Szeretnél valami igazán különlegeset készíteni a családnak, de nem szeretnél órákat a konyhában tölteni? Akkor ez a recept neked szól! A lerben sült csirke tejes, citromos, fahéjas szósszal nemcsak, hogy elképesztően egyszerű elkészíteni, hanem garantáltan leveszi a lábáról az egész családot. Az eredmény egy szaftos, ízletes csirke, egy krémes, illatos mártással, amitől mindenki repetázni fog.
Miért pont ez a recept?
Számos oka van, amiért ez a recept a kedvenced lesz. Először is, rendkívül kevés idő kell az elkészítéséhez. A legtöbb időt a sütő végzi el helyetted, így te közben pihenhetsz, vagy foglalkozhatsz más dolgokkal. Másodszor, a hozzávalók általában megtalálhatóak a kamrában vagy a hűtőben, így nem kell külön bevásárlókörutat tenned. Harmadszor, a tejes, citromos, fahéjas szósz egyedi ízvilágot kölcsönöz a csirkének, ami garantáltan feldobja a hétköznapi vacsorákat.
Hozzávalók
Íme, amire szükséged lesz:
- 1 egész csirke (kb. 1,5-2 kg)
- 500 ml tej
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál fekete bors
- Friss petrezselyem a díszítéshez (opcionális)
Elkészítés lépésről lépésre
Kövesd az alábbi lépéseket, és hamarosan egy mennyei étel kerül az asztalra:
- A csirke előkészítése: Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Mosd meg a csirkét, és töröld szárazra papírtörlővel.
- A szósz elkészítése: Egy tálban keverd össze a tejet, a citrom levét és reszelt héját, az olívaolajat, a fahéjat, a fokhagymaport, a sót és a borsot. Alaposan keverd el, hogy minden összetevő egyenletesen eloszoljon.
- A csirke bepácolása: Helyezd a csirkét egy tepsibe. Öntsd a szószt a csirkére, és alaposan dörzsöld bele, hogy mindenhol befedje. Fontos, hogy a bőr alá is jusson a szószból, így lesz igazán ízletes.
- Sütés: Takard le a tepsit alufóliával, és süsd a csirkét 1 órán át. Ezt követően vedd le a fóliát, és süsd további 30-45 percig, vagy amíg a csirke aranybarnára nem sül és a húsa teljesen átsül. Időnként locsold meg a csirkét a tepsi alján összegyűlt szafttal, hogy még szaftosabb legyen.
- Pihentetés: Vedd ki a csirkét a sütőből, és hagyd pihenni 10-15 percig, mielőtt felszeleteled. Ez azért fontos, mert így a szaft nem folyik ki a húsból, hanem benne marad, így még ízletesebb lesz.
- Tálalás: Szeleteld fel a csirkét, és tálald a tejes, citromos, fahéjas szósszal. Díszítsd friss petrezselyemmel, ha szeretnéd.
Tippek és trükkök
Hogy a legjobb eredményt érd el, fogadd meg az alábbi tippeket:
- Ha nincs otthon friss citrom, használhatsz citromlevet is, de a friss citrom héja sokkal intenzívebb ízt ad.
- A fahéj mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha szereted az intenzívebb fahéjas ízt, tegyél bele egy kicsit többet.
- A csirke sütési ideje függ a csirke méretétől és a sütőd teljesítményétől. Ellenőrizd a csirke belsejét egy húshőmérővel. Ha a hőmérséklet eléri a 75°C-ot, a csirke elkészült.
- A megmaradt szószt tálalhatod a csirkéhez, vagy felhasználhatod mártogatósként zöldségekhez vagy kenyérhez.
- Ha szeretnél még egy kis extrát, tegyél a tepsibe a csirke mellé kockára vágott burgonyát, répát vagy más zöldségeket. Ezek is átveszik a szósz ízét, és egy komplett vacsorát kapsz.
- A csirkét előző este is bepácolhatod, így még intenzívebb lesz az íze. Ebben az esetben tedd a pácolt csirkét a hűtőbe, és süsd másnap.
Variációk
Ha szeretnél kísérletezni, próbáld ki az alábbi variációkat:
- Fűszeresebb változat: Adj a szószhoz egy csipetnyi chiliport vagy cayenne borsot.
- Édesebb változat: Adj a szószhoz egy evőkanál mézet vagy juharszirupot.
- Zöldfűszeres változat: Adj a szószhoz apróra vágott friss rozmaringot vagy kakukkfüvet.
- Gombás változat: Tálaláskor szórd meg a csirkét pirított gombával.
Miért válaszd ezt a receptet?
Ez a recept ideális választás, ha:
- Gyors és egyszerű vacsorát szeretnél készíteni.
- Valami különlegeset szeretnél, de nem szeretnél bonyolult receptet követni.
- Szereted a tejes, citromos, fahéjas ízeket.
- Szeretnél egy olyan ételt, ami garantáltan leveszi a lábáról a családodat.
Próbáld ki ezt a csodálatos receptet, és meglátod, nem fogsz csalódni! Jó étvágyat!
Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)
Kérdés: Használhatok csirkecombokat vagy szárnyakat a teljes csirke helyett?
Válasz: Természetesen! A comboknak és szárnyaknak rövidebb sütési időre van szükségük. Ellenőrizd, hogy a hús teljesen átsült-e mielőtt kiveszed a sütőből.
Kérdés: Mi a teendő, ha a szósz túl sűrű?
Válasz: Adj hozzá egy kevés tejet, hogy hígítsd.
Kérdés: Meddig tárolható a maradék csirke?
Válasz: A maradék csirke légmentesen záródó edényben, hűtőben tárolva 3-4 napig fogyasztható.