Szereted a vaníliás eklert? Ki ne szeretné! Az a roppanós tészta, a selymes, krémes vanília töltelék, a csokoládés máz… Egyszerűen ellenállhatatlan! De valljuk be, sokszor csalódunk, amikor egy cukrászdában vásárolunk egyet: a tészta száraz, a krém íztelen, vagy a máz túl vastag. Mi lenne, ha azt mondanám, hogy ennél sokkal finomabbat is süthetsz otthon, méghozzá nem is olyan bonyolult, mint gondolnád?
Miért süssünk otthon eklert?
Persze, könnyebb leugrani a sarki cukrászdába, de az otthon sütött ekler valami egészen más. Először is, te válogathatod meg a hozzávalókat, így garantáltan a legjobb minőségű alapanyagokkal dolgozhatsz. Másodszor, az ízeket teljesen a saját ízlésedhez igazíthatod. Szereted a vaníliát? Tegyél bele még többet! Inkább egy csipetnyi rummal bolondítanád meg a krémet? Semmi akadálya! És végül, de nem utolsósorban, a sütés maga egy remek kikapcsolódás, és a friss, házi készítésű sütemény illata betölti az egész otthonodat.
A Tökéletes Ekler Receptje – Lépésről Lépésre
Most pedig lássuk, hogyan készítheted el a tökéletes vaníliás eklert, ami még a cukrászdákat is megszégyeníti! Ne ijedj meg a hosszúnak tűnő recepttől, minden lépés egyszerű és könnyen követhető.
Hozzávalók
A Tésztához:
- 125 ml víz
- 50 g vaj
- 75 g liszt
- 2 db tojás (közepes méretű)
- Csipet só
A Vaníliakrémhez:
- 500 ml tej
- 1 vaníliarúd (vagy 1 teáskanál vanília kivonat)
- 4 db tojássárgája
- 100 g cukor
- 40 g kukoricakeményítő
- 30 g vaj
A Csokoládémázhoz:
- 100 g étcsokoládé (legalább 70%-os kakaótartalom)
- 30 ml tejszín
- 10 g vaj (opcionális, a fényesebb mázért)
Elkészítés
A Tészta Elkészítése:
- Egy lábosban forrald fel a vizet a vajjal és a sóval. Fontos, hogy a vaj teljesen felolvadjon.
- Húzd le a tűzről, és egy mozdulattal öntsd bele a lisztet.
- Gyorsan keverd addig, amíg a tészta elválik a lábos falától, és egy gombócot alkot. Ez kb. 1-2 percig tart.
- Tedd vissza a tűzre, és alacsony lángon kevergesd még 1-2 percig, hogy a tészta kissé megszáradjon. Ez azért fontos, hogy a tészta ne essen össze sütés közben.
- Vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni (kb. 5 percig).
- Egyenként üsd bele a tojásokat, és alaposan keverd el mindegyiket a tésztában, mielőtt a következőt hozzáadnád. A tésztának fényesnek és simának kell lennie.
- Tedd a tésztát egy habzsákba, amibe csillagcsövet tettél. Ha nincs habzsákod, használhatsz egy erős zacskót, aminek a sarkát levágod.
- Nyomj a tepsire (amit sütőpapírral béleltél ki) kb. 10 cm hosszú csíkokat. Hagyj közöttük helyet, mert a tészta sütés közben megnő.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd kb. 25-30 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz. Fontos, hogy sütés közben ne nyisd ki a sütőt, mert a tészta összeeshet!
- Ha megsült, hagyd a tepsiben hűlni, majd egy éles késsel vágd ketté vízszintesen.
A Vaníliakrém Elkészítése:
- A tejet öntsd egy lábosba, add hozzá a vaníliarudat (ha használsz, hasítsd fel és kapard ki a belsejét), és forrald fel. Ha vanília kivonatot használsz, azt majd a végén add hozzá.
- Egy tálban keverd össze a tojássárgáját a cukorral és a kukoricakeményítővel.
- Amikor a tej felforrt, vedd le a tűzről, és vékony sugárban öntsd a tojássárgájás keverékhez, miközben folyamatosan kevered.
- Öntsd vissza a lábosba, és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzd, amíg besűrűsödik. Fontos, hogy ne forrald, mert a tojássárgája kicsapódhat.
- Vedd le a tűzről, add hozzá a vajat és a vanília kivonatot (ha használsz), és keverd simára.
- Öntsd egy tálba, fedd le frissentartó fóliával (úgy, hogy a fólia érintkezzen a krémmel, hogy ne képződjön bőr a tetején), és tedd hűtőbe legalább 2 órára, de a legjobb, ha egy éjszakán át hűtöd.
A Csokoládémáz Elkészítése:
- A csokoládét törd apró darabokra, és tedd egy hőálló tálba.
- A tejszínt forrald fel, és öntsd a csokoládéra.
- Hagyd állni 1 percig, majd keverd simára.
- Add hozzá a vajat (ha használsz), és keverd el.
Az Ekler Összeállítása:
- Tedd a vaníliakrémet egy habzsákba, és töltsd meg a kettévágott tésztacsíkokat.
- Mártsd a ekler tetejét a csokoládémázba, és hagyd megszilárdulni.
- Tálald és élvezd a mennyei vaníliás eklert!
Tippek és Trükkök a Tökéletes Eklerhez
- A tészta: A tészta állagán múlik minden! Ha túl lágy, akkor a tészta lapos lesz. Ha túl kemény, akkor nehezen nyomhatod ki a habzsákból.
- A sütés: Fontos, hogy a sütő el legyen melegítve, és sütés közben ne nyisd ki a sütőt, mert a tészta összeeshet.
- A krém: A krémnek selymesnek és krémesnek kell lennie. Ha csomós, akkor szitán passzírozd át.
- A máz: A máz fényesebb lesz, ha teszel bele egy kevés vajat.
- Variációk: Kísérletezz az ízekkel! A vaníliakrémbe tehetsz rumot, kávét, vagy citrushéjat. A csokoládémáz helyett használhatsz karamellmázat, vagy bevonhatod a eklert porcukorral.
Tárolás
A vaníliás ekler hűtőben tárolva 2-3 napig friss marad. A legjobb, ha frissen fogyasztod.
Végszó
Látod, hogy nem is olyan bonyolult elkészíteni a tökéletes vaníliás eklert otthon? Próbáld ki a receptet, és lepd meg a családodat és a barátaidat ezzel a mennyei finomsággal! Garantálom, hogy nem fognak csalódni! Jó sütést!