A körte, ez a zamatos, édes gyümölcs, sokak számára a nagymama kompótját idézi. Pedig a körte ennél sokkal többre hivatott! Sokoldalúsága szinte határtalan, legyen szó sós vagy édes fogásokról, egyszerű vagy kifinomult ízekről. Ebben a cikkben három olyan receptet mutatunk be, amelyek bebizonyítják, hogy a körte nem csak a kompótban tündökölhet.
A körte, a rejtett gasztronómiai kincs
A körte egy igazán alulértékelt gyümölcs. Pedig nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Magas a rosttartalma, ami jót tesz az emésztésnek, tele van vitaminokkal (C-vitamin, K-vitamin) és ásványi anyagokkal (kálium, réz). Antioxidáns tartalma pedig segít a szabadgyökök elleni harcban. Ráadásul, a különböző fajtáknak köszönhetően, ízvilága is igen változatos: a roppanós Vilmos körtétől a vajpuha Bosc kobakig mindenki megtalálhatja a kedvencét.
Recept 1: Körte-kéksajt saláta dióval és mézes-balzsamecetes öntettel
Ez a saláta tökéletes előétel, könnyű ebéd vagy akár köret is lehet. Az édes körte, a sós kéksajt és a ropogós dió kombinációja igazi ízorgia a szájban. A mézes-balzsamecetes öntet pedig pont az a plusz, ami összeköti az ízeket.
Hozzávalók:
- 2 db érett körte (pl. Williams vagy Conference)
- 100 g kéksajt (pl. Roquefort vagy Gorgonzola)
- 50 g dió (durvára vágva)
- Kevert saláta (pl. rukkola, madársaláta, lollo rosso)
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál méz
- 3 evőkanál olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A körtéket megmossuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk.
- A diót száraz serpenyőben megpirítjuk.
- A kéksajtot rámorzsoljuk.
- Egy kis tálban összekeverjük a balzsamecetet, a mézet, az olívaolajat, a sót és a borsot.
- Egy tálban összekeverjük a salátát, a körtét, a diót és a kéksajtot.
- Meglocsoljuk az öntettel és azonnal tálaljuk.
Tipp: Ha nincs kéksajtunk, használhatunk kecskesajtot vagy feta sajtot is. A diót helyettesíthetjük pekándióval vagy mandulával.
Recept 2: Fűszeres körte chutney
A chutney egy indiai eredetű, édes-savanyú szósz, ami tökéletesen illik húsokhoz, sajtokhoz vagy akár pirítósra is. Ez a körte chutney fűszeres, aromás és igazán különleges.
Hozzávalók:
- 1 kg körte (pl. Abate Fetel vagy Bosc kobak)
- 200 g vöröshagyma
- 100 g mazsola
- 100 ml almaecet
- 100 g barna cukor
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/4 teáskanál chili pehely (elhagyható)
- Só, bors ízlés szerint
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- A körtéket megmossuk, kimagozzuk és apró kockákra vágjuk.
- A vöröshagymát finomra aprítjuk.
- Egy nagy lábasban felhevítjük az olívaolajat, és megdinszteljük a vöröshagymát.
- Hozzáadjuk a körtét, a mazsolát, az almaecetet, a barna cukrot, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és a chili pelyhet.
- Sózzuk, borsozzuk.
- Felforraljuk, majd alacsony lángon, gyakran kevergetve addig főzzük, amíg a körte megpuhul és a chutney besűrűsödik (kb. 45-60 perc).
- Forrón üvegekbe töltjük és lezárjuk.
Tipp: A chutney hűtőben tárolva hetekig eláll. Tálalás előtt érdemes legalább egy napig érlelni, hogy az ízek összeérjenek.
Recept 3: Körte torta mandulaliszttel és frangipán krémmel
Ez a torta egy igazi elegáns desszert, ami tökéletes választás ünnepi alkalmakra. A mandulalisztnek köszönhetően gluténmentes, a frangipán krém pedig egy mandulás, vaníliás álom. A tetejére kerülő körte szeletek pedig nem csak finomak, hanem gyönyörűen is mutatnak.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 g mandulaliszt
- 100 g vaj (hideg, kockákra vágva)
- 50 g porcukor
- 1 tojás
- Csipet só
A frangipán krémhez:
- 125 g vaj (szobahőmérsékletű)
- 125 g porcukor
- 125 g darált mandula
- 1 tojás
- 1 evőkanál rum (elhagyható)
- 1/2 teáskanál vanília kivonat
A tetejére:
- 2 db érett körte (pl. Conference vagy Kaiser)
- Kevés sárgabarack lekvár (a fényesítéshez)
Elkészítés:
- A tészta elkészítése: A mandulalisztet, a vajat, a porcukrot és a sót egy tálban összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.
- A frangipán krém elkészítése: A vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált mandulát, a tojást, a rumot és a vanília kivonatot, és alaposan összekeverjük.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és egy tortaformába (kb. 22 cm átmérőjű) helyezzük. A tészta alját villával megszurkáljuk.
- A tésztára egyenletesen elkenjük a frangipán krémet.
- A körtéket megmossuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk. A szeleteket körkörösen a krémre rendezzük.
- A tortát kb. 35-40 percig sütjük, amíg a tészta aranybarna lesz és a krém megszilárdul.
- A tortát kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
- A sárgabarack lekvárt felmelegítjük és átkenjük vele a körtét, hogy szép fényes legyen.
Tipp: A tésztát előre elkészíthetjük és hűtőben tárolhatjuk. A frangipán krémbe tehetünk egy kevés citromhéjat is.
A körte a konyhában: csak a fantázia szab határt
Reméljük, hogy ezzel a három recepttel sikerült megmutatnunk, hogy a körte sokkal több annál, mint gondolnánk. Próbáljátok ki ezeket a recepteket, kísérletezzetek az ízekkel, és fedezzétek fel a körte rejtett gasztronómiai kincseit!