Ki ne szeretné a nutellát? A krémes, csokoládés, mogyorós édesség az egész világon hódít, és szinte nincs olyan korosztály, aki ne rajongana érte. De mi lenne, ha azt mondanánk, hogy a bolti változatnál is van jobb? A házi nutella nem csak finomabb, de sokkal egészségesebb is, ráadásul elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád! Ebben a cikkben bevezetünk a házi nutella készítés rejtelmeibe, megosztunk egy bevált receptet, és tippeket adunk, hogy még tökéletesebb legyen az eredmény.
Miért jobb a házi nutella?
A bolti nutella kétségtelenül kényelmes megoldás, de ha megnézzük az összetevőit, láthatjuk, hogy rengeteg hozzáadott cukrot, pálmaolajat és egyéb adalékanyagot tartalmaz. Ezzel szemben a házi készítésű nutella lehetővé teszi, hogy mi döntsük el, milyen alapanyagokat használunk, így sokkal egészségesebb és táplálóbb alternatívát kaphatunk.
Íme néhány előny, amiért érdemes kipróbálni a házi nutella készítést:
- Egészségesebb összetevők: Kiválaszthatjuk a legjobb minőségű mogyorót, kakaót, és édesítőszert (pl. mézet, datolyaszirupot) ahelyett, hogy a bolti változat rengeteg cukrát és pálmaolaját fogyasztanánk.
- Nincs adalékanyag: A házi nutella nem tartalmaz tartósítószereket, mesterséges aromákat vagy színezékeket.
- Testreszabható íz: Kedvünk szerint variálhatjuk az alapanyagokat, hogy a számunkra tökéletes ízt érjük el. Kísérletezhetünk különböző mogyorófajtákkal, kakaóporokkal, vagy akár fűszerekkel is.
- Finomabb íz: A friss, minőségi alapanyagoknak köszönhetően a házi nutella íze sokkal intenzívebb és gazdagabb, mint a bolti változaté.
- Gazdaságos: Hosszú távon a házi nutella készítése olcsóbb lehet, mint a bolti változat rendszeres vásárlása, különösen, ha nagyobb mennyiségben készítjük.
A tökéletes házi nutella recept
Ez a recept egyszerű, gyors, és garantáltan sikert arat majd a családnál. Az elkészítéshez szükséged lesz egy jó minőségű turmixgépre vagy konyhai robotgépre.
Hozzávalók:
- 250 g pirított, hántolt mogyoró
- 80 g étcsokoládé (minimum 70% kakaótartalom)
- 2 evőkanál kakaópor (minőségi, holland kakaó ajánlott)
- 2-4 evőkanál növényi olaj (pl. mogyoróolaj, napraforgóolaj, vagy kókuszolaj) – a kívánt állag eléréséhez
- 2-4 evőkanál édesítőszer (pl. méz, juharszirup, datolyaszirup, vagy eritrit) – ízlés szerint
- 1/2 teáskanál vanília kivonat (elhagyható)
- Csipet só
Elkészítés:
- Pirítsd meg a mogyorót (ha még nem pirított): Terítsd el a mogyorót egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és pirítsd 180°C-on 10-15 percig, amíg illatos nem lesz és a héja el nem kezd leválni. Ügyelj, hogy ne égesd meg! Hagyd hűlni.
- Távolítsd el a héjat (ha még nem hántolt): Ha nem hántolt mogyorót használsz, dörzsöld össze a pirított mogyorót egy konyharuhában, hogy a héja minél jobban leváljon. Nem kell tökéletesen eltávolítani, de a lehető legtöbbet távolítsd el.
- Olvaszd meg a csokoládét: Törd össze az étcsokoládét, és olvaszd meg vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben (30 másodperces intervallumokban, kevergetve).
- Turmixold a mogyorót: Tedd a mogyorót egy turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe, és turmixold addig, amíg krémes, folyékony állagú nem lesz. Ez eltarthat néhány percig, és előfordulhat, hogy néha le kell kaparni az edény oldaláról a mogyorót. Légy türelmes, végül krémes masszát kapsz!
- Add hozzá a többi hozzávalót: Add hozzá a mogyorókrémhez az olvasztott csokoládét, a kakaóport, az édesítőszert, a vanília kivonatot (ha használod) és a csipet sót. Turmixold tovább, amíg minden alaposan elkeveredik és sima, krémes állagot nem kapsz.
- Állítsd be az állagot: Ha a nutella túl sűrű, adj hozzá egy kevés növényi olajat (egy evőkanállal egyszerre), amíg el nem éred a kívánt állagot.
- Kóstold meg és igazítsd ki az ízeket: Kóstold meg a nutellát, és ha szükséges, adj hozzá még édesítőszert, kakaóport, vagy egy csipet sót, hogy az íze tökéletes legyen.
- Töltsd üvegbe: Öntsd a kész nutellát tiszta, légmentesen záródó üvegekbe.
- Tárolás: A házi nutella szobahőmérsékleten tárolható 1-2 hétig, de hűtőszekrényben akár egy hónapig is eláll. Hűtés hatására megkeményedhet, de szobahőmérsékleten hamar visszanyeri krémes állagát.
Tippek és trükkök a tökéletes házi nutellához
- Minőségi alapanyagok: A házi nutella íze nagyban függ az alapanyagok minőségétől. Használj jó minőségű, friss mogyorót és étcsokoládét.
- A mogyoró pirítása: A mogyoró pirítása kiemeli az ízét, és megkönnyíti a héj eltávolítását. Ügyelj, hogy ne égesd meg!
- A turmixgép: A jó minőségű turmixgép elengedhetetlen a krémes állag eléréséhez. Ha nincs erőteljes turmixgéped, érdemes a mogyorót először mogyoróvajjá turmixolni, majd hozzáadni a többi hozzávalót.
- Variációk: Kísérletezz bátran az ízekkel! Adhatsz hozzá egy csipet fahéjat, chiliport, vagy akár egy kis kávét is.
- Édesítés: Ha szeretnéd elkerülni a hozzáadott cukrot, használj datolyaszirupot vagy más természetes édesítőszert.
- Allergia: Ha valaki allergiás a mogyoróra, készíthetsz hasonló krémet más magokból is, pl. mandulából vagy kesudióból.
Felhasználási javaslatok
A házi nutella nem csak kenyérre kenve finom! Használhatod:
- Palacsintába töltve
- Gofriba kenve
- Muffinokba sütve
- Tortákhoz krémként
- Desszertekhez mártogatósként (pl. gyümölcsökhöz)
- Smoothie-kba keverve
- Fagylalthoz keverve
- Egyszerűen kanalazva, ha édességre vágysz!
A házi nutella készítése egy nagyszerű módja annak, hogy finom és egészséges édességet készíts a családod számára. Próbáld ki a receptünket, és kísérletezz bátran az ízekkel! Garantáltan odáig lesznek érte!