A cukkini egy igazi áldás a nyári kertekben. Szinte burjánzik, és ha nem vigyázunk, hamarosan több cukkinit találunk a hűtőben, mint amennyit el tudunk fogyasztani frissen. De ne essünk kétségbe! Ahelyett, hogy hagynánk veszendőbe menni ezt a sokoldalú zöldséget, miért ne kísérleteznénk a cukkini befőzésével? Ezzel nemcsak megőrizzük a nyár ízeit a hidegebb hónapokra, de izgalmas új ízeket is felfedezhetünk.
Miért pont cukkini befőzés?
A cukkini íze önmagában enyhe, szinte semleges, éppen ezért kiválóan alkalmas arra, hogy más ízekkel kombináljuk. Elképesztően sokoldalú: készíthetünk belőle édes lekvárt, savanyúságot, de akár chutney-t is. A befőzés ráadásul egy remek módja annak, hogy csökkentsük az élelmiszerpazarlást, és kihasználjuk a szezonális zöldségek bőségét.
Előkészületek a cukkini befőzéshez
Mielőtt belevágnánk a befőzésbe, van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni:
- Válasszunk friss cukkinit: A legjobb, ha fiatal, zsenge cukkinit használunk, melynek még kevésbé fejlettek a magjai. Kerüljük a túlérett, nagy méretű példányokat, mert ezek rostosabbak és kevésbé ízletesek.
- Sterilizáljuk az üvegeket: Ez elengedhetetlen a tartósság érdekében. Forraljuk az üvegeket és a fedőket 10 percig vízben, vagy használjunk sütőt a sterilizáláshoz (120°C-on 20 percig).
- Készítsük elő a hozzávalókat: Mérjük ki pontosan a hozzávalókat, hogy minden kéznél legyen, amikor szükség van rá.
Cukkini befőzési receptek
Most pedig lássunk néhány bevált receptet, amivel te is cukkini befőttet varázsolhatsz!
Cukkini lekvár
Ez a lekvár édes és savanykás egyszerre, tökéletes pirítósra, de akár húsételek mellé is kínálhatjuk.
Hozzávalók:
- 1 kg cukkini (hámozva, magozva, reszelve)
- 500 g cukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 tk gyömbér (reszelve)
- 1/2 tk fahéj
Elkészítés:
- Keverjük össze a reszelt cukkinit a cukorral, a citromlével és a citromhéjjal. Hagyjuk állni legalább 2 órát, hogy a cukkini levet eresszen.
- Tegyük a keveréket egy vastag aljú edénybe, adjuk hozzá a gyömbért és a fahéjat.
- Forraljuk fel, majd vegyük le a lángot, és főzzük lassú tűzön, időnként megkeverve, amíg a lekvár besűrűsödik (kb. 45-60 perc).
- Végezzünk zselésedési próbát: tegyünk egy kanál lekvárt egy hideg tányérra. Ha megdermed, készen van.
- Töltsük a forró lekvárt sterilizált üvegekbe, zárjuk le, és fordítsuk fejre 5 percre.
Cukkini savanyúság
A savanyúság tökéletes kiegészítője lehet húsételeknek, szendvicseknek vagy akár önmagában is nassolhatjuk.
Hozzávalók:
- 1 kg cukkini (karikákra vágva)
- 2 dl ecet (10%-os)
- 1 dl víz
- 100 g cukor
- 1 ek só
- 1 tk mustármag
- 1 tk koriandermag
- Pár gerezd fokhagyma
- Darált bors
Elkészítés:
- Keverjük össze az ecetet, a vizet, a cukrot és a sót. Forraljuk fel.
- Adjuk hozzá a mustármagot, a koriandermagot, a fokhagymát és a borsot.
- Tegyük a cukkini karikákat az üvegekbe.
- Öntsük rá a forró páclevet a cukkini karikákra, úgy, hogy ellepje azokat.
- Zárjuk le az üvegeket, és tegyük őket egy nagy edénybe, melynek aljára konyharuhát terítettünk. Töltsük fel az edényt vízzel, úgy, hogy az üvegek kétharmadáig érjen.
- Forraljuk fel a vizet, majd vegyük le a lángot, és gyöngyözve forraljuk az üvegeket 30 percig.
- Hagyjuk az üvegeket a vízben kihűlni.
Cukkini chutney
A chutney egy pikáns, édes-savanyú mártás, ami remekül illik sajtokhoz, grillezett húsokhoz vagy szendvicsekhez.
Hozzávalók:
- 1 kg cukkini (kockákra vágva)
- 200 g vöröshagyma (aprítva)
- 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
- 2 dl ecet (almaecet a legjobb)
- 150 g barna cukor
- 100 g mazsola
- 1 tk gyömbér (reszelve)
- 1/2 tk chilipehely
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát egy kevés olajon.
- Adjuk hozzá a cukkinit, az ecetet, a cukrot, a mazsolát, a gyömbért és a chilipehelyet.
- Fűszerezzük sóval és borssal.
- Forraljuk fel, majd vegyük le a lángot, és főzzük lassú tűzön, időnként megkeverve, amíg a cukkini megpuhul és a chutney besűrűsödik (kb. 1-1,5 óra).
- Töltsük a forró chutney-t sterilizált üvegekbe, zárjuk le, és fordítsuk fejre 5 percre.
Tippek és trükkök a sikeres cukkini befőzéshez
- Használjunk jó minőségű ecetet és cukrot.
- Ne spóroljunk a fűszerekkel! A fűszerek adják a befőtt ízét.
- Mindig használjunk sterilizált üvegeket és fedőket.
- A befőzés után ellenőrizzük, hogy az üvegek légmentesen zártak-e. Ha a fedő behorpadt, akkor jól sikerült a befőzés.
- A befőtteket tároljuk hűvös, sötét helyen.
A cukkini befőzése egy szórakoztató és kreatív tevékenység. Próbáljuk ki a fenti recepteket, vagy kísérletezzünk saját ízkombinációkkal. Garantáltan megtaláljuk a kedvenc cukkini receptünket!
Jó étvágyat!