Ismerős az az érzés, amikor semmi másra nem vágysz, csak valami édesre? Amikor a gondolataidat elönti a csokoládé, a karamell, vagy éppen egy frissen sült fánk illata? Velem gyakran előfordul. Ilyenkor van az, hogy a legegyszerűbb megoldás a bolti édesség lenne, de valljuk be, azok ritkán hozzák azt a valódi, házi ízt, amire igazán vágyunk. Ezért osztom meg most veletek a tökéletes receptet: az almás fánk, ami nem csak finom, de olyan puha, hogy szinte elolvad a szádban!
Miért pont az almás fánk?
Sokan a fánkot egy nehéz, olajban sült tésztaként képzelik el, ami után bűntudatunk van. De mi lenne, ha azt mondanám, hogy a fánk lehet könnyed, gyümölcsös és tele értékes tápanyagokkal is? Az almás fánk pontosan ilyen! Az alma hozzáadja a természetes édességet, a rostokat és a vitaminokat, miközben a fánk tésztája elképesztően puha és levegős marad.
Ráadásul, az alma és a fahéj kombinációja egy igazi klasszikus, ami szinte mindenkinek bejön. Legyen szó reggeliről, délutáni nasiról vagy éppen egy kis esti kényeztetésről, az almás fánk mindig jó választás.
A tökéletes almás fánk receptje
Ez a recept azért különleges, mert nem csak a végeredmény lesz isteni, hanem a készítés folyamata is élvezetes. A konyhát betölti a fahéjas alma illata, miközben a tészta a kezeid között formálódik. Higgyétek el, ez a recept egy igazi terápia!
Hozzávalók:
* 300 g finomliszt
* 50 g kristálycukor
* 7 g szárított élesztő (vagy 25 g friss élesztő)
* 1 csipet só
* 1 tojás
* 150 ml langyos tej
* 50 g olvasztott vaj
* 2 közepes méretű alma
* 1 teáskanál őrölt fahéj
* 2 evőkanál barna cukor (a töltelékhez)
* Olaj a sütéshez
* Porcukor a szóráshoz (opcionális)
Elkészítés:
- A tészta elkészítése: A lisztet, cukrot, sót és szárított élesztőt (vagy morzsolt friss élesztőt) egy tálban összekeverjük.
- A folyékony hozzávalók: Hozzáadjuk a tojást, a langyos tejet és az olvasztott vajat. Alaposan összekeverjük, amíg egy lágy, ragacsos tésztát kapunk.
- Kelesztés: A tálat letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük, amíg a tészta a duplájára nem nő.
- Az almás töltelék: Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben összekeverjük a fahéjjal és a barna cukorral. Alacsony lángon addig pároljuk, amíg az alma megpuhul és a cukor karamellizálódik. Hűlni hagyjuk.
- A fánkok formázása: A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Enyhén átgyúrjuk, majd kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk.
- A töltelék elhelyezése: A tésztára egyenletesen elosztjuk az almás tölteléket. Óvatosan feltekerjük a tésztát, mint egy rétest.
- Szeletelés: Éles késsel kb. 2 cm vastag szeleteket vágunk a feltekert tésztából.
- A fánkok sütése: Egy serpenyőben bő olajat hevítünk. A fánkokat közepes lángon addig sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek mindkét oldalukon. Fontos, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor a fánkok kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak.
- Tálalás: A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja. Langyosan, porcukorral megszórva tálaljuk.
Tippek és trükkök a tökéletes almás fánkhoz
Ahhoz, hogy a fánk valóban olyan legyen, mint egy felhő, van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni:
- A liszt: A finomliszt a legjobb választás, mert ez adja a fánknak a legpuhább textúrát.
- A tej: A langyos tej segít az élesztőnek aktivizálódni, ezért ne használjunk se túl hideg, se túl forró tejet.
- A kelesztés: A kelesztés az egyik legfontosabb lépés. A tésztát meleg helyen kell keleszteni, hogy szépen megemelkedjen. Ha nincs elég időnk, tegyük a tálat egy langyos sütőbe (kb. 30-40 fokra melegítve).
- A sütés: A sütéshez használjunk bő, de nem túl forró olajat. A fánkok akkor jók, ha aranybarnák és átsültek.
- A töltelék: A töltelékhez bármilyen almafajtát használhatunk, de a legfinomabb az édes-savanykás fajta, mint például a Jonatán vagy a Golden Delicious. A töltelékbe adhatunk egy kevés citromlevet is, hogy megakadályozzuk az alma elszíneződését.
- Variációk: A receptet kedvünk szerint variálhatjuk. A töltelékbe tehetünk mazsolát, diót, vagy akár egy kis rumot is. A tésztába keverhetünk egy kevés reszelt citromhéjat, vagy narancshéjat is.
Egészségesebb változatok
Ha egy kicsit egészségesebb almás fánkot szeretnénk készíteni, akkor van néhány trükk, amivel csökkenthetjük a kalóriatartalmát:
- Teljes kiőrlésű liszt: A finomliszt egy részét helyettesíthetjük teljes kiőrlésű liszttel. Ettől a fánk rostban gazdagabb lesz, de a textúrája egy kicsit tömörebb lehet.
- Kevesebb cukor: Csökkenthetjük a cukor mennyiségét a tésztában és a töltelékben is. Az alma természetes édessége önmagában is elég lehet.
- Sütőben sütés: A fánkokat nem feltétlenül kell olajban sütni. Sütőben is megsüthetjük őket. Ehhez a fánkokat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 180 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
- Édesítőszer: A cukrot helyettesíthetjük valamilyen természetes édesítőszerrel, például steviával vagy eritrittel.
Zárszó
Remélem, hogy kipróbáljátok ezt a fantasztikus almás fánk receptet. Garantálom, hogy nem fogtok csalódni! Készítsétek el a szeretteiteknek, és élvezzétek a közös sütés-főzés örömét! Jó étvágyat!