Emlékszem, gyerekként a nyár vége mindig a dinnye befőtt szezonját jelentette. A nagymamám hatalmas üstökben főzte a finomságot, az egész házat édes, fűszeres illat lengte be. Az ő receptje generációról generációra öröklődik a családunkban, és most veletek is megosztom ezt a kincset.
Miért érdemes dinnyéből befőttet készíteni?
A dinnye befőtt nem csak egy egyszerű tartósítási módszer, hanem egy igazi gasztronómiai élmény. A dinnye édes íze, a fűszerek aromája és a befőtt roppanós textúrája egyedi kombinációt alkot. Ráadásul a dinnye, bár sok vizet tartalmaz, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, így a befőtt fogyasztása is jót tesz a szervezetnek.
A nagymamám titkos receptje
Az én nagymamám nem bonyolította túl a dolgokat. A recept egyszerű, de a minőségi alapanyagok és a pontos elkészítés a titka. Lássuk, mire van szükségünk!
Hozzávalók:
- 2 kg dinnye (lehetőleg kemény húsú, nem túl érett)
- 1 kg cukor
- 1 liter víz
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 rúd fahéj
- 5-6 szegfűszeg
- 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
- Tartósítószer (pl. nátrium-benzoát) a csomagoláson feltüntetett mennyiségben
Elkészítés:
- A dinnyét alaposan mossuk meg, hámozzuk meg és távolítsuk el a magokat. Fontos, hogy a dinnye húsának piros részét használjuk, a héjhoz közeli, halványabb részt ne.
- Vágjuk a dinnyét kb. 2-3 cm-es kockákra vagy csíkokra. A nagymamám szerint a kocka a legszebb!
- Egy nagy lábasban forraljuk fel a vizet a cukorral, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
- Adjuk hozzá a citromlevet, a reszelt citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget a cukorsziruphoz.
- Tegyük a dinnyekockákat a szirupba, és forraljuk fel újra.
- Forralás után vegyük takarékra a lángot, és főzzük a dinnyét kb. 20-30 percig, amíg a dinnye üveges nem lesz. Fontos, hogy időnként óvatosan kevergessük, nehogy leégjen!
- Közben készítsük elő a sterilizált üvegeket. A nagymamám mindig azt mondta, hogy a tiszta üveg a befőtt lelke!
- A főzés vége előtt 5 perccel adjuk hozzá a vanília kivonatot, ha használunk.
- Vegye le a lábast a tűzről, és keverje bele a tartósítószert a csomagoláson feltüntetett mennyiségben.
- A forró befőttet óvatosan kanalazzuk a sterilizált üvegekbe, úgy, hogy a dinnye darabok egyenletesen oszlanak el a szirupban. Hagyjunk kb. 1 cm helyet az üveg tetején.
- Zárjuk le az üvegeket légmentesen.
- Fordítsuk az üvegeket fejre kb. 5-10 percre, hogy vákuum keletkezzen, és a fedél biztosan zárjon.
- Ezután fordítsuk vissza az üvegeket, és hagyjuk őket teljesen kihűlni.
- A kihűlt üvegeket tároljuk hűvös, sötét helyen.
Tippek és trükkök
- A dinnye kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy a hús kemény legyen, ne legyen túl érett, mert akkor szétfő.
- A befőtt ízét variálhatjuk különböző fűszerekkel. Kipróbálhatjuk a gyömbért, a kardamomot vagy akár egy csipetnyi chilipelyhet is.
- Ha a befőtt szirupja túl sűrűnek tűnik, adhatunk hozzá egy kevés vizet. Ha túl híg, főzzük tovább, amíg el nem éri a megfelelő állagot.
- A tartósítószer használata nem kötelező, de javasolt, ha hosszabb ideig szeretnénk eltartani a befőttet. Ha nem használunk tartósítószert, akkor forraljuk az üvegeket 15 percig.
- A dinnye befőtt kiváló kiegészítője lehet süteményeknek, fagylaltoknak, de önmagában is finom desszert.
A tartósítás fontossága
A befőzés, mint tartósítási módszer, nem csak a nyári gyümölcsök megőrzésének módja, hanem egyben egy hagyomány is. A nagymamáink rengeteg időt és energiát fektettek ebbe a tevékenységbe, és az általuk készített finomságok emlékezetessé tették a gyerekkorunkat. A dinnye befőtt elkészítése egy kicsit olyan, mintha visszautaznánk az időben, és újra átélnénk ezeket a szép emlékeket.
Remélem, ez a recept meghozta a kedved a dinnye befőtt készítéséhez. Próbáld ki te is, és idézd fel a nagymamád ízeit!