Ki ne szeretné a savanyúságot télen, amikor a friss zöldségek már csak emlékek? A nagymamám mindig telepakolta a kamrát befőttekkel, lekvárokkal és persze savanyúságokkal. A savanyított cukkini az egyik nagy kedvencem volt, mert roppanós, ízletes és szinte bármihez passzol. Ráadásul, a cukkinitől szinte roskadoznak a kertek nyáron, így remek módja a felesleg feldolgozásának. Ebben a cikkben megosztom veletek a nagymamám bevált receptjét, hogy ti is elkészíthessétek ezt a finomságot!
Miért pont cukkinit savanyítsunk?
A cukkini egy rendkívül sokoldalú zöldség. Semleges ízének köszönhetően kiválóan átveszi a fűszerek ízét, így a savanyítás során egy igazán különleges ízvilágot hozhatunk létre. Emellett, a cukkini tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így a savanyítás után is megőrzi jótékony hatásait. És persze, ne feledkezzünk meg a gazdasági szempontról: a cukkini viszonylag olcsó, és ha saját kertünkben termesztjük, akkor szinte ingyen juthatunk hozzá.
A nagymama titkos receptje a savanyított cukkinihez
Íme a nagymamám receptje, amivel garantáltan sikert aratsz! A mennyiségek a cukkini mennyiségétől függően arányosan növelhetők vagy csökkenthetők.
Hozzávalók:
* 1 kg cukkini (lehetőleg fiatal, kemény húsú)
* 1 l víz
* 2 dl 10%-os ecet
* 5 dkg cukor
* 3 dkg só
* 1 evőkanál mustármag
* 1 teáskanál koriandermag
* 1 teáskanál borsikafű
* 3-4 gerezd fokhagyma
* 1-2 babérlevél
* Pár szem fekete bors
* Opcionális: chili paprika (ízlés szerint)
Elkészítés:
- A cukkini előkészítése: A cukkinit alaposan mossuk meg, és vágjuk kb. 0.5-1 cm vastag karikákra vagy hasábokra. Ha nagyobb cukkinit használunk, távolítsuk el a magos részt.
- A lé elkészítése: Egy nagy lábasban forraljuk fel a vizet, ecetet, cukrot, sót, mustármagot, koriandermagot, borsikafüvet, babérlevelet és a fekete borsot. Ha szeretjük a csípőset, adjunk hozzá apróra vágott chili paprikát is.
- A cukkini előfőzése: A forrásban lévő lébe tegyük bele a cukkinit, és forrástól számítva 2-3 percig főzzük. Fontos, hogy ne főzzük túl, mert akkor a cukkini megpuhul és elveszíti a roppanósságát.
- Az üvegek előkészítése: Amíg a cukkini fő, készítsük elő az üvegeket. Alaposan mossuk ki őket forró, mosószeres vízzel, majd öblítsük le, és sterilizáljuk. Ezt megtehetjük sütőben (100°C-on kb. 10 percig), vagy forró vízzel leöntve. A fedőket is forrázzuk le.
- A cukkini üvegbe rakása: A fokhagymát vágjuk vékony szeletekre, és osszuk el az üvegek aljára. Ezután szedjük ki a cukkinit a léből (használhatunk szűrőkanalat), és szorosan pakoljuk az üvegekbe.
- A lé ráöntése: Öntsük a forró levet a cukkini tetejére, úgy hogy teljesen ellepje. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon levegő az üvegekben.
- Légtelenítés és lezárás: Egy kés vagy villa segítségével óvatosan nyomkodjuk meg a cukkinit az üvegben, hogy a légbuborékok távozzanak. Ezután zárjuk le az üvegeket gondosan.
- Dunsztolás (opcionális): A hosszabb eltarthatóság érdekében dunsztolhatjuk is a savanyúságot. Ehhez helyezzük az üvegeket egy nagy lábasba, béleljük ki az alját egy konyharuhával, és öntsünk annyi vizet a lábasba, hogy az üvegek kb. ¾-éig érjen. Forraljuk fel a vizet, majd a forrástól számítva 20-30 percig dunsztoljuk. Hagyjuk az üvegeket a vízben kihűlni.
- Tárolás: A savanyított cukkinit hűvös, sötét helyen tároljuk. A felbontott üveget hűtőszekrényben tároljuk, és néhány napon belül fogyasszuk el.
Tippek és trükkök a tökéletes savanyított cukkinihez
* Cukkini kiválasztása: Mindig friss, kemény húsú cukkinit válasszunk. A túl nagy, magos cukkini nem alkalmas savanyításra.
* Fűszerezés: Bátran kísérletezzünk a fűszerekkel! A nagymamám néha egy kis kurkumát is tett bele, ami szép sárga színt adott a savanyúságnak.
* Ecet: Ha nem szeretjük a túl savanyú ízt, használhatunk kevesebb ecetet, vagy helyettesíthetjük egy részét citromlével.
* Cukor: A cukor nem csak az íz miatt fontos, hanem segít a tartósításban is. Ne spóroljuk ki!
* Sterilizálás: A gondos sterilizálás elengedhetetlen a savanyúság eltarthatósága szempontjából. Ne hagyjuk ki ezt a lépést!
* Dunsztolás: A dunsztolás tovább növeli a savanyúság eltarthatóságát, de nem feltétlenül szükséges. Ha biztosra akarunk menni, inkább dunsztoljunk.
Hogyan fogyasszuk a savanyított cukkinit?
A savanyított cukkini szinte bármihez passzol! Fogyaszthatjuk köretként húsokhoz, sültekhez, de kiválóan illik szendvicsekbe, salátákba is. A nagymamám gyakran tette a lecsóba is, ami egy igazán különleges ízt adott neki.
Összegzés
A savanyított cukkini egy egyszerű, de nagyszerű módja a cukkini tartósításának. A nagymamám bevált receptjével garantáltan finom és roppanós savanyúságot készíthetünk, ami télen is felidézi a nyári ízeket. Próbáljátok ki ti is, és osszátok meg velem a tapasztalataitokat!