A paradicsom befőzése szinte kötelező nyári rituálé minden háztartásban, ahol szeretik a házi ízeket. Nincs is jobb, mint télen elővenni egy üvegnyi, nyáron napérlelte paradicsomot és érezni a nyár ízeit egy hideg napon. De hogyan is csinálta a nagyi? Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetünk a folyamaton, hogy Te is elkészíthesd a tökéletes, házi paradicsom konzervet.
Miért pont nagyi módra?
A nagyi módszere nem csak a nosztalgiáról szól. Ez egy bevált, generációról generációra öröklődő eljárás, amely garantálja a finom, tartós és egészséges paradicsom befőttet. Persze, léteznek modern, gyorsabb módszerek is, de a nagyi tudta, hogy a türelem rózsát – vagyis ebben az esetben paradicsomot – terem.
A hozzávalók és eszközök beszerzése
Mielőtt belevágnánk, győződjünk meg róla, hogy minden szükséges hozzávaló és eszköz kéznél van. Ez a kulcsa a zökkenőmentes munkának. Szükségünk lesz:
- Érett, húsos paradicsom (kb. 5 kg) – válasszunk lehetőleg bio vagy vegyszermentes termést.
- Só (1-2 evőkanál) – tartósítószerként és ízfokozóként is funkcionál.
- Citromsav (ízlés szerint, kb. 1 teáskanál) – a savasság növelésére és a tartósításra.
- Tiszta befőttes üvegek (kb. 7-8 db 720 ml-es) – a méret a paradicsom felhasználási módjától függ.
- Fedők – újak vagy tökéletesen záró használtak.
- Nagy fazék
- Szűrőkanál
- Konyharuha
- Merőkanál
- Paradicsompasszírozó (opcionális, de nagyon hasznos)
- Befőzőautomata vagy egy nagy lábas a dunsztoláshoz.
A paradicsom előkészítése
A legfontosabb a paradicsom alapos megmosása. Távolítsuk el a szárát és a sérült részeket. Ha a paradicsom héja vastag, érdemes bevágni a héját a tetején egy X alakban, és forró vízbe dobni pár percre, hogy könnyebben lehúzhassuk. Ez a művelet nem kötelező, de javítja a kész termék állagát.
A paradicsom feldolgozása
A nagyi általában két módszert használt: a paradicsomlé készítését passzírozással vagy a darabolt paradicsom befőzését. A paradicsomlé készítéséhez passzírozzuk át a megmosott, felaprított paradicsomot egy paradicsompasszírozón. Ha nincs passzírozónk, akkor először főzzük meg a paradicsomot egy kis vízben, amíg megpuhul, majd egy szűrőn passzírozzuk át egy kanállal. A darabolt paradicsomhoz egyszerűen vágjuk fel a paradicsomot kisebb darabokra.
A befőzés
A passzírozott vagy darabolt paradicsomot tegyük egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a sót és a citromsavat. Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a lángot és főzzük kb. 30-45 percig, időnként megkeverve. A főzés célja, hogy a paradicsom kissé besűrűsödjön és a felesleges víz elpárologjon.
Az üvegek megtöltése
Mialatt a paradicsom fő, készítsük elő az üvegeket. Az üvegeket és a fedőket alaposan mossuk ki forró, szappanos vízzel, majd öblítsük le és sterilizáljuk. Ezt megtehetjük sütőben (120 fokon 10 percig) vagy forró vízben kifőzve. A forró, sterilizált üvegeket merőkanállal töltsük meg a forró paradicsommal. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon levegő az üvegekben. A tetején hagyjunk kb. 1-2 cm helyet.
A dunsztolás
A megtöltött üvegeket szorosan zárjuk le a fedőkkel. A dunsztolás célja, hogy elpusztítsuk a baktériumokat és biztosítsuk a hosszú eltarthatóságot. Ehhez használhatunk befőzőautomatát vagy egy nagy lábast. Ha lábast használunk, tegyünk az aljára egy konyharuhát, hogy az üvegek ne érintkezzenek közvetlenül a lábas aljával. Helyezzük az üvegeket a lábasba, és öntsünk rájuk annyi vizet, hogy ellepje azokat. Forraljuk fel a vizet, majd vegyük lejjebb a lángot és gyöngyözve forraljuk kb. 20-30 percig. A dunsztolási idő függ az üvegek méretétől.
Hűtés és tárolás
A dunsztolás után óvatosan vegyük ki az üvegeket a vízből és tegyük egy száraz, hűvös helyre. Fordítsuk fejre az üvegeket és hagyjuk őket kihűlni. Ez azért fontos, hogy ellenőrizzük a zárást. Ha az üvegek lehűlése után a fedő befelé van homorú, akkor a zárás tökéletes. Ha nem, akkor az üveget újra kell dunsztolni vagy a paradicsomot fel kell használni. A kihűlt üvegeket tároljuk hűvös, sötét helyen.
Tippek és trükkök a nagyi konyhájából
- A paradicsom ízét fokozhatjuk egy kevés bazsalikommal vagy oregánóval.
- A citromsav helyett használhatunk egy kevés ecetet is.
- Ha a paradicsomlé túl híg, adjunk hozzá egy kevés paradicsompürét.
- A dunsztolás előtt ellenőrizzük, hogy az üvegek nem repedtek-e meg.
- A paradicsom befőttet felhasználhatjuk levesekhez, szószokhoz, pizzához vagy akár önmagában is.
A paradicsom befőzése egy nagyszerű módja annak, hogy megőrizzük a nyár ízeit és télen is élvezhessük a házi paradicsom finom ízét. Kövesd a nagyi bevált receptjét és garantáltan sikered lesz!