Minden családban van egy-két olyan recept, ami generációról generációra öröklődik, és amihez különleges emlékek fűződnek. Nálunk ez a recept a nagyi cseresznyés süteménye. Édes, puha, illatos, és egyszerűen ellenállhatatlan. Minden alkalommal, amikor megsütöm, visszarepülök a gyerekkoromba, amikor a nagyi kötényben sürgött-forgott a konyhában, és az egész házat betöltötte a sütemény mennyei illata.
A titok a hozzávalókban rejlik?
Sokszor gondolkoztam azon, mi lehet a titka ennek a süteménynek. Talán a friss, zamatos cseresznye, amit a nagyi a saját kertjéből szedett? Vagy a vaj, ami a tésztának olyan különlegesen puha textúrát kölcsönöz? Talán mindkettő, és még valami más is. A nagyi mindig azt mondta, hogy a legfontosabb hozzávaló a szeretet, amit a sütésbe teszünk. És talán igaza volt.
Miért éppen ez a sütemény?
Számtalan cseresznyés sütemény recept létezik, de valahogy ez a verzió mindig is kiemelkedett. Talán azért, mert nem túl édes, hanem pont annyira, hogy a cseresznye savanykás íze tökéletesen érvényesüljön. Vagy azért, mert a tésztája nem száraz, hanem puha és omlós. Akárhogy is, ez a cseresznyés pite mindig sikert arat, legyen szó családi összejövetelről, baráti vendégségről, vagy csak egy egyszerű hétvégi délutánról.
A recept lépésről lépésre
Most pedig jöjjön a lényeg, maga a recept! Ne ijedj meg, nem bonyolult, bárki könnyedén elkészítheti. Én is sokszor sütöm, még a legforgalmasabb napokon is.
Hozzávalók:
- 500g liszt
- 250g vaj (hideg)
- 150g cukor
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl tejföl
- Kb. 1 kg cseresznye (friss vagy fagyasztott)
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- Porcukor a szóráshoz (opcionális)
Elkészítés:
- A tészta elkészítése: A lisztet, a hideg, kockára vágott vajat, a cukrot, a tojást, a sót és a citromhéjat egy tálba tesszük. Elmorzsoljuk a vajat a liszttel, amíg morzsás állagot nem kapunk. Hozzáadjuk a tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ne gyúrjuk túl, csak éppen annyira, hogy összeálljon.
- A tésztát két részre osztjuk (kb. 2/3-1/3 arányban). A nagyobbik részt folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük. A kisebbik részt is folpackba csomagoljuk, és szintén hűtőbe tesszük. Mindkét tésztadarabot legalább 30 percig hűtjük.
- A cseresznye előkészítése: A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk (ha friss), és lecsepegtetjük. Ha fagyasztott cseresznyét használunk, akkor azt előzőleg kiolvasztjuk, és lecsepegtetjük.
- A sütemény összeállítása: A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (légkeveréses). A nagyobbik tésztadarabot lisztezett felületen kinyújtjuk, és egy 24-26 cm átmérőjű piteformába helyezzük. A tésztát a forma aljára és oldalára is rányomkodjuk.
- A tészta alját megszórjuk zsemlemorzsával (ez megakadályozza, hogy a tészta elázzon a cseresznyétől). Ráhalmozzuk a kimagozott cseresznyét a tésztára.
- A kisebbik tésztadarabot kinyújtjuk, és csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokkal berácsozzuk a cseresznyét. A tésztacsíkok végeit a piteforma széléhez nyomkodjuk.
- A süteményt kb. 40-45 percig sütjük, amíg a tészta aranybarna nem lesz.
- Kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral.
Tippek és trükkök a tökéletes cseresznyés süteményhez
- Ha nincs időd tésztát gyúrni, használhatsz készen vásárolt omlós tésztát is.
- A cseresznye helyett használhatsz más gyümölcsöt is, például meggyet, szilvát vagy barackot.
- A tésztába keverhetsz egy kevés őrölt fahéjat vagy vaníliakivonatot a még finomabb ízért.
- Ha nagyon édes szájú vagy, a cseresznyét megszórhatod egy kevés cukorral, mielőtt a tésztára halmozod.
- A sütés során figyelj oda, hogy a tészta ne égjen meg. Ha úgy látod, hogy túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
- A kész süteményt hűtőben tárolhatod, így akár több napig is eláll.
Variációk egy témára
Bár a nagyi eredeti receptje szent és sérthetetlen, azért néha el szoktam térni tőle egy kicsit. Például egyszer kipróbáltam, hogy a tésztába darált mandulát kevertem, és a cseresznyét egy kevés mandulalikőrrel locsoltam meg. Az eredmény fantasztikus lett! A mandula remekül passzolt a cseresznyéhez, és a likőr egy különleges aromát adott a süteménynek.
Egy másik alkalommal pedig a hagyományos rácsos tetejű sütemény helyett egy morzsás tetejű verziót készítettem. Ehhez a tésztából félretett kisebbik részt nem nyújtottam ki, hanem lereszeltem egy nagy lyukú reszelőn, és ezzel szórtam meg a cseresznyét. Ez a verzió is nagyon finom lett, és ráadásul sokkal gyorsabban elkészült.
Záró gondolatok
Remélem, ez a recept meghozta a kedved ahhoz, hogy te is elkészítsd a nagyi cseresznyés süteményét. Hidd el, nem fogsz csalódni! Ez egy olyan sütemény, ami mindig mosolyt csal az arcokra, és ami garantáltan a család kedvence lesz.
És ne feledd: a legfontosabb hozzávaló a szeretet! Süss szeretettel, és élvezd az ízeket!