Szeretnél házilag szilvalekvárt készíteni, de ódzkodsz a hosszas, tűzhely melletti álldogálástól és a leégés veszélyétől? Jó hírem van: a sütőben sült szilvalekvár a megoldás! Ez a módszer nemcsak egyszerűbb, de véleményem szerint a végeredmény is finomabb, mélyebb ízű lesz. Ráadásul szinte magától készül!
Miért a sütőben sült szilvalekvár?
A válasz egyszerű: mert sokkal kényelmesebb és biztonságosabb. A tűzhelyen főzve a lekvárt folyamatosan kevergetni kell, különben könnyen leég. A sütőben viszont a szilva lassan, egyenletesen sül, ami karamellizálja a cukrokat és egy gazdag, mély ízt eredményez. Ráadásul a sütőben készített lekvár kevésbé fröcsköl, így a konyhád tisztább marad.
Az előnyök összefoglalva:
- Egyszerűség: Nincs szükség folyamatos kevergetésre.
- Biztonság: Kisebb a leégés veszélye.
- Íz: Mélyebb, karamellizált íz.
- Tisztaság: Kevésbé fröcsköl.
A tökéletes szilva kiválasztása
A jó lekvár alapja a jó minőségű szilva. Válassz érett, de nem túlérett szilvákat. A legjobb a Besztercei szilva, mert ez a fajta kevésbé vizes és magas a cukortartalma, így ideális a lekvárfőzéshez. Ha nem találsz Besztercei szilvát, akkor is bátran próbálkozz más fajtákkal, de figyelj arra, hogy a szilva legyen édes és lédús.
Tipp: Ha a szilva túl savanyú, adj hozzá egy kevés édesítőszert (pl. mézet, juharszirupot) a cukor mellé.
A hozzávalók
A sütőben sült szilvalekvárhoz nincs szükséged sok hozzávalóra. Valójában csak két dologra van szükséged: szilvára és cukorra. Persze, lehet variálni az ízeket, de a legegyszerűbb recept is csodás eredményt hoz.
- Szilva: 2 kg (kimagozva mérve)
- Kristálycukor: 200-400 g (a szilva édességétől függően)
- Opcionális: 1 citrom leve, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg, egy kevés rum vagy brandy (ízlés szerint)
Fontos: A cukor mennyisége függ a szilva édességétől. Minél édesebb a szilva, annál kevesebb cukorra van szükség. Kezdd kevesebb cukorral, és kóstold meg a lekvárt sütés közben. Ha szükséges, adj hozzá még cukrot.
A sütőben sült szilvalekvár elkészítése lépésről lépésre
- A szilva előkészítése: Mosd meg a szilvákat, vágd ketté, és távolítsd el a magokat. Ha nagyok a szilvák, vágd őket negyedekbe.
- A szilva elrendezése: Helyezd a szilvákat egy nagy, magas falú tepsibe vagy hőálló edénybe. Fontos, hogy a tepsinek legyen pereme, mert a szilva levet enged sütés közben.
- A cukor hozzáadása: Szórd meg a szilvákat a cukorral. Ha használsz fűszereket (fahéj, szegfűszeg), akkor azokat is szórd a szilvára. Ha a citromlevet választod, locsold meg vele a szilvát.
- A sütés: Tedd a tepsit a sütőbe, és süsd 150°C-on (légkeveréses sütőben 130°C-on) körülbelül 2-4 órán át, vagy amíg a szilva megpuhul és a lekvár besűrűsödik. Fontos, hogy időnként keverd meg a lekvárt, hogy egyenletesen süljön. A sütési idő a szilva fajtájától és a sütő teljesítményétől függ.
- Az ízesítés (opcionális): A sütés vége felé, ha szeretnéd, adj hozzá egy kevés rumot vagy brandyt a lekvárhoz.
- A lekvár tesztelése: A lekvár akkor van kész, ha egy kiskanálnyi lekvárt egy hideg tányérra cseppentve az nem folyik szét azonnal.
- A sterilizálás: Amíg a lekvár sül, készítsd elő a sterilizált üvegeket. Mosd ki az üvegeket és a kupakokat mosogatószerrel, majd forrázd le őket forró vízzel. A legjobb, ha a sütőben sterilizálod az üvegeket: tedd őket a sütőbe 100°C-ra körülbelül 10 percre.
- A lekvár üvegekbe töltése: Vedd ki a lekvárt a sütőből, és óvatosan töltsd a forró lekvárt a sterilizált üvegekbe. Töltsd tele az üvegeket, majd zárd le őket a kupakokkal.
- A dunsztolás (opcionális): A lekvár eltarthatóságának növelése érdekében dunsztold a lekvárt. Ehhez tedd az üvegeket egy nagy fazékba, és önts rájuk annyi vizet, hogy ellepje őket. Forrald a vizet 20-30 percig, majd hagyd az üvegeket a vízben kihűlni.
- A tárolás: Tárold a lekvárt hűvös, sötét helyen. A megfelelően elkészített és tárolt lekvár akár egy évig is eláll.
Tippek és trükkök a tökéletes szilvalekvárhoz
- Használj vastag aljú tepsit vagy edényt: Ez segít elkerülni, hogy a lekvár leégjen.
- Keverd meg a lekvárt rendszeresen: Ez biztosítja az egyenletes sütést és megakadályozza a lekvár leragadását.
- Kóstold meg a lekvárt sütés közben: Ha szükséges, adj hozzá több cukrot vagy fűszert.
- Sterilizáld az üvegeket alaposan: Ez segít megelőzni a lekvár romlását.
- Ne töltsd túl az üvegeket: Hagyj egy kis helyet a lekvár tetején, mert a lekvár tágulhat a hűlés során.
- Használj hőálló kesztyűt: A forró üvegek kezelésekor védd a kezed!
Variációk a témára
A sütőben sült szilvalekvár receptje kiváló alap, amit kedvedre variálhatsz. Próbáld ki a következőket:
- Csokoládés szilvalekvár: Adj a lekvárhoz egy kevés étcsokoládét a sütés vége felé.
- Gyömbéres szilvalekvár: Reszelj a lekvárba egy kevés friss gyömbért.
- Chilis szilvalekvár: Adj a lekvárhoz egy kevés apróra vágott chilit.
- Vaníliás szilvalekvár: Kaparj ki egy vaníliarúd belsejét, és add a lekvárhoz.
Összegzés
A sütőben sült szilvalekvár egy egyszerű, de nagyszerű módja annak, hogy házilag készíts finom és egészséges lekvárt. Próbáld ki te is, és élvezd a házias ízeket!