A tojás. Ez a szerény, ovális formájú csoda ott lapul a hűtőnkben, készen arra, hogy pillanatok alatt egy finom és tápláló reggelit varázsoljon az asztalra. Rántotta, tükörtojás, omlett, főtt tojás – szinte végtelen a felhasználási módja. De vajon mennyit is tudunk valójában erről a sokoldalú élelmiszerről? A következőkben 6 olyan érdekességet mutatunk be, ami garantáltan új megvilágításba helyezi a tojást a szemedben. Készülj fel, hogy a reggelid ezután már sosem lesz a régi!
1. A tojás sárgájának színe árulkodó
Biztosan te is észrevetted már, hogy a tojások sárgája nem mindig egyforma színű. Van, amelyik halvány sárga, míg mások élénk narancssárgák. De vajon mi okozza ezt a különbséget? A válasz a tyúk táplálkozásában rejlik. Minél több karotinoidot tartalmaz a tyúk takarmánya (pl. zöld levelek, sárgarépa, kukorica), annál sötétebb lesz a tojás sárgája. Tehát egy mélyebb színű sárgája nem feltétlenül jelenti azt, hogy a tojás táplálóbb, csupán a tyúk étrendjére utal.
Érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb, boltokban kapható tojás esetén a tyúkok takarmányába karotinoidokat adnak, hogy szebb, narancssárgább legyen a sárgája. Ez pusztán esztétikai okokból történik, és nem befolyásolja jelentősen a tojás tápértékét.
2. A tojás héja tele van apró pórusokkal
Bármilyen keménynek is tűnik a tojás héja, valójában több ezer apró pórus található rajta. Ezek a pórusok elengedhetetlenek a fejlődő embrió számára, hiszen ezeken keresztül jut oxigénhez, és szabadul meg a szén-dioxidtól. Ugyanakkor ezek a pórusok teszik a tojást sérülékenyebbé is, hiszen baktériumok is bejuthatnak rajtuk keresztül.
Éppen ezért fontos, hogy a tojásokat hűtőben tároljuk, mivel a hideg lassítja a baktériumok szaporodását. Emellett a tojás héján található vékony, védőréteg (kutikula) is segít megakadályozni a baktériumok bejutását. Ez a réteg a tojás megmosásával eltávolítható, ezért a legtöbb országban nem mossák meg a tojásokat a csomagolás előtt.
3. A tojás az egyik legtáplálóbb étel a világon
Nem túlzás azt állítani, hogy a tojás egy igazi tápanyagbomba. Tele van fehérjével, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Egyetlen tojás tartalmazza az ajánlott napi bevitel jelentős részét A-, D-, E- és B-vitaminokból, valamint folsavból, vasból és cinkből. Ráadásul a tojásban található fehérje teljes értékű, ami azt jelenti, hogy tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amire a szervezetünknek szüksége van.
A tojás továbbá tartalmaz kolint is, egy fontos tápanyagot, ami szerepet játszik az agy fejlődésében és a memória fenntartásában. Sokan kerülik a tojást a magas koleszterinszint miatt, de a kutatások azt mutatják, hogy a tojásban található koleszterin nem feltétlenül emeli meg a vér koleszterinszintjét a legtöbb ember esetében.
4. A tojáslebegtető teszt nem mindig megbízható
Talán te is hallottad már a trükköt, miszerint ha egy tojást vízbe teszel, és az lesüllyed, akkor friss, ha pedig lebeg, akkor romlott. Ez az elmélet azon alapul, hogy a tojás héján keresztül idővel pára távozik, és levegő kerül a helyére. Minél több levegő van a tojásban, annál jobban lebeg.
Bár ez a teszt valamilyen szinten működik, nem mindig megbízható. Egy friss tojás is lebeghet, ha például repedés van a héján, és levegő jutott be. Ráadásul a tojás szavatossági ideje nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg is romlott. A legjobb, ha a tojást felszívás után megszagoljuk. Ha kellemetlen szagot áraszt, akkor biztosan megromlott.
5. A tojás segíthet a fogyásban
Ha szeretnél leadni néhány kilót, a tojás remek választás a reggelihez. Magas fehérjetartalma miatt laktató, így hosszabb ideig érezheted magad jóllakottnak, ami csökkentheti a nassolási vágyat. Emellett a tojás alacsony kalóriatartalmú, így nem kell aggódnod, hogy túl sok kalóriát viszel be vele.
Egy tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik tojást ettek reggelire, többet fogytak, mint azok, akik péksüteményt fogyasztottak. Persze a fogyáshoz kiegyensúlyozott étrendre és rendszeres testmozgásra is szükség van, de a tojás hatékonyan támogathatja a folyamatot.
6. A tojás nem csak étel, hanem művészeti alapanyag is
Gondoltad volna, hogy a tojásból művészet is születhet? A tojásfestés egy ősi hagyomány, ami a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik. Azonban a tojást nem csak festeni lehet. Vannak művészek, akik bonyolult mintákat karcolnak a tojás héjára, míg mások apró szobrokat faragnak belőle.
A tojás továbbá a festészetben is használatos. A tempera festék tojássárgája, pigment és víz keverékéből készül. Ez a festék tartós és élénk színeket eredményez, ezért már évszázadok óta használják művészek. Tehát a tojás nem csak a reggeli asztalunkon, hanem a művészet világában is fontos szerepet játszik.
Reméljük, ez a 6 érdekesség új megvilágításba helyezte a tojást a szemedben. Legközelebb, amikor rántottát készítesz, vagy egy főtt tojást hámozol, jusson eszedbe, hogy mennyi izgalmas történet és tudomány rejtőzik ebben a szerény élelmiszerben.