A Nusseckchen, vagyis a diós sarok egy igazi bécsi klasszikus, ami a Monarchia idejéből származik. Ez a kis sütemény egy omlós tészta, gazdag dióréteg és egy csokoládés bevonat tökéletes harmóniája. Elsőre bonyolultnak tűnhet az elkészítése, de ne ijedj meg! Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetünk a recepten, hogy otthon is elkészíthesd ezt a finomságot, olyan minőségben, mintha egyenesen a cukrászdából hoztad volna.
Mi teszi különlegessé a Nusseckchent?
A Nusseckchen nem egy egyszerű diós süti. A titok a minőségi alapanyagokban és a pontos technikában rejlik. A tésztának omlósnak, de nem morzsálódónak kell lennie, a diórétegnek pedig gazdag és ízletesnek. A csokoládé bevonat pedig a koronát teszi fel erre a kis műremekre.
Az eredeti Nusseckchen receptje
Íme a recept, amivel Te is elkészítheted a tökéletes Nusseckchent:
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g liszt
- 125 g hideg vaj, kockákra vágva
- 80 g porcukor
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
Hozzávalók a diós réteghez:
- 150 g darált dió
- 100 g vaj
- 100 g cukor
- 50 ml tej
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Egy csipet fahéj (elhagyható)
Hozzávalók a csokoládé bevonathoz:
- 100 g étcsokoládé (legalább 70%-os kakaótartalom)
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
1. A tészta elkészítése:
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a porcukrot, a sót és a citromhéjat.
- Add hozzá a hideg vajat, és morzsold el a lisztes keverékkel, amíg morzsalékos állagot nem kapsz. Ezt a legegyszerűbben kézzel tudod megtenni, de használhatsz robotgépet is.
- Üsd bele a tojást, és gyúrj gyors mozdulatokkal egy sima tésztát. Fontos, hogy ne gyúrd túl, mert akkor a tészta rágós lesz.
- Csomagold a tésztát folpackba, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre. Ez idő alatt a gluténszálak ellazulnak, és a tészta könnyebben nyújtható lesz.
2. A diós réteg elkészítése:
- Egy lábasban olvaszd fel a vajat, add hozzá a cukrot, a tejet, a mézet, a vanília kivonatot és a fahéjat (ha használod).
- Forrald fel, majd vedd le a tűzről, és keverd hozzá a darált diót.
- Alaposan keverd össze, és hagyd hűlni egy kicsit, amíg kenhető állagú nem lesz.
3. A Nusseckchen összeállítása:
- Vedd ki a tésztát a hűtőből, és nyújtsd ki egy kb. 3 mm vastag téglalappá.
- Helyezd a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Egyenletesen kend el a diós réteget a tésztán.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd kb. 20-25 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz.
- Vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni a tepsiben.
4. A csokoládé bevonat elkészítése:
- Törd össze a csokoládét, és tedd egy hőálló tálba.
- Add hozzá a vajat, és olvaszd fel gőz felett, vagy mikrohullámú sütőben, rövid időközönként kevergetve.
- Öntsd a csokoládét a kihűlt diós tésztára, és egyenletesen kend el.
- Hagyd megdermedni a csokoládét.
5. A Nusseckchen szeletelése:
- Ha a csokoládé teljesen megdermedt, vágd a tésztát először négyzetekre, majd átlósan, hogy háromszögeket kapj.
És voila! Kész is a tökéletes Nusseckchen! Tálalhatod önmagában, kávé mellé, vagy akár egy finom desszertként is.
Tippek és trükkök a tökéletes Nusseckchenhez:
- Használj jó minőségű alapanyagokat! A friss vaj, a finom dió és a jó minőségű csokoládé elengedhetetlen a tökéletes ízhez.
- A tésztát ne gyúrd túl! A túlzott gyúrástól a tészta rágós lesz.
- A diós réteget ne főzd túl! A túlzott főzéstől a diós réteg kemény lesz.
- A csokoládét lassan olvaszd, hogy ne égjen meg!
- Ha igazán különlegesre szeretnéd, szórj a csokoládéra durvára vágott diót vagy pirított mandulát, mielőtt megdermed.
- A Nusseckchen légmentesen záródó dobozban tárolva több napig is eláll.
A Nusseckchen variációi:
A Nusseckchen receptje remek alap arra, hogy kísérletezz az ízekkel. Íme néhány ötlet:
- Mogyorós Nusseckchen: A diót helyettesítsd mogyoróval.
- Narancsos Nusseckchen: A tésztába és a diós rétegbe is reszelj narancshéjat.
- Kávés Nusseckchen: A csokoládéba keverj egy kis instant kávét.
Reméljük, ez a részletes recept segített abban, hogy elkészítsd a tökéletes Nusseckchent. Jó sütést!