 dkg cukor
- 5 dkg só
- 1 fej fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 1 evőkanál egész bors
- 1 evőkanál koriandermag
- Mustármag (ízlés szerint)
- Babérlevél (ízlés szerint)
- Chili paprika (opcionális, a csípős ízek kedvelőinek)
A készítés lépései: A tökéletes ecetes paradicsompaprika elkészítése
Irénke néni szerint a türelem rózsát terem, és ez különösen igaz a savanyúságok készítésére. Ne siessünk, hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek!
- A paprikák előkészítése: A paradicsompaprikákat alaposan mossuk meg, távolítsuk el a magházukat és a csumájukat. Ha nagyok, vágjuk őket félbe vagy negyedekbe.
- A paradicsom előkészítése: A paradicsomokat forrázzuk le, húzzuk le a héjukat, és vágjuk őket kisebb darabokra.
- A lé elkészítése: Egy nagy fazékban keverjük össze a vizet, ecetet, cukrot, sót, egész borsot, koriandermagot, mustármagot, és babérlevelet. Forraljuk fel, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik.
- A paradicsomos alap hozzáadása: Adjuk a paradicsomot a léhez, és forraljuk további 10 percig.
- A paprika hozzáadása: Óvatosan adjuk a paradicsompaprikákat a léhez, és forraljuk további 5-7 percig, amíg a paprika kissé megpuhul, de még ropogós marad. Fontos, hogy ne főzzük túl!
- A fokhagyma és a kapor hozzáadása: Szeleteljük fel a fokhagymát, és vágjuk apróra a kaprot. Adjuk őket a fazékba, és keverjük össze.
- Az üvegek előkészítése: Sterilizáljuk az üvegeket és a kupakokat. Ezt megtehetjük forró vízben, sütőben, vagy mosogatógépben. Fontos, hogy az üvegek tiszták és szárazak legyenek.
- A savanyúság üvegekbe töltése: A forró savanyúságot azonnal töltsük a sterilizált üvegekbe. Ügyeljünk arra, hogy a paprika és a lé is egyenletesen oszoljon el. Hagyjunk körülbelül 1 cm helyet az üveg tetején.
- Az üvegek lezárása: Szorosan zárjuk le az üvegeket a sterilizált kupakokkal.
- Dunsztolás (opcionális): A tartósításhoz dunsztolhatjuk az üvegeket. Ehhez tegyük őket egy nagy fazékba, béleljük ki az alját egy konyharuhával, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje az üvegek háromnegyedét. Forraljuk 20 percig, majd hagyjuk az üvegeket a vízben kihűlni.
- Tárolás: Az ecetes paradicsompaprikát hűvös, sötét helyen tároljuk. Pár nap után már fogyasztható, de az ízek igazán 2-3 hét elteltével érnek össze.
Tippek és trükkök Irénke nénitől
- A paradicsompaprika fajtája sokat számít. A vastaghúsú, húsos paprikák a legjobbak ehhez a recepthez.
- Ne spóroljunk a fűszerekkel! A friss fűszerek sokkal intenzívebb ízt adnak, mint a szárítottak.
- Ha csípősre szeretnénk, adjunk hozzá néhány szelet chili paprikát a léhez.
- A dunsztolás segít megőrizni a savanyúság minőségét és tartósságát, de ha nem dunsztoljuk, akkor is eláll a hűtőben néhány hétig.
- Az ecet minősége is fontos. Használjunk jó minőségű, 10%-os ecetet.
- A legfontosabb: készítsük szeretettel! Az odafigyelés és a gondoskodás meghálálja magát.
És most jön a lényeg: Hogyan tálaljuk az ecetes paradicsompaprikát?
Az ecetes paradicsompaprika szinte mindenhez passzol! Kiváló kiegészítője sülteknek, pörkölteknek, de önmagában is remek csemege. Irénke néni a disznótoros mellé szereti a legjobban, de a töltött káposztához is elengedhetetlen.
Reméljük, hogy ez a recept meghozta a kedveteket ahhoz, hogy kipróbáljátok Irénke néni titkos ecetes paradicsompaprika receptjét. Jó étvágyat!