Valljuk be, a csalán szó hallatán nem a kulináris élvezetek ugranak be elsőként. A gyerekkori rossz emlékek, a viszkető kiütések és a kertek hívatlan vendégeként való megítélés inkább távol tart tőle. Pedig a csalán egy igazi szuperélelmiszer, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ráadásul hihetetlenül finom főzelék készíthető belőle!
Miért érdemes csalánt enni?
A csalán nemcsak egy gyomnövény, hanem egy igazi tápanyagbomba. Tele van A-, C- és K-vitaminnal, vasal, kalciummal, magnéziummal és szilíciummal. Ezek a tápanyagok hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a csontok egészségének megőrzéséhez, a vérszegénység megelőzéséhez és a bőrünk szépségéhez. Ráadásul a csalán gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, és segíthet a méregtelenítésben.
A csalán jótékony hatásai dióhéjban:
- Erősíti az immunrendszert
- Javítja a vérképzést
- Csökkenti a gyulladásokat
- Méregtelenítő hatású
- Jót tesz a bőrnek és a hajnak
Hogyan szedjünk csalánt biztonságosan?
A csalán szedése elsőre ijesztőnek tűnhet, de néhány egyszerű szabály betartásával könnyedén elkerülhetjük a kellemetlen csípéseket. A legfontosabb, hogy kesztyűt viseljünk! Vastagabb gumikesztyű vagy kertészeti kesztyű tökéletesen megfelel. A fiatal, friss hajtásokat érdemes szedni, ezek kevésbé csípnek és finomabbak is. A növény felső 10-15 centiméterét vágjuk le ollóval vagy késsel. A csalánt tiszta, szennyezésmentes helyről szedjük, távol az utak forgalmától és a vegyszerezett területektől. Ha a csalán virágzik, már nem érdemes szedni, mert ekkor a levelei keserűbbek lesznek.
A tökéletes csalánfőzelék receptje
Most pedig lássuk a lényeget: a legfinomabb csalánfőzelék receptjét! Ez a recept egyszerű, gyorsan elkészíthető és garantáltan elfeledteti a csalánnal kapcsolatos összes rossz emléked.
Hozzávalók:
- 500 g friss csalánlevél
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 1 evőkanál liszt
- 500 ml zöldségleves vagy víz
- 200 ml tejszín (elhagyható)
- Só, bors ízlés szerint
- Ecet vagy citromlé ízlés szerint (a savanyításhoz)
- Főtt tojás vagy tükörtojás a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:
- A csalánleveleket alaposan mossuk meg, több váltóvízben. Fontos, hogy eltávolítsuk róluk a szennyeződéseket.
- Forraljunk fel vizet egy nagy lábasban. A megmosott csalánleveleket dobjuk a forrásban lévő vízbe, és forrázzuk le őket kb. 1-2 percig. Ez a lépés azért fontos, hogy elveszítse a csípősségét.
- Szűrjük le a csalánleveleket, és nyomkodjuk ki belőlük a vizet. Aprítsuk fel őket durvára.
- A vöröshagymát aprítsuk fel, a fokhagymát zúzzuk össze.
- Egy lábasban hevítsük fel az olajat vagy a zsírt. Pirítsuk meg rajta a vöröshagymát üvegesre, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk még egy percig.
- Szórjuk meg a hagymát a liszttel, és pirítsuk rövid ideig, amíg aranybarna nem lesz.
- Öntsük fel a zöldséglevessel vagy vízzel, és keverjük csomómentesre.
- Adjuk hozzá a felaprított csalánleveleket, sózzuk, borsozzuk.
- Forraljuk fel, majd vegyük le a lángot, és főzzük kb. 15-20 percig, amíg a csalán megpuhul.
- Ha szeretnénk krémesebb állagot, a végén öntsük hozzá a tejszínt.
- Ízlés szerint savanyítsuk ecettel vagy citromlével.
- Tálaljuk főtt tojással vagy tükörtojással.
Tippek és trükkök a csalánfőzelék elkészítéséhez:
- Ha nincs friss csalán, használhatunk szárított csalánlevelet is. Ebben az esetben kevesebbet használjunk belőle, és áztassuk be főzés előtt.
- A csalánfőzelék ízét tovább fokozhatjuk egy kevés szerecsendióval vagy majorannával.
- Aki szereti a csípőset, adhat hozzá egy kevés chili paprikát is.
- A főzelék mellé kínálhatunk fasírtot, sült húst vagy akár egy egyszerű tükörtojást.
- A maradék főzeléket hűtőben tárolhatjuk, és másnap is elfogyaszthatjuk.
Ne félj kísérletezni!
Ez a recept csak egy alap, bátran kísérletezzünk az ízekkel! Adhatunk hozzá más zöldségeket, például burgonyát, sárgarépát vagy petrezselyemgyökeret. A lényeg, hogy találjuk meg a saját kedvencünket!
Reméljük, ez a cikk meghozta a kedved a csalánfőzelék elkészítéséhez. Ne félj tőle, adj neki egy esélyt, és meglátod, nem fogsz csalódni! Jó étvágyat!