Vágysz valami édesre, de szeretnéd elkerülni a bolti, tele adalékanyaggal készült kekszeket? Akkor jó helyen jársz! Bemutatunk egy szuper egyszerű, mégis isteni finom müzlis almás keksz receptet, amit bűntudat nélkül majszolhatsz. Ráadásul pillanatok alatt elkészül, így tökéletes választás a rohanós hétköznapokra is.
Miért pont müzlis almás keksz?
Számtalan oka van annak, hogy miért ez a keksz lett a kedvencünk. Egyrészt egészséges alapanyagokból áll, tele van rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Másrészt, gyorsan elkészül, nem kell órákat a konyhában tölteni vele. Harmadrészt pedig, nagyszerűen variálható, így mindig a saját ízlésedre szabhatod.
Amiért imádni fogod:
- Egyszerű elkészítés: Pár perc alatt összekeverheted az alapanyagokat, és már mehet is a sütőbe.
- Egészséges összetevők: Tele van rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
- Variálható: Add hozzá kedvenc magvaidat, aszalt gyümölcseidet, vagy akár csokoládé darabkákat.
- Bűntudatmentes nassolás: Nem tartalmaz finomított cukrot, így lelkiismeret furdalás nélkül eheted.
- Gyerekbarát: A gyerekek is imádni fogják, és egy nagyszerű módja annak, hogy több gyümölcsöt és rostot csempéssz az étrendjükbe.
A tökéletes müzlis almás keksz recept
Íme a mi kedvenc receptünk, ami garantáltan sikert arat majd a családodban és a barátaid körében!
Hozzávalók:
- 2 bögre müzli (lehetőleg cukormentes)
- 1 nagy alma, reszelve
- 1/2 bögre zabpehely
- 1/4 bögre kókuszreszelék (opcionális)
- 1/4 bögre aprított dió vagy mandula (opcionális)
- 1/4 bögre méz vagy juharszirup (ízlés szerint)
- 1 tojás (vagy 1 „tojás” lenmagból: 1 evőkanál lenmagőrlemény + 3 evőkanál víz, 5 percig állni hagyva)
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál só
- 1 evőkanál kókuszolaj vagy olívaolaj
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütőnél 160°C-ra). Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
- Egy nagy tálban keverd össze a müzlit, a reszelt almát, a zabpelyhet, a kókuszreszeléket (ha használsz), a diót/mandulát (ha használsz), a fahéjat és a sót.
- Egy másik tálban keverd össze a mézet/juharszirupot, a tojást (vagy a lenmagos „tojást”) és az olajat.
- Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és alaposan keverd össze.
- Vizes kézzel formázz kis golyókat a masszából, majd lapítsd el őket a tenyeredben.
- Helyezd a kekszeket a sütőpapírral bélelt tepsire.
- Süsd 15-20 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.
- Hagyd a kekszeket a tepsin kihűlni, mielőtt áthelyezed őket egy rácsra.
Variációk egy témára
A müzlis almás keksz receptje nagyszerűen variálható, így mindig valami újat alkothatsz. Íme néhány ötlet:
- Csokoládés változat: Adj hozzá aprított étcsokoládét vagy kakaóbabot a tésztához.
- Aszalt gyümölcsös változat: Keverj a tésztába aprított aszalt áfonyát, mazsolát vagy sárgabarackot.
- Magvas változat: Dobd fel a kekszeket tökmaggal, napraforgómaggal vagy szezámmaggal.
- Fűszeres változat: Kísérletezz más fűszerekkel, például gyömbérrel, szegfűszeggel vagy kardamommal.
- Vegán változat: A tojást helyettesítsd lenmagos „tojással”, a mézet pedig agavé sziruppal.
Tippek és trükkök a tökéletes kekszhez
Hogy a te kekszed is tökéletes legyen, íme néhány bevált tipp:
- Használj érett, lédús almát a kekszekhez. A legjobb választás a golden delicious, a gala vagy a jonagold alma.
- Ne süsd túl a kekszeket, mert akkor kiszáradnak. Akkor vannak készen, amikor aranybarnák a széleik, és a közepük még puha.
- Ha a tészta túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet vagy almalevet. Ha túl nedves, adj hozzá egy kevés zabpelyhet.
- A megsült kekszeket légmentesen záródó dobozban tárold, hogy frissek maradjanak.
A müzlis almás keksz tápértéke
Egy átlagos müzlis almás keksz (a receptünk alapján) körülbelül a következő tápértékekkel rendelkezik:
- Kalória: 120-150 kcal
- Fehérje: 3-4 g
- Szénhidrát: 15-20 g
- Rost: 2-3 g
- Zsír: 5-7 g
Fontos megjegyezni, hogy a tápérték a felhasznált alapanyagoktól és a keksz méretétől függően változhat.
Miért jobb, mint a bolti kekszek?
A bolti kekszek gyakran tele vannak finomított cukorral, telített zsírokkal, mesterséges aromákkal és tartósítószerekkel. Ezzel szemben a müzlis almás keksz természetes és egészséges alapanyagokból készül, így sokkal jobb választás az egészséged szempontjából. Ráadásul te magad szabályozhatod, hogy mi kerül bele, így elkerülheted azokat az összetevőket, amikre allergiás vagy, vagy amiket egyszerűen nem szeretnél fogyasztani.
Kinek ajánljuk?
A müzlis almás keksz tökéletes választás mindenkinek, aki:
- Szeretne egészségesen nassolni.
- Keres egy gyors és egyszerű receptet.
- Szereti a müzlit és az almát.
- Gluténmentes vagy vegán étrendet követ. (A recept adaptálható)
- Szeretné elkerülni a bolti kekszekben lévő adalékanyagokat.
Záró gondolatok
Reméljük, hogy ez a cikk meghozta a kedved a müzlis almás keksz elkészítéséhez. Próbáld ki a receptünket, variáld kedvedre, és élvezd a bűntudatmentes nassolást! Jó étvágyat!