A nyár ízeit szeretnénk megőrizni a hidegebb hónapokra? Mi lehetne jobb módja, mint egy üveg házi készítésű mangó lekvár? Ez a trópusi gyümölcsös csoda nem csak a reggeli pirítósra tökéletes, de süteményekbe, joghurtokba vagy akár húsok mellé is remekül passzol. Ráadásul a házi készítésű lekvár garantáltan mentes mindenféle adalékanyagtól és tartósítószertől, így igazán egészséges és finom csemege lehet az egész család számára.
Miért érdemes házi mangó lekvárt készíteni?
A bolti lekvárok tele vannak cukorral és egyéb mesterséges összetevőkkel. A házi készítésű változatban te szabályozhatod a cukor mennyiségét, és választhatsz minőségi alapanyagokat. Ráadásul az elkészítés folyamata is rendkívül szórakoztató és kreatív tevékenység lehet, amit akár a gyerekekkel együtt is végezhetünk.
A tökéletes mangó kiválasztása
A jó minőségű mangó a siker kulcsa. Válassz érett, de nem túlérett gyümölcsöket. Az érett mangó illatos, a héja enyhén puha, és könnyen benyomható. Kerüld azokat a darabokat, amelyek foltosak vagy sérültek. Többféle mangófajta létezik, mint például a Tommy Atkins, a Kent vagy az Ataulfo. Mindegyik alkalmas lekvárkészítésre, de az Ataulfo például különösen édes és aromás.
Recept: Házi Mangó Lekvár
Ez a recept egyszerű, de garantáltan finom mangó lekvárt eredményez.
Hozzávalók:
- 1 kg érett mangó (tisztított súly)
- 500 g kristálycukor (vagy kevesebb, ízlés szerint)
- 1 citrom leve
- 1/2 teáskanál pektin (elhagyható, de segít a sűrűsödésben)
Elkészítés:
- Készítsd elő a mangót: Hámozd meg a mangókat, távolítsd el a magokat, és vágd őket kisebb kockákra.
- Párold meg a mangót: Tedd a mangókockákat egy nagy lábasba. Add hozzá a citromlevet és a cukrot. Keverd össze, és hagyd állni legalább 30 percig, hogy a cukor kioldja a gyümölcs levét.
- Főzd a lekvárt: Tedd a lábast a tűzre, és forrald fel a keveréket. Folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg a lekvár el nem éri a megfelelő sűrűséget. Ez általában 20-40 percet vesz igénybe. Ha használsz pektint, add hozzá a főzési idő felénél.
- Végezz lekvárpróbát: Cseppents egy kis lekvárt egy hideg tányérra. Ha a lekvár lehűlve megszilárdul, akkor kész van. Ha még túl folyós, főzd tovább néhány percig.
- Töltsd üvegekbe: Sterilizáld az üvegeket és a fedőket. A forró lekvárt óvatosan töltsd a steril üvegekbe, hagyj kb. 1 cm helyet a tetején. Zárd le az üvegeket, és fordítsd fejjel lefelé 5-10 percre. Ez segít a légmentes zárásban.
- Hűtsd le: Hagyd a lekvárt teljesen kihűlni szobahőmérsékleten. Ellenőrizd, hogy az üvegek megfelelően le vannak-e zárva. A helyesen lezárt üvegek akár egy évig is eltarthatók hűvös, sötét helyen.
Tippek és trükkök a tökéletes mangó lekvárhoz
- Kísérletezz az ízekkel: Adj hozzá egy csipetnyi chiliport a pikánsabb ízért, vagy egy kevés vaníliát a krémesebb hatásért.
- A cukor mennyisége: A cukor mennyiségét a mangó édességéhez igazítsd. Ha nagyon édes mangót használsz, csökkentsd a cukor mennyiségét.
- Sterilizálás: A megfelelő sterilizálás elengedhetetlen a lekvár tartóssága érdekében. Az üvegeket és a fedőket mosogatógépben is sterilizálhatod, vagy kifőzheted őket forró vízben.
- Lekvár sűrűsége: Ha nem használsz pektint, a lekvár sűrűsödése hosszabb időt vehet igénybe. Légy türelmes, és főzd a lekvárt addig, amíg el nem éri a kívánt állagot.
- Tálalási javaslatok: A házi mangó lekvár kiválóan illik pirítósra, palacsintára, joghurtra, de akár sajtok mellé is kínálhatod. Próbáld ki sütemények töltelékeként is!
Tárolás
A megfelelően lezárt és lehűtött mangó lekvár hűvös, sötét helyen tárolva akár egy évig is eltartható. Felbontás után hűtőszekrényben tárold, és néhány héten belül fogyaszd el.
Zárd üvegbe a nyarat!
A házi mangó lekvár készítése remek módja annak, hogy megőrizd a nyár ízeit és illatait. Készíts egy nagy adagot, és ajándékozd meg vele a családodat és a barátaidat! Biztosan nagy sikert aratsz vele!