Beköszöntött az ősz, a levelek aranyló színekben pompáznak, és a levegőben érezni a fahéj és az alma illatát. Nincs is jobb ilyenkor, mint egy finom, meleg almás desszerttel kényeztetni magunkat. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfinomabb és legnépszerűbb almás recepteket, amelyek garantáltan feldobják a borús őszi napokat.
Miért pont az alma?
Az alma nem csak finom, de tele van vitaminokkal és rostokkal is. Ráadásul rendkívül sokoldalú, így számtalan módon felhasználható a konyhában. Édes és savanykás íze tökéletesen harmonizál a fahéjjal, a dióval, a karamellával és a vaníliával, így szinte bármilyen desszertben megállja a helyét.
A klasszikus almás pite
Kezdjük a klasszikussal, a almás pitével. A ropogós tészta és a fűszeres, puha töltelék egyszerűen ellenállhatatlan kombinációt alkot. Számtalan recept létezik, de az alapelvek ugyanazok: jó minőségű alma, ropogós tészta és egy csipetnyi szeretet.
Hozzávalók:
- Tésztához: 250 g liszt, 125 g hideg vaj, 1 tojás sárgája, 2 evőkanál hideg víz, csipet só
- Töltelékhez: 1 kg alma (pl. Jonatán, Idared), 100 g cukor, 1 teáskanál fahéj, 1/2 citrom leve, 2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd hűtőben pihentetjük legalább 30 percig.
- Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és felszeleteljük.
- A szeletelt almát összekeverjük a cukorral, fahéjjal és citromlével.
- A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát.
- Rászórjuk a zsemlemorzsát, majd eloszlatjuk rajta az almás tölteléket.
- A tészta másik felét kinyújtjuk és rátesszük a töltelékre. A széleket összenyomkodjuk.
- A tetejét villával megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük, amíg a tészta aranybarna nem lesz.
Almás crumble
Az almás crumble egy egyszerű, de annál finomabb desszert, ami tökéletes választás, ha gyorsan valami édességre vágysz. A ropogós morzsatészta és a puha almás töltelék nagyszerűen kiegészítik egymást.
Hozzávalók:
- Töltelékhez: 600 g alma, 50 g cukor, 1 teáskanál fahéj, 1/2 citrom leve
- Morzsatésztához: 150 g liszt, 75 g hideg vaj, 50 g cukor, 50 g darált dió (opcionális)
Elkészítés:
- Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk.
- A felkockázott almát összekeverjük a cukorral, fahéjjal és citromlével.
- A morzsatészta hozzávalóit összemorzsoljuk.
- Az almás tölteléket egy hőálló tálba tesszük, majd megszórjuk a morzsatésztával.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Almás rétes
Az almás rétes a nagymamáink konyhájából ismert klasszikus, ami sosem megy ki a divatból. A vékonyra nyújtott tészta és a gazdag almás töltelék igazi ünnepi csemege.
Hozzávalók:
- Réteslaphoz: 1 csomag réteslap
- Töltelékhez: 1 kg alma, 100 g zsemlemorzsa, 100 g cukor, 1 teáskanál fahéj, 50 g olvasztott vaj, 50 g mazsola (opcionális), 50 g darált dió (opcionális)
Elkészítés:
- Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és lereszeljük.
- A reszelt almát összekeverjük a zsemlemorzsával, cukorral, fahéjjal, mazsolával és dióval.
- A réteslapokat kiterítjük, megkenjük olvasztott vajjal, majd egymásra helyezzük.
- Ráhalmozzuk az almás tölteléket, majd feltekerjük a réteslapokat.
- A tetejét megkenjük olvasztott vajjal.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
Sült alma
A sült alma egy egyszerű, de nagyszerű desszert, ami tökéletes választás egy hideg őszi estére. A puha, fűszeres alma és a ropogós dió ideális kombinációt alkot.
Hozzávalók:
- 4 db alma (pl. Golden Delicious), 4 teáskanál méz, 4 teáskanál darált dió, 1/2 teáskanál fahéj, 50 ml víz
Elkészítés:
- Az almák tetejét levágjuk, a magházát kivájjuk.
- A kivájt üregeket megtöltjük mézzel, darált dióval és fahéjjal.
- Egy tepsibe tesszük az almákat, aláöntjük a vizet.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük, amíg az almák megpuhulnak.
Ezek csak a legnépszerűbb almás desszertek, de a lehetőségek tárháza végtelen. Kísérletezz bátran, és találd meg a kedvencedet! Jó étvágyat!
Tippek a tökéletes almás desszerthez
- Válassz jó minőségű almát: A desszert ízét nagyban befolyásolja az alma minősége. Válassz érett, de nem túlérett almát, ami jó ízű és illatos. A Jonatán, Idared, Golden Delicious és Granny Smith fajták mind kiválóan alkalmasak desszertekhez.
- Használj friss fűszereket: A fahéj, a szegfűszeg és a szerecsendió tökéletesen kiegészítik az alma ízét. Ha teheted, használj frissen őrölt fűszereket, mert azok sokkal intenzívebb ízt adnak a desszertnek.
- Ne sajnáld a vajat: A vaj gazdag, krémes ízt ad a tésztának és a tölteléknek is. Ne spórolj vele, és válassz jó minőségű vajat.
- Pihentesd a tésztát: A tésztát mindig pihentesd a hűtőben legalább 30 percig, mielőtt kinyújtanád. Ez segít, hogy a tészta rugalmasabb legyen, és könnyebben lehessen vele dolgozni.
- Szerezd be a hozzávalókat a helyi piacról: Ha teheted, vásárold meg az almát és a többi hozzávalót a helyi piacról. Így biztos lehetsz benne, hogy friss és jó minőségű termékekhez jutsz.