Vannak azok a receptek, amik generációról generációra öröklődnek, és sosem veszítenek a varázsukból. Az egyik ilyen édesség a tepsiben sült, kockára vágott alma. Nem kell hozzá bonyolult hozzávaló, sem órákig tartó előkészület, mégis az eredmény egy olyan illatos, puha és ízletes desszert, amitől garantáltan mosolyra húzódik a szánk. De mi a titka ennek az egyszerű, mégis nagyszerű fogásnak?
A hozzávalók harmóniája
A kockára vágott alma tepsiben való elkészítéséhez nem kellenek egzotikus alapanyagok. Szinte minden megtalálható egy átlagos háztartásban. A minőségi alapanyagok azonban elengedhetetlenek a tökéletes ízélményhez.
- Alma: A desszert lelke. Érdemes olyan almafajtát választani, ami sütésálló, tehát nem esik szét teljesen, hanem megőrzi a formáját. Ilyen például a Granny Smith, a Jonatán, vagy a Golden Delicious. Ha édesebben szeretjük, a Gala vagy a Fuji is jó választás lehet. Fontos, hogy az almák érettek és lédúsak legyenek.
- Liszt: A liszt a tészta alapja. Finomlisztet használunk, de a teljes kiőrlésű liszt egy kis része hozzáadásával gazdagíthatjuk az ízeket és a tápértéket.
- Cukor: A cukor édesíti és karamellizálja az almát. Kristálycukrot használhatunk, de a barna cukor mélyebb, melaszosabb ízt kölcsönöz a desszertnek.
- Tojás: A tojás segít összetartani a tésztát, és gazdagabbá teszi az ízét.
- Vaj: A vaj a tészta lágyságának és gazdagságának kulcsa. Lehetőleg hideg, kockákra vágott vajat használjunk.
- Fűszerek: A fűszerek emelik ki az alma természetes ízét. A fahéj elengedhetetlen, de bátran kísérletezhetünk szegfűszeggel, gyömbérrel, vagy szerecsendióval is.
- Tejföl (opcionális): A tejföl még krémesebbé és szaftosabbá teszi a desszertet.
A tökéletes elkészítés lépései
A kockára vágott alma tepsiben való elkészítése egyszerű, de van néhány trükk, amivel garantálhatjuk a sikert.
- Az alma előkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, majd körülbelül 1-2 cm-es kockákra vágjuk. A vágott almát érdemes azonnal meglocsolni citromlével, hogy ne barnuljon meg.
- A tészta elkészítése: Kétféle tésztát készíthetünk: morzsatésztát vagy kevert tésztát. A morzsatészta ropogósabb, a kevert tészta pedig lágyabb. Morzsatésztához a lisztet, a cukrot és a hideg vajat összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást. Kevert tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a többi hozzávalót.
- A rétegezés: A tepsit kivajazzuk és lisztezzük. Az alma felét a tepsibe terítjük, megszórjuk fahéjjal és cukorral. Erre kerül a tészta, majd a maradék alma, szintén megszórva fahéjjal és cukorral. Ha szeretnénk, a tetejére morzsatésztát is szórhatunk.
- A sütés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A desszertet körülbelül 30-40 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
Tippek és trükkök a még finomabb végeredményért
- Az alma fajtája: Kísérletezzünk különböző almafajtákkal, hogy megtaláljuk a kedvencünket.
- A fűszerezés: Ne csak fahéjat használjunk! Próbáljuk ki a szegfűszeget, a gyömbért vagy a szerecsendiót is.
- A tészta állaga: Ha morzsatésztát készítünk, a vaj legyen nagyon hideg, és ne dolgozzuk túl a tésztát. Ha kevert tésztát készítünk, a vajat a cukorral habosra keverjük.
- A sütési idő: A sütési idő függ a sütő teljesítményétől és a tészta vastagságától. Figyeljük a desszertet, és vegyük ki a sütőből, amikor aranybarna.
- Tálalás: A kockára vágott alma tepsiben önmagában is finom, de tálalhatjuk vaníliafagylalttal, tejszínhabbal vagy egy kis joghurttal is.
Variációk egy témára
A kockára vágott alma tepsiben egy remek alaprecept, amit számtalan módon variálhatunk:
- Dióval vagy mandulával: A tésztába vagy az alma tetejére szórhatunk aprított diót vagy mandulát.
- Mazsolával: A mazsola édességet és textúrát ad a desszertnek.
- Körtével vagy szilvával: Az almát helyettesíthetjük körtével vagy szilvával is.
- Citrusokkal: A tésztába reszelhetünk citrom- vagy narancshéjat.
- Karamellöntettel: A kész desszertet meglocsolhatjuk karamellöntettel.
Miért imádjuk a kockára vágott alma tepsiben sült desszertet?
A válasz egyszerű: mert finom, egyszerű és megnyugtató. Egy falat belőle visszarepít minket a gyerekkorunkba, a nagymama konyhájába. Az illata betölti a házat, és melegséget áraszt. Nem kell hozzá különleges alkalom, bármikor elkészíthetjük, amikor egy kis kényeztetésre vágyunk. A kockára vágott alma tepsiben sült desszert nem csupán egy recept, hanem egy emlék, egy érzés, egy pillanatnyi boldogság.
Recept (összefoglaló)
Hozzávalók:
- 1 kg alma (pl. Jonatán, Golden Delicious)
- 250 g liszt
- 150 g cukor
- 100 g hideg vaj
- 1 tojás
- 1 tk fahéj
- Csipet só
- Citromlé (az almára)
- Tetszőlegesen: dió, mazsola, tejföl
Elkészítés:
- Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, kockákra vágjuk és citromlével meglocsoljuk.
- A lisztet, cukrot, vajat és sót összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és gyorsan összegyúrjuk.
- A tepsit kivajazzuk, lisztezzük. Az alma felét beleszórjuk, megszórjuk fahéjjal és cukorral.
- Rámorzsoljuk a tészta felét, majd a maradék almát és fahéjat. A tetejére a maradék tésztát morzsoljuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
Jó étvágyat!