Ki ne emlékezne a nagyi által készített, illatos, sűrű, édes szilvalekvárra? Az a mély, gyümölcsös íz, amit semmi nem pótolhat. Most eláruljuk a titkot, hogyan készítheted el te is ezt a felejthetetlen finomságot otthon, a nagyi receptje alapján.
Miért érdemes otthon szilvalekvárt főzni?
A bolti lekvárok gyakran tele vannak adalékanyagokkal, tartósítószerekkel és rengeteg hozzáadott cukorral. Ezzel szemben a házi készítésű szilvalekvár csak a természetes alapanyagokból készül, így garantáltan tudod, mit eszel. Ráadásul a friss, érett szilvából készült lekvár íze összehasonlíthatatlanul finomabb, és a főzés közben betölti az egész házat egy varázslatos illattal. A nagyi titka a türelem és a minőségi alapanyagok!
A tökéletes szilva kiválasztása
A jó szilvalekvár alapja a minőségi szilva. Fontos, hogy érett, de ne túlérett gyümölcsöt válasszunk. A legjobb a besztercei szilva, mert húsos, édes és könnyen leválik a magja. Ha nincs besztercei szilvád, más fajta, érett szilva is megfelel, de figyelj arra, hogy édes legyen, mert így kevesebb cukorra lesz szükség.
Ellenőrizd a szilvákat: legyenek hibátlanok, puha tapintásúak, és illatosak. Kerüld a sérült, rothadt vagy penészes gyümölcsöket, mert ezek rontják a lekvár minőségét.
Hozzávalók
- 2 kg érett, magozott szilva
- 200-400 g kristálycukor (ízlés szerint, a szilva édességétől függően)
- 1 teáskanál fahéj (opcionális)
- ½ teáskanál őrölt szegfűszeg (opcionális)
- 1 citrom leve (opcionális, segít a szín megőrzésében és savanykás ízt ad)
Eszközök
- Nagy, vastag aljú fazék vagy lekvárfőző
- Fakanál
- Merőkanál
- Tiszta, csavaros üvegek
- Szűrőkanál vagy habszedő
- Konyharuha
A nagyi titkos receptje lépésről lépésre
1. A szilva előkészítése
Mosd meg alaposan a szilvát, távolítsd el a szárakat, és vágd félbe. Szedd ki a magokat. Ha nagy mennyiségű szilvával dolgozol, érdemes szilvamagozót használni, hogy gyorsabb legyen a folyamat.
2. A főzés megkezdése
Tedd a magozott szilvát a vastag aljú fazékba. Ha nagyon száraz a szilva, adhatsz hozzá egy kevés vizet, de vigyázz, ne legyen túl sok, mert akkor hosszabb ideig kell főzni a lekvárt. Kezdd el a főzést közepes lángon, és időnként keverd meg, hogy a szilva ne égjen le.
3. A cukor hozzáadása
Amikor a szilva levet engedett és kezd megpuhulni, add hozzá a cukrot. A cukor mennyiségét a szilva édességétől függően állítsd be. Ha édesebb szilvát használsz, kevesebb cukor is elegendő. Folyamatosan kevergesd, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
4. Ízesítés
Ha szeretnéd, add hozzá a fahéjat, szegfűszeget és a citromlevet. Ezek az ízesítők még gazdagabbá teszik a lekvár ízét. Keverd össze alaposan, és kóstold meg. Ha szükséges, adj hozzá még cukrot vagy citromlevet.
5. A sűrítés
Csökkentsd a lángot alacsonyra, és főzd a lekvárt lassan, folyamatosan kevergetve. A főzés időtartama a szilva fajtájától és a kívánt sűrűségtől függ. Általában 2-4 óráig tart, amíg a lekvár elérni a megfelelő állagot. Figyelj arra, hogy a lekvár ne égjen le, ezért rendszeresen keverd meg, különösen az edény alján.
6. A sűrűség ellenőrzése
Hogyan állapíthatod meg, hogy a lekvár elég sűrű? Cseppents egy kiskanálnyi lekvárt egy hideg tányérra. Ha a lekvár nem folyik szét, hanem megtartja a formáját, akkor elkészült. Egy másik módszer, ha a fakanálra veszel egy kis lekvárt, és megvárod, amíg lehűl. Ha a lekvár lassan csepeg le a kanálról, akkor megfelelő a sűrűsége.
7. Az üvegek előkészítése
Míg a lekvár fő, készítsd elő az üvegeket. Mosd ki alaposan az üvegeket és a kupakokat forró, mosószeres vízzel, majd öblítsd le őket tiszta vízzel. Sterilizáld az üvegeket és a kupakokat: tedd őket forró vízbe, és forrald 10 percig, vagy tedd őket a sütőbe 120 fokra 15 percre.
8. A lekvár üvegekbe töltése
Óvatosan merd a forró szilvalekvárt a sterilizált üvegekbe. Töltsd meg az üvegeket majdnem teljesen, hagyj egy kis helyet a tetején. Tisztítsd meg az üvegek száját egy tiszta, nedves ruhával.
9. Zárás és tartósítás
Zárd le az üvegeket szorosan a sterilizált kupakokkal. Fordítsd az üvegeket fejjel lefelé, és hagyd őket így kihűlni. Ez segít abban, hogy a lekvár vákuumot képezzen, és tovább eltartható legyen. A fejre állított üvegeket takard le egy vastag takaróval vagy pléddel, hogy lassan hűljenek ki. Ez a módszer, az úgynevezett „száraz dunszt” tovább növeli a lekvár tartósságát.
10. Tárolás
Tárold a kihűlt üvegeket hűvös, sötét helyen, például kamrában vagy pincében. A megfelelően elkészített és tárolt szilvalekvár akár 1-2 évig is eláll.
Tippek és trükkök a tökéletes szilvalekvárhoz
- Ha nem szeretnél cukrot használni, próbáld ki a stevia vagy eritrit alapú édesítőszereket.
- A lekvár ízét tovább fokozhatod egy kevés rummal vagy brandyvel.
- Ha szeretnéd, adhatsz a lekvárhoz egy kevés darált diót vagy mandulát.
- A szilva magjait is felhasználhatod az ízesítéshez. A magokat tedd egy vászonzacskóba, és főzd együtt a szilvával. A főzés végén vedd ki a zacskót, és dobd ki a magokat.
- A lekvár főzése közben keletkező habot szedd le a tetejéről, mert ez rontja a lekvár minőségét.
- Ha nincs időd a hagyományos módon főzni a lekvárt, használhatsz lekvárfőző gépet.
A szilvalekvár felhasználása
A házi szilvalekvár nem csak kenyérre kenve finom. Használhatod sütemények töltelékéhez, palacsintához, fánkhoz, vagy akár húsételek mellé is. Készíthetsz belőle szilvás gombócot, derelyét, vagy akár egy finom szilvás pitét. A lehetőségek szinte végtelenek!
Készítsd el te is a nagyi receptje alapján ezt a finom, illatos szilvalekvárt, és idézd fel a gyerekkorod legszebb emlékeit! Jó étvágyat!