Ki ne szeretné a bablevest? A klasszikus magyar fogás, ami a hideg napokon felmelegít, a fáradt napokon pedig erőt ad. De mi lenne, ha ezt a közkedvelt ételt egy kicsit felturbóznánk? Ez a recept pontosan ezt teszi: kétféle hús, a paradicsom édessége és a lestyán frissessége teszi igazán különlegessé.
Miért épp ez a bableves?
Sokféle bableves létezik, de ez a verzió azért emelkedik ki a többi közül, mert a gazdag ízvilága és a tartalmas állaga egyszerűen ellenállhatatlan. A kétféle hús kombinációja mélyebb, komplexebb ízt eredményez, a paradicsom kellemes savanykásságot ad, a lestyán pedig egy friss, üde jegyet visz a levesbe, ami meglepően jól passzol a többi összetevőhöz.
A tökéletes bableves titka: a hozzávalók
A jó bableves alapja természetesen a minőségi alapanyagok. Ne spóroljunk a húson, a babon és a fűszereken! Lássuk, mire lesz szükségünk:
- 500g száraz tarkabab
- 200g füstölt csülök
- 200g kolbász (csabai vagy gyulai a legjobb)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál majoránna
- 1 csokor lestyán
- Só, bors ízlés szerint
- Babérlevél (2-3 db)
- Paradicsomlé vagy sűrített paradicsom (opcionális)
Előkészületek: a türelem rózsát terem
A bableves elkészítése időt igényel, de a végeredmény mindenért kárpótol. A legfontosabb lépés a bab áztatása. Legalább 8-12 órára, de akár egy éjszakára is áztassuk be a babot bő vízbe. Ez nem csak a főzési időt rövidíti le, hanem könnyebben emészthetővé is teszi a babot.
A füstölt csülköt is érdemes előfőzni. Tegyük fel egy fazékba hideg vízzel, forraljuk fel, majd vegyük le a habot. Ezután alacsony lángon főzzük puhára (kb. 1-1,5 óra). Ha megfőtt, vegyük ki a vízből és kockázzuk fel.
A főzés menete: lépésről lépésre
- A vöröshagymát aprítsuk fel, a fokhagymát zúzzuk össze. A sárgarépát, fehérrépát, zöldpaprikát és paradicsomot kockázzuk fel.
- Egy nagy fazékban hevítsünk olajat vagy zsírt, és pirítsuk meg rajta a vöröshagymát üvegesre. Adjuk hozzá a fokhagymát, a sárgarépát, a fehérrépát és a zöldpaprikát. Pirítsuk néhány percig.
- Húzzuk le a fazekat a tűzről, szórjuk meg a pirospaprikával, majd azonnal öntsük fel egy kevés vízzel, hogy a paprika ne égjen meg. Keverjük el.
- Adjuk hozzá a kockára vágott füstölt csülköt, a felkarikázott kolbászt, a kockára vágott paradicsomot, a babérlevelet, az őrölt köményt és a majoránnát.
- Öntsük fel a fazekat annyi vízzel, hogy ellepje a hozzávalókat. Forraljuk fel, majd vegyük vissza a lángot, és fedő alatt főzzük, amíg a bab megpuhul (kb. 1-1,5 óra).
- Ha a bab már majdnem puha, adjuk hozzá a finomra vágott lestyánt. Főzzük még 10-15 percig.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha szükséges, adjunk hozzá paradicsomlevet vagy sűrített paradicsomot a savanykásabb ízért.
Tippek és trükkök a tökéletes bableveshez
- A bab főzési ideje függ a bab fajtájától és a korától. Időnként ellenőrizzük, hogy megpuhult-e már. Ha túl sokáig főzzük, széteshet.
- Ha szeretjük a csípős ízeket, adhatunk a leveshez egy kis csípős paprikát vagy chilipelyhet.
- A lestyán helyett használhatunk petrezselyemzöldet is, de a lestyán sokkal karakteresebb ízt ad a levesnek.
- A levest tálalhatjuk tejföllel, ecettel vagy csípős paprikával.
- A maradék bableves másnap még finomabb!
Variációk egy témára
Bár ez a recept már önmagában is tökéletes, nyugodtan kísérletezhetünk a hozzávalókkal. Például:
- Használhatunk másféle húsokat is, mint például sertéslapockát vagy marhahúst.
- Adhatunk a leveshez füstölt bordát a még füstösebb ízért.
- A zöldségeket variálhatjuk, tehetünk bele például karalábét vagy paszternákot.
- A bableves sűrűségét rizsliszttel vagy habarással növelhetjük.
Zárszó
Ez a bableves recept egy igazi klasszikus, ami garantáltan leveszi a lábáról a családtagokat és a barátokat. Próbáljátok ki, és ne felejtsétek el megosztani velem, hogy ízlett! Jó étvágyat!