Ki ne emlékezne a nagymama meggyes pitéjének illatára, ami betöltötte az egész házat? Az a ropogós, omlós tészta, a lédús, édes-savanykás töltelék… egyszerűen ellenállhatatlan! Most elhozzuk neked a nagyi titkos receptjét, lépésről lépésre, hogy te is elkészíthesd ezt a klasszikus finomságot.
Miért éppen a meggyes pite?
A meggyes pite nem csupán egy sütemény. Ez egy emlék, egy érzés, egy szelet a gyerekkorunkból. A meggy frissessége és a pite melegsége tökéletes kombinációt alkot, ami minden évszakban jól esik. Ráadásul a meggy tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, így nem csak finom, hanem egészséges is.
A tökéletes omlós tészta titka
A nagyi mindig azt mondta: „A jó pite a tésztán múlik!”. És milyen igaza volt! Az omlós tészta elkészítése igényel némi odafigyelést, de hidd el, a végeredmény minden fáradtságot megér. Lássuk, mire van szükséged:
Hozzávalók az omlós tésztához:
- 300g liszt (BL55 finomliszt)
- 200g hideg vaj (vagy margarin)
- 1 tojás
- 50ml hideg víz
- 1 csipet só
- 1 evőkanál porcukor (elhagyható, de finomabbá teszi)
Elkészítés:
- A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót és a porcukrot (ha használsz).
- A hideg vajat kockázd fel, és morzsold el a liszttel. Fontos, hogy a vaj hideg legyen, különben a tészta nem lesz omlós! Dolgozz gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezed melegétől.
- Üss bele egy tojást, és öntsd hozzá a hideg vizet. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ne gyúrd túl, csak annyira, hogy összeálljon!
- Formázz a tésztából egy lapos korongot, csomagold folpackba, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre, de akár egy órára is. Ez idő alatt a gluténszálak ellazulnak, és a tészta könnyebben nyújtható lesz.
A lédús meggytöltelék receptje
A meggytöltelék az, ami igazán karaktert ad a pitének. A friss, vagy fagyasztott meggy, a cukor és a fűszerek harmonikus elegye egy igazi ízkavalkádot eredményez.
Hozzávalók a meggytöltelékhez:
- 1 kg meggy (friss vagy fagyasztott)
- 150-200g cukor (ízlés szerint)
- 2 evőkanál keményítő (vagy liszt)
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj (opcionális)
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg (opcionális)
Elkészítés:
- Ha fagyasztott meggyet használsz, hagyd, hogy kiolvadjon, és csöpögtesd le. A friss meggyet mosd meg, magozd ki.
- A meggyet tedd egy lábasba, add hozzá a cukrot, a citromlevet és -héjat, valamint a fűszereket (ha használsz).
- Főzd a meggyet közepes lángon, amíg a cukor elolvad, és a meggy levet ereszt.
- Keverd össze a keményítőt (vagy lisztet) egy kevés hideg vízzel, és öntsd a meggyhez. Folyamatosan kevergetve főzd, amíg a töltelék besűrűsödik.
- Hagyd a tölteléket kihűlni, mielőtt a tésztába töltöd.
A meggyes pite összeállítása és sütése
Amikor a tészta kellően lehűlt, és a töltelék is kihűlt, jöhet a pite összeállítása!
- Vedd ki a tésztát a hűtőből, és oszd ketté. Az egyik felét nyújtsd ki akkora körré, hogy beleférjen a piteformába, és még a peremére is jusson egy kis tészta.
- Helyezd a tésztát a piteformába, és igazítsd el. Szurkáld meg villával az alját, hogy sütés közben ne púposodjon fel.
- Öntsd a kihűlt meggytölteléket a tésztára.
- A tészta másik felét nyújtsd ki, és vágj belőle csíkokat. Rakd a csíkokat a meggytöltelék tetejére rácsos mintában.
- A tészta peremét nyomkodd össze egy villával, hogy lezárja a pitét.
- Kenj meg a pite tetejét felvert tojással (opcionális, de szép színt ad).
- Tedd a pitét egy előmelegített sütőbe, és süsd 180°C-on kb. 30-40 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz.
- Hagyd a pitét teljesen kihűlni, mielőtt felszeleteled.
Tippek és trükkök a tökéletes meggyes pitéhez
- A tészta legyen hideg, a vaj kemény. Ez a legfontosabb ahhoz, hogy a tészta omlós legyen.
- Ne gyúrd túl a tésztát!
- Használj jó minőségű alapanyagokat!
- Kísérletezz a fűszerekkel! A fahéj és a szegfűszeg remekül passzol a meggyhez, de próbálkozhatsz gyömbérrel vagy szerecsendióval is.
- Ha nincs piteformád, használhatsz tortaformát is.
- A meggyes pite a legjobb langyosan, egy gombóc vaníliafagyival tálalva.
Variációk egy témára
A meggyes pite recept rengeteg variációban elkészíthető. Készítheted leveles tésztából, morzsás tetejű pitéként (crumble), vagy akár gluténmentes változatban is. A lényeg, hogy bátran kísérletezz, és találd meg a neked leginkább tetsző verziót!
A meggyes pite, mint családi örökség
A meggyes pite nem csupán egy sütemény. Ez egy emlék, egy hagyomány, egy darab a családi örökségünkből. Készítsd el te is ezt a klasszikus finomságot, és oszd meg a szeretteiddel! Biztosak vagyunk benne, hogy a te meggyes pitéd is emlékezetes lesz.
Jó étvágyat!