Az alma egy igazi jolly joker a konyhában. Szinte mindenki szereti, ráadásul elérhető, egészséges és sokoldalú. A klasszikus almás pite és a sült alma persze sosem megy ki a divatból, de valljuk be, néha jó egy kis változatosság. Ebben a cikkben három olyan receptet hoztunk, amivel garantáltan új szintre emelheted az almafogyasztásodat. Készülj fel, mert az alma a főszereplő, de most egészen új megközelítésben!
Miért érdemes almát fogyasztani?
Mielőtt belevágnánk a receptekbe, szánjunk egy percet arra, hogy miért is olyan nagyszerű az alma. Nem csak finom, hanem tele van vitaminokkal (C-vitamin, K-vitamin), rostokkal és antioxidánsokkal. Ezek az anyagok segítenek erősíteni az immunrendszert, csökkenteni a koleszterinszintet és javítani az emésztést. Az alma ráadásul alacsony kalóriatartalmú, így bűntudat nélkül élvezhetjük az ízét.
Recept 1: Almás-Káposztás Coleslaw – Üde csavar a klasszikuson
A coleslaw egy klasszikus saláta, amit általában majonézes öntettel készítenek. Mi most egy könnyedebb, frissítőbb verziót mutatunk, amiben az alma adja a különleges csavart. Ez a saláta tökéletes köret grillezett húsokhoz, szendvicsekhez vagy akár önmagában is fogyasztható.
Hozzávalók:
- 1/2 fej káposzta, vékonyra szeletelve
- 2 db alma (lehetőleg édes-savanykás fajta, pl. Granny Smith), kockákra vágva
- 1/2 csésze reszelt sárgarépa
- 1/4 csésze aprított vöröshagyma
- 1/4 csésze aprított petrezselyem
- 1/4 csésze majonéz (elhagyható a könnyedebb verzióhoz)
- 2 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál méz (vagy juharszirup)
- 1 teáskanál dijoni mustár
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverd össze a káposztát, az alma kockákat, a sárgarépát, a vöröshagymát és a petrezselymet.
- Egy külön tálban készítsd el az öntetet: keverd össze a majonézt (ha használod), az almaecetet, a mézet, a mustárt, a sót és a borsot.
- Öntsd az öntetet a salátára, és alaposan keverd össze.
- Takard le a tálat, és tedd hűtőbe legalább 30 percre, hogy az ízek összeérjenek.
- Tálalás előtt keverd át újra.
Tipp: A majonéz helyett használhatsz joghurtot vagy tejfölt is a könnyedebb verzióhoz. A dió vagy a mandula is remekül passzol ehhez a salátához, ha szeretnéd még izgalmasabbá tenni.
Recept 2: Almás-Currys Csirkeragu – Exotikus ízek egy tálban
Ez a recept egy igazi ízbomba, amelyben a curry fűszeres melegsége tökéletesen kiegészíti az alma édességét. A csirkeragu kiváló választás egy hétköznapi ebédre vagy vacsorára, ráadásul egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók:
- 500g csirkemell filé, kockákra vágva
- 2 db alma (lehetőleg édes fajta, pl. Golden Delicious), kockákra vágva
- 1 db vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 evőkanál currypor
- 1/2 teáskanál kurkuma
- 1/4 teáskanál chilipor (elhagyható)
- 1 csésze csirkehúsleves
- 1/2 csésze kókusztej
- 2 evőkanál olaj
- Só, bors ízlés szerint
- Friss koriander a tálaláshoz (elhagyható)
Elkészítés:
- Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat. Add hozzá a vöröshagymát, és párold üvegesre.
- Add hozzá a fokhagymát, a curryport, a kurkumát és a chilipor (ha használod), és pirítsd 1 percig.
- Add hozzá a csirkemell kockákat, és pirítsd, amíg minden oldala meg nem barnul.
- Add hozzá az alma kockákat, a csirkehúslevest és a kókusztejet. Forrald fel, majd vedd lejjebb a hőfokot, és főzd 15-20 percig, vagy amíg a csirke meg nem puhul.
- Ízesítsd sóval és borssal.
- Tálald rizzsel vagy quinoával, és szórd meg friss korianderrel (ha használod).
Tipp: Ha szereted a pikáns ízeket, adj hozzá egy kis friss gyömbért is a raguhoz. A mazsola vagy a dió is remekül passzol ehhez az ételhez.
Recept 3: Almás-Zelleres Krémleves – Melegítő finomság a hideg napokra
Ez a krémleves egy igazi meglepetés. Az alma édessége tökéletesen harmonizál a zeller jellegzetes ízével, így egy igazán különleges és melengető levest kapunk. Tökéletes választás egy hideg téli napra.
Hozzávalók:
- 2 db alma (lehetőleg savanykás fajta, pl. Granny Smith), kockákra vágva
- 2 szál zeller, kockákra vágva
- 1 db vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 4 csésze zöldségleves
- 1/2 csésze tejszín (vagy kókusztej a vegán verzióhoz)
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
- Pirított kenyérkockák a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:
- Egy nagy fazékban hevítsd fel az olívaolajat. Add hozzá a vöröshagymát, és párold üvegesre.
- Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd 1 percig.
- Add hozzá az alma kockákat és a zeller kockákat, és pirítsd 5 percig.
- Öntsd fel a zöldséglevessel, és forrald fel. Vedd lejjebb a hőfokot, és főzd 20 percig, vagy amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
- Botmixerrel pürésítsd a levest simára.
- Add hozzá a tejszínt (vagy kókusztejet), és forrald fel újra.
- Ízesítsd sóval és borssal.
- Tálald pirított kenyérkockákkal (ha használod).
Tipp: Ha szeretnéd még gazdagabbá tenni a levest, adj hozzá egy kis reszelt szerecsendiót. A pirított tökmag is remekül passzol ehhez a leveshez.
Konklúzió
Reméljük, hogy ez a három alma recept meghozta a kedved a kísérletezéshez. Ne félj kipróbálni új ízeket és kombinációkat, és meglátod, hogy az alma milyen sokoldalú alapanyag. Jó étvágyat!